Life

Comuna din România care “ascunde” o adevărată comoară subterană. Puțini știu de ea

O comună din România ascunde o adevărată comoară subterană. Puțini știu de ea, deși ar putea schimba viața tuturor celor din zonă.
11.02.2024 | 07:00
Comuna din Romania care ascunde o adevarata comoara subterana Putini stiu de ea
Comuna din România care "ascunde" o adevărată comoară subterană. Sursă foto: Primăria Lovrin / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

O comună din România ascunde o adevărată comoară subterană. De altfel aceasta ar putea să ofere un trai diferit cetățenilor de aici. Despre ce este vorba și unde se află acest loc?

Comuna din România care “ascunde” o adevărată comoară subterană

România are o mulțime de locuri superbe. Nu e de mirare de ce mulți turiști străini aleg țara noastră ca destinație de vacanță. Totuși, există anumite surprize chiar și pentru români.

ADVERTISEMENT

Există o comună din România care ascunde o adevărată comoară subterană. Aceasta ar putea să reducă semnificativ costurile de încălzire pentru toți locuitorii de aici. Cum e posibil așa ceva?

Un proiect finanțat cu fonduri europene vrea să exploateze această comoară subterană. Este vorba despre apa geotermală. Menționăm faptul că energia geotermică este o formă de energie regenerabilă, obținută din căldura aflată în interiorul Pământului.

ADVERTISEMENT

Astfel, apa fierbinte și aburul ajung să fie captate în zonele de activitate vulcanică și tectonică. Ulterior, acestea sunt utilizate pentru producerea electricității, dar și pentru încălzirea locuințelor.

Apa geotermală, un element cheie pentru încălzirea locuințelor

Iar proiectul este unul cu adevărat ambițios. De altfel este o alternativă ecologică și eficientă pentru sistemele de încălzire tradiționale. Ca să nu mai vorbim de suma lunară economistă.

ADVERTISEMENT

Și totuși care e comuna din România unde se află această comoară subterană? Este vorba despre Lovrin, o comună din județul Timiș. Aici va fi extinsă utilizarea apei geotermale dincolo de scopuri terapeutice.

Menționăm faptul că în prezent, apa geotermală este folosită la ștrandul local. Aceasta are o mulțime de beneficii terapeutice. Lucrurile se vor schimba însă odată ce apa va fi folosită și pentru încălzirea clădirilor din întreaga localitate.

ADVERTISEMENT

Informația a fost confirmată și de către primarul comunei Lovrin, Marius Graur. Acesta a anunțat la rândul său că se dă startul unui proiect cu adevărat inovator pentru încălzirea cu apă geotermană. Astfel, comoara subterană aflată în această comună din România va fi folosită.

Proiectul este finanțat cu fonduri europene. Iar scopul lui este revoluționarea modului în care comunitatea locală își gestionează nevoile la încălzire. În același timp, proiectul mai vizează reducerea costurilor de încălzire pentru întreaga populație a comunei.

“În prima fază avem de reabilitat și extins sistemul de încălzire în proporție de 40%. Ulterior se vor face demersuri pentru a acoperi întreaga localitate, 1.250 de numere de case să fie încălzite integral,” a declarat Marius Graur.

ADVERTISEMENT