Life

Comuna din România care e peste multe orașe importante din țară. Are de toate și este primul smart village din țara noastră

Comuna din România care le face concurență multor orașe. Este primul smart village de la noi din țară și i-a impresionat pe străini.
08.02.2024 | 17:52
Comuna din Romania care e peste multe orase importante din tara Are de toate si este primul smart village din tara noastra
Comuna din România care poate concura cu ușurință cu orașele. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

O comună din România arată mai bine decât multe orașe. S-a dezvoltat în mod spectaculos în ultimii ani și i-a fermecat și pe străinii care au ajuns aici. Este, de fapt, primul smart village de la noi.

Unde se află primul smart village din România

Acum aproximativ 22 de ani, comuna Ciugud, formată din 6 sate și cu aproximativ 2600 de locuitori, era una ca multe așezări rurale din România. Acum, locul situat în apropiere de Alba Iulia s-a transformat total.

ADVERTISEMENT

Este, de fapt, primul smart village de la noi din țară- termen ce se traduce prin ă digitalizarea serviciilor publice, interacțiune facilă și rapidă cu cetățenii, digitalizarea educației, protejarea inteligentă a mediului înconjurător și folosirea unor metode inteligente pentru susținerea economiei.

Dar Ciugud s-a dezvoltat atât de mult încât i-a cucerit pe străinii cuceriți în țara noastră. Nu s-au mulțumit doar să viziteze comuna, ci unii dintre ei au făcut din acest loc „acasă”, renunțând la tot și mutându-se în România.

ADVERTISEMENT

„Comunitatea crește nu datorită sporului natural, ci mutărilor. Practic sunt oameni care vor să vină în comunitate. Noi le spunem de fiecare dată că nu e ceva wow, nu zboară dronele la Ciugud.

Nu vor avea roboței care să-i servească în primărie. Dar noi spunem că vrem să fim o comunitate normală”, a declarat Dan Lungu, coordonatorul programului „Ciugud smart village”, conform publicației Digi24.ro. 

ADVERTISEMENT

Elevii beneficiază de dotări inteligente în școală

Copiii din Ciugud au oportunitatea de a învăța în instituții smart, aici găsindu-se prima școală de acest fel din România, în care cea mai mare parte a interacțiunii dintre șofer și profesor se realizează prin intermediul tehnologiei.

Clădirea este controlată electronic, iar climatizarea și iluminatul sunt reglate prin intermediul unor senzori controlați printr-un sistem inteligent de management. Așa sunt monitorizate și calitatea aerului și confortul din clase.

ADVERTISEMENT

De asemenea, plata impozitelor poate fi realizată electronic, în timp ce cetățenii pot cere eliberarea unor documente de la distanță. Producătorii locali au, de asemenea, la dispoziție „aprozarul virtual”, unde își pot vinde produsele.

ADVERTISEMENT