Life

Fructul banal de pe urma căruia românii fac o avere. Crește pe marginea drumului, dar străinii plătesc bani mulți pentru el

Țara noastră, ”campioana” Europei la producția și exportul unui fruct aparent banal. Produsul pentru care se ”bat” străinii.
04.02.2024 | 17:17
Fructul banal de pe urma caruia romanii fac o avere Creste pe marginea drumului dar strainii platesc bani multi pentru el
România, campioana Europei la producția și exportul de nuci. Sursa foto: Canva
ADVERTISEMENT

România este una dintre cele mai bogate țări și nu doar în peisaje și locuri de vis, ci și în diversitatea fructelor și a legumelor. Nu de puține ori, fructele de la noi din țară i-au cucerit pe cei din afară. Drept dovadă, un fruct banal căruia românii nu îi mai dau importanță, face furori peste hotare.

România, pe primul loc în Europa la producția de nuci

În ultima perioadă, România a început să dea lovitura peste hotare cu diverse produse. După exportul de carne de iepure pe bandă rulantă, țara noastră a reușit să îi cucerească pe străini cu un fruct banal.

ADVERTISEMENT

Nucile sunt unele dintre cele mai exportate fructe de la noi din țară. România ocupă primul loc în topul marilor producători europeni. În fiecare an, la noi în țară se produc 60.000 de tone de nuci, iar o mare parte din această cantitate ajunge peste hotare.

România exportă cantități industriale de nuci către țări precum Italia, Spania sau Grecia. Însă, nu doar țările din Europa se află pe listă, ci și țările arabe.

ADVERTISEMENT

Potrivit statisticilor, România este unul dintre cei mai mari exportatori de nuci din Europa. În fiecare an, producțiile de aici ajung în 23 de țări de pe trei continente. Țara noastră exportă atât nuci vrac, cât și nuci ambalate.

La nivelul Europei, țara noastră este campioană la producția de nuci. Contrar așteptărilor, România este cu mult peste nivelul altor țări când vine vorba de nuci.

ADVERTISEMENT

Numai anul trecut, am avut cu peste 20 de tone mai multe nuci decât Grecia.  În timp ce România a produs peste 60.000 de tone de nuci, Grecia a produs 43.000 de tone, iar Spania a avut o producție de 20.000 de tone.

Livezile de nuci, una dintre cele mai profitabile afaceri de la noi din țară

Dat fiind faptul că nucile sunt la mare căutare, nu este de mirare că livezile cu nuci au început să fie o afacere profitabilă. Profitul este unul garantat, dar asta nu înseamnă că drumul către succes este unul ușor.

ADVERTISEMENT

Cei care au început să investească bani în livezi de nuci susțin că este destul de greu. Principalul dezavantaj este timpul, căci nucii au nevoie de o lungă perioadă pentru a se dezvolta și a începe să producă fructe.

Pe piața din România, un singur kilogram de nuci costă 70 de lei. Deși poate părea un preț destul de piperat, cultivatorii de nuci îl consideră onest, având în vedere că încep să aibă profit abia după 10 ani de la plantarea pomilor.

Țara noastră a început să fie ”vânată” de procesatorii de nuci. Așa se face că, la Ciugud, a fost înființată una dintre cele mai moderne fabrici de procesare a nucilor. Procesatorul din județul Alba nu este recunoscut doar în România, ci și în Europa Centrală.

Cei care au ales să investească timp, bani și răbdare în cultivarea nucilor nu regretă deloc alegerea făcută. Ba mai mult, spun că, în ultima vreme, datorită condițiilor meteo favorabile din România, producția de nuci a crescut considerabil.

ADVERTISEMENT
Tags: