Într-o comună din România se află unul dintre cele mai frumoase lacuri din țară. I se mai spune, datorită culorii deosebite, și ”lacul de smarald”. Mulțimi de turiști îl vizitează, iar cei mai curajoși și pricepuți, de altfel, se aventurează într-un înot.
România, pe lângă munți, câmpii, păduri, mare, Dunăre sau podișuri este străbătută și de lacuri. Acestea din urmă uimesc de fiecare dată prin frumusețea lor, dar mai ales prin culoare. Unul dintre ele are o nuanță de verde smarald, iar turiștii vin în număr mare să-l viziteze și să-l exploreze.
În județul Prahova, la marginea drumului județean care leagă Câmpina de comuna Valea Doftanei, ascuns de pădure și de un baraj din piatră, înalt de peste 100 de metri, se găsește lacul Paltinu. Este o destinație perfectă pentru o gură de aer proaspăt sau pentru o minivacanță de Paști și de 1 Mai.
De cum sosește luna aprilie lacul Paltinu capătă un luciu de verde smarald, care va ține până la final de vară, adică până la sfârșitul lunii august. Odată cu instalarea sezonului rece, nuanța lacului se atunează, dar asta nu înseamnă că-și pierde din aspectul fermecător.
Lacul Paltinu din comuna Valea Doftanei, județul Prahova are o formă de cornet. Pe marginile sale există o pădure de brazi și de foioase. În zilele însorite de vară, verdele smarald devine cristalin, așa că te poți uita în el precum în oglindă.
Care ar fi explicația pentru verdele smarald al lacului Paltinu? Potrivit scafandrilor care au explorat fundul apei, au observat că în aceasta este o vegetație destul de deasă. Din cauza acesteia, misiunile lor de salvare a oamenilor de la înec se îngreuna.
În adâncurile lacului Paltin sunt și sendimente de culoare gălbuie, despre care se crede că are o contribuție pentru formarea verdelui smarald. Pe timp de vară, valorile termice ale lacului pot fi de 20 grade Celsius sau de 23 grade Celsius.
Dacă v-am stârnit interesul pentru lacul Paltin și doriți să-l vizitați și să înotați în el, aflați că sunt destul de puternici curenții de apă. Astfel, doar dacă ești un bun înotător ai putea răzbate de la mal până la prima insulă. Acest traseu este adesea frecventat de turiști.
Când afară vremea este mai capricioasă, iar vântul suflă cu o intensitate puternică, la gura de vărsare a lacului Paltin se formează vârtejuri care rareori sunt vizibile. Vârtejurile sunt circulare, așadar în mod cert trebuie să vă asigurați că știți bine să înotați.