Life

Lacul din România care crește în fiecare zi. Oamenii nu mai au voie să se apropie de el

Lacul din România al cărui nivel crește în fiecare zi. Oamenii nu mai au voie să se apropie de el. Locuitorii sunt îngrijorați de acest fenomen.
29.11.2023 | 23:34
Lacul din Romania care creste in fiecare zi Oamenii nu mai au voie sa se apropie de el
Lacul din România care crește în fiecare zi. Sursa foto: Capturi YouTube Virtual Press/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Unde se află lacul din România care crește în fiecare zi. Oamenii nu se mai pot apropia de el, iar nivelul apei crește constant. Care a fost cauza care a dus la acest fenomen?

Lacul din România care crește în fiecare zi. Oamenilor le este interzis să se apropie de el

Este vorba despre Lacul Teliuc, aflat în mijlocul satului Teliucu Inferior, din județul Hunedoara. Din cauza instabilității versanților, supuși unei presiuni mari din cauza creșterii nivelului apei, oamenilor nu le mai este permis să se apropie de lac.

ADVERTISEMENT

Nivelul apei continuă să crească, iar alunecările de teren sunt tot mai dese. În apă se rostogolesc necontrolat stânci și bolovani din malurile abrupte. Lacul s-a format datorită izvoarelor subterane.

“Până recent era o adevărată plăcere să pescuim de pe malul lacului Teliuc. Unii au prins pești uriași aici. Dar apele au tot crescut, malurile accesibile au fost inundate, iar lacul a luat forma unui cazan uriaș.

ADVERTISEMENT

Cred că are în unele locuri adâncimi de peste 100 de metri. Și crește continuu. Acum peste 15 ani, când a început să se formeze, nimeni nu își imagina că va ajunge la astfel de dimensiuni.

Zilele trecute, am văzut cum alunecă pământul, chiar în locul unde în anii trecuți pescuiam. Nu mai suntem lăsați să ne apropiem de lac, să pescuim, să aducem animalele pe maluri”, a spus un fost miner din satul Teliucu Inferior, potrivit Adevărul.

ADVERTISEMENT

Acest lac este supravegheat în permanență. Angajații unei firme de pază îi îndeamnă pe cei care se plimbă aproape de maluri să nu coboare de pe mal.

De curând, s-a construit o șosea care ocolește lacul prin dreapta, urcând apoi pe lângă clădirile fostei mine Teliuc și haldele ei de steril spre zona Hășdat – Silvaș din județul Hunedoara.

ADVERTISEMENT

Drumul are 3,5 km și s-a construit anul acesta, toamna. Este un drum care leagă centrul localității Teliucu Inferior de șoseaua Hunedoara – Hațeg, pe Dealurile Silvașului din Hunedoara.

Cum s-a format lacul

Înființată în anii ’50, cariera minieră Teliuc a fost exploatată intens în deceniile următoare. În anii 2000, minele de fier din zona Teliuc – Ghelari din județul Hunedoara s-au închis. De atunci, cariera minieră aflată din Teliucu Inferior, aflată la aproximativ 5 km de Centrul Vechi al Hunedoarei, a fost abandonată.

După ce izvoarele subterane au inundat rețeaua de galerii miniere, au ieșit la suprafață. Acestea au format, pe fundul carierei, un mic tău. În primii ani, lacul a fost ignorat, însă a crescut apoi treptat.

Lacul a înghițit o suprafață de peste 10 hectare din carieră, dar și rămășițele industriale de pe fundul acesteia. A atins adâncimi de peste 100 de metri. Unele porțiuni din malurile lacului s-au surpat.

“Lacul Teliuc din Hunedoara crește cu doi – trei centimetri pe zi. Într-un doi – trei ani această carieră proiectată la o adâncime de circa 200 de metri va fi umplută până la refuz de apă”, a spus un localnic din Teliucu Inferior, care măsoară constant nivelul lacului.

În apropiere de lacul minier curge și râul Cerna din Hunedoara. Albia sa este despărțită de carieră de o fâșie de aproximativ 20 de metri. Din cauza alunecărilor de teren care au mușcat din mal, lacul s-a apropiat de râul Cerna.

Oamenii speră ca nivelul lacului Teliuc să se oprească din creștere în momentul în care apele sale vor fi la același nivel deasupra mării cu cel al râului Cerna. La 5 km în amonte de lac se află barajul lacului Cinciș.

ADVERTISEMENT
Celebra prezentatoare TVR rupe tăcerea despre idila cu Ioan Neculaie, fostul patron de...
Celebra prezentatoare TVR rupe tăcerea despre idila cu Ioan Neculaie, fostul patron de la FC Brașov: „A înșela înseamnă să fii cu sufletul în altă direcție”
”O veste groaznică”. A murit la doar 46 de ani
”O veste groaznică”. A murit la doar 46 de ani
Cel mai temut criminal în serie din România ar putea fi eliberat din...
Cel mai temut criminal în serie din România ar putea fi eliberat din închisoare. A fost condamnat pe viață în 2015
Fosta campioană europeană a României, pe lista AUR la europarlamentare » Campanie cu...
Fosta campioană europeană a României, pe lista AUR la europarlamentare » Campanie cu lacrimi lângă tribuna-fantomă de 5 milioane € din București
După 4 ani, amenzile pentru deranjarea vecinilor vor fi DUBLATE. Sancțiuni duble și...
După 4 ani, amenzile pentru deranjarea vecinilor vor fi DUBLATE. Sancțiuni duble și pentru anumiți comercianți
La 13 ani, avea 90 de kg şi adoptase
La 13 ani, avea 90 de kg şi adoptase "body positivity". Cât a slăbit după ce a aflat că sănătatea are altă "părere"
Statul pe scaun timp îndelungat, asociat cu o moarte prematură. Exercițiile fizice nu...
Statul pe scaun timp îndelungat, asociat cu o moarte prematură. Exercițiile fizice nu ajută
Vero, cunoscută ca „Fetița Zurli” părăsește Gașca Zurli, alături de un alt coleg....
Vero, cunoscută ca „Fetița Zurli” părăsește Gașca Zurli, alături de un alt coleg. „Mi-e greu sǎ pun în cuvinte tot ce simt”
Care sunt pensionarii care putea pierde lunar sute de lei la pensie. Legea...
Care sunt pensionarii care putea pierde lunar sute de lei la pensie. Legea pregătită de parlamentari
Ce conțin, de fapt, crenvurștii. Lista pe care mulți cumpărători o ignoră
Ce conțin, de fapt, crenvurștii. Lista pe care mulți cumpărători o ignoră
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la cinci luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la cinci luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
Vestea momentului în plin proces la TAS! Halep este în culmea fericirii
Vestea momentului în plin proces la TAS! Halep este în culmea fericirii
Cazul elevului abuzat sexual de două ori. Directoarea școlii, prima reacție
Cazul elevului abuzat sexual de două ori. Directoarea școlii, prima reacție
Motivul real pentru care Naomi Hedman a rupt logodna cu Florin Ristei: „Ea...
Motivul real pentru care Naomi Hedman a rupt logodna cu Florin Ristei: „Ea a reușit 3 ani, eu n-aș fi făcut-o”