News

Concedieri masive la o mare companie prezentă și în România. Mii de oameni rămân fără locul de muncă

O mare companie din Europa, prezentă și pe piața din România, anunță concedieri masive. Mii de angajați rămân fără locul de muncă.
27.10.2023 | 20:53
Concedieri masive la o mare companie prezenta si in Romania Mii de oameni raman fara locul de munca
Electrolux, o mare companie prezentă și în România, anunță concedieri masive. Sursa foto: bloomberg.com
ADVERTISEMENT

Într-o perioadă extrem de grea pentru muncitorii din România și din toată Europa, o mare companie anunță concedieri masive. Mii de oameni vor rămâne pe drumuri în următoarea perioadă.

Electrolux, o mare companie prezentă și în România, anunță concedieri masive. Mii de oameni rămân fără locul de muncă

Electrolux, cel mai mare producător de electrocasnice din Europa, care are mulți angajați și în România, își continuă procesul de disponibilizări. Firma suedeză a anunțat în această săptămână că intenționează să elimine mii de locuri de muncă.

ADVERTISEMENT

Producătorul pune această decizie pe seama unei scăderi a vânzărilor în trimestrul al treilea, notează Mediafax. ”În contextul unei cereri slabe continue din partea consumatorilor și a presiunii concurențiale de pe piață, grupul Electrolux își intensifică eforturile de reducere a costurilor pentru a restabili marjele”, a precizat compania într-un comunicat.

  • 3.000 de posturi ar urma să fie eliminate de companie

În ultima parte a anului 2023, compania a raportat o scădere de aproape 8% a vânzărilor, (la 3 miliarde de dolari), comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Încă din octombrie 2022, compania a anunțat că va elimina 4.000 de locuri de muncă la nivel mondial, dar mai ales în America de Nord.

ADVERTISEMENT

Anul în curs a început cu stângul pentru angajații Electrolux din estul Europei. În luna februarie, compania suedeză a anunțat că va înceta producția la una dintre cele două fabrici din Ungaria. Aproape 700 de angajați lucrau aici.

Ulterior, în al treilea trimestru, firma a revenit pe plus, cu un profit net de 123 de milioane de coroane, față de o pierdere de 625 de milioane de coroane cu un an înainte. După ce a tras linie, gigantul a raportat o pierdere netă combinată de 1,1 miliarde de coroane pentru primele trei trimestre ale anului.

ADVERTISEMENT

Electrolux, concedieri masive în debut de an la Satu Mare

Angajații din România au fost deja afectați, în 2023, de măsurile de austeritate ale suedezilor. Chiar în a treia zi a anului, Electrolux Satu Mare a anunțat autoritățile că inițiază procedurile de concediere colectivă ca urmare a scăderii vânzărilor cauzate de războiul din Ucraina.

Potrivit reprezentanților Instituţiei Prefectului în primă fază societatea urma să concedieze peste 100 din cei 740 de angajaţi. ”SC Electrolux Romania SA a înştiinţat la sfârşitul anului trecut Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Satu Mare despre iniţierea procedurilor de concediere colectivă.

ADVERTISEMENT

Pentru a afla situaţia salariaţilor afectaţi de concedierea colectivă, prefectul Radu Roca alături de directorul de cabinet, Radu Iancu şi de directorul executiv al AJOFM, Simona Derşidan au avut azi o întâlnire cu reprezentanţii SC Electrolux România SA Satu Mare, respectiv cu directorul Peter Micula, liderul de sindicat, Sorin Faur şi cu managerul resurse umane, Mircea Ciobanu.

În urma discuțiilor purtate reiese faptul că societatea SC Electrolux Romania SA se confruntă cu reducerea numărului de comenzi începând cu luna martie 2022 ca urmare a pierderii unui volum însemnat de comenzi din Ucraina şi din Federaţia Rusă”, informa Instituția Prefectului, pe 3 ianuarie.

ADVERTISEMENT
Dan Puric: „Am strâns 6.000 € pentru o fată oarbă, biserica vreo 4.000....
Dan Puric: „Am strâns 6.000 € pentru o fată oarbă, biserica vreo 4.000. I-am dat un telefon. «Băi Gigi, te rog din suflet, are nevoie de celule stem»”. Reacția lui Becali
De ce a fost Dacia aproape imposibil de cucerit. Secretele războinicilor neînfricați care...
De ce a fost Dacia aproape imposibil de cucerit. Secretele războinicilor neînfricați care o apărau de romani
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
România, sub atenţionare meteo dublă. Ţara se împarte între căldură extremă şi furtuni...
România, sub atenţionare meteo dublă. Ţara se împarte între căldură extremă şi furtuni în acest weekend
Gabriel Tamaş, vacanţă de vis alături de superba sa soţie. Ioana se simte...
Gabriel Tamaş, vacanţă de vis alături de superba sa soţie. Ioana se simte ca o zeiţă în mijlocul luxului unde se află
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
Răsturnare de situație privind TESTAREA ANTIDROG a șoferilor
Răsturnare de situație privind TESTAREA ANTIDROG a șoferilor
Moarte fulgerătoare în showbiz! A fost găsit fără suflare în apartamentul său
Moarte fulgerătoare în showbiz! A fost găsit fără suflare în apartamentul său
Show-ul verii de pe Netflix. Deja a cucerit publicul
Show-ul verii de pe Netflix. Deja a cucerit publicul
Dana Nălbaru şi Dragoş Bucur, anunţ după aproape 20 de ani de căsnicie:...
Dana Nălbaru şi Dragoş Bucur, anunţ după aproape 20 de ani de căsnicie: Şterge poza!
Caz unic la alegerile locale din România: a câștigat primăria la un vot...
Caz unic la alegerile locale din România: a câștigat primăria la un vot diferență. Pierzătorul: „M-au lucrat cum nu credeam în viața mea”
Ce etnie avea, de fapt, regretatul actor Iurie Darie. Prenumele mai puțin obișnuit...
Ce etnie avea, de fapt, regretatul actor Iurie Darie. Prenumele mai puțin obișnuit pe care îl purta