News

Noi măsuri de austeritate ale Guvernului: toate cheltuielile sunt înghețate, prin OUG, până la finalul anului

Se anunță noi măsuri de austeritate în România: prin OUG, toate cheltuielile sunt înghețate de către Guvern. Decizia vizează și salariile obținute în instanță.
23.10.2023 | 19:28
Noi masuri de austeritate ale Guvernului toate cheltuielile sunt inghetate prin OUG pana la finalul anului
Guvernul ia noi măsuri de austeritate: toate cheltuielile sunt înghețate, prin OUG, până la finalul anului. Sursa foto: Guvernul României
ADVERTISEMENT

Ultimele luni ale anului 2023 aduc noi măsuri de austeritate în România. Guvernul Ciolacu va decide, prin OUG, ca toate cheltuielile să fie înghețate. Decizia vizează și salariile obținute în instanță.

Guvernul ia noi măsuri de austeritate: toate cheltuielile sunt înghețate, prin OUG, până la finalul anului

În urmă cu o săptămână, Curtea Constituțională a României (CCR) a decis că măsurile de austeritate asumate de Guvern în Parlament, la finalul lunii septembrie, sunt constituționale. Prin urmare, ele urmează să devină lege după ce vor fi promulgate de președintele Klaus Iohannis.

ADVERTISEMENT

Executivul vine acum cu o nouă ”surpriză”. Potrivit România TV, Guvernul PSD-PNL este aproape de a lua o decizie fără precedent. Urmează o nouă ordonanță a austerității, pentru următoarele două luni.

Mai exact, Executivul condus de Marcel Ciolacu îngheață toate cheltuielile de la final de an, inclusiv cele care vizează plata salariilor obținute în instanţă, arată postul de știri citat.

ADVERTISEMENT

Viitoarea Ordonanță de Urgență prevede înghețarea cheltuielilor publice în lunile noiembrie și decembrie, inclusiv plata compensațiilor salariale obținute prin hotărâri judecătorești. Guvernul are ca țintă economisirea a 8 miliarde de lei în ultimele două luni din an.

Din textul proiectului de act normativ reiese că instituțiile și autoritățile publice vor avea în ultimele două luni din 2023 următoarele cheltuieli înghețate:

ADVERTISEMENT
  • a) ”Bunuri și servicii” pentru alineatele ”Furnituri de birou” și ”Alte bunuri și servicii pentru întreținere și funcționare”;
  • b) Reparații curente;
  • c) Bunuri de natura obiectelor de inventar;
  • d) Cărți, publicații și materiale documentare;
  • e) Consultanță și expertiză;
  • f) Pregătire profesională;
  • g) Studii și cercetări;
  • h) Contribuții ale administrației publice locale la realizarea unor lucrări și servicii de interes public local, în baza unor convenții sau contracte de asociere;
  • i) Alte cheltuieli, cu excepția alineatelor ”Chirii” și ”Executarea silită a creanțelor bugetare”;
  • j) Asociații și fundații, cu excepția angajamentelor ce vizează domeniile ”Sănătate” și ”Asistență socială”. 

Sunt înghețate cheltuieli importante precum lucrările publice gestionate de CNI

Din proiectul Guvernului mai aflăm că sunt sunt blocate cheltuielile excesive care apar în sistemul public în luna decembrie. Este o perioadă în care autoritățile și instituțiile se grăbesc să cheltuie creditele bugetare aprobate pentru a demonstra o execuție bugetară eficientă.

ADVERTISEMENT

De asemenea, sunt înghețate și cheltuieli importante precum lucrările publice gestionate de Compania Națională de Investiții sau plata eșalonată a salariilor obținute prin hotărâri judecătorești.

În această din urmă situația se află și magistrații care au fost criticați recent pentru că ar fi obținuți compensații salariale prin hotărâri pronunțate de colegii lor (…). C.N.I. dispune măsurile necesare evitării înregistrării de arierate. E vorba de sistarea livrării de bunuri, prestarea de servicii, execuția de lucrări sau implementarea obiectivelor de investiții din surse proprii, surse împrumutate sau alte surse”, se arată în proiect.

ADVERTISEMENT