News

Concluziile FBI despre originea Covid: ”Cel mai probabil un potențial incident de laborator”

Directorul FBI, Christopher Wray, a declarat că biroul consideră că virusul ce produce Covid-19 provine "cel mai probabil" dintr-un "laborator controlat de guvernul chinez".
01.03.2023 | 14:33
Concluziile FBI despre originea Covid Cel mai probabil un potential incident de laborator
Christopher Wray a confirmat public pentru prima dată poziția FBI Foto: hepta
ADVERTISEMENT

Aceasta este prima confirmare publică a concluziei FBI cu privire la modul în care a apărut virusul pandemic. “FBI a apreciat de ceva timp că originea pandemiei este cel mai probabil un potențial incident de laborator”, a declarat Wray pentru Fox News.

FBI își confirmă public concluziile despre originea Covid

Mulți oameni de știință subliniază că nu există nicio dovadă că acesta s-a scurs dintr-un laborator. Și alte agenții guvernamentale americane au tras concluzii diferite de cele ale FBI. Unele dintre ele au afirmat – dar cu un nivel scăzut de certitudine – că virusul nu a pornit dintr-un laborator, ci a trecut de la animale la oameni. Casa Albă a declarat că nu există un consens la nivelul guvernului american cu privire la origini.

ADVERTISEMENT

O investigație comună China-Organizația Mondială a Sănătății (OMS) din 2021 a calificat teoria scurgerii din laborator drept “extrem de improbabilă”. Cu toate acestea, investigația OMS a fost profund criticată, iar directorul general al acesteia a cerut de atunci o nouă anchetă, spunând: “Toate ipotezele rămân deschise și necesită studii suplimentare”.

Comentariile lui Wray vin la o zi după ce ambasadorul SUA în China a cerut ca țara să fie “mai onestă” cu privire la originile Covid. În interviul de marți, Wray a declarat că China “a făcut tot posibilul pentru a încerca să zădărnicească și să obstrucționeze” eforturile de identificare a sursei pandemiei globale.

ADVERTISEMENT

El a mai spus că detaliile investigației agenției sunt clasificate, dar că FBI are o echipă de experți care se concentrează pe pericolele amenințărilor biologice.

În replică, Beijingul a acuzat Washingtonul de “manipulare politică”. “Concluziile la care au ajuns nu au nicio credibilitate”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, Mao Ning.

ADVERTISEMENT

Opinii împărțite în SUA

Unele studii sugerează că virusul a făcut saltul de la animale la oameni în Wuhan, China, posibil la piața de fructe de mare și animale sălbatice din oraș. Piața se află în apropierea unui laborator de viruși de top la nivel mondial, Institutul de Virusologie din Wuhan, care a efectuat cercetări asupra coronavirusurilor.

În urmă cu câteva zile, Departamentul de Energie al SUA a declarat că a constatat că virusul a fost cel mai probabil rezultatul unei scurgeri din laboratorul din Wuhan, dar că nu a putut ajunge la această concluzie decât cu o “încredere scăzută”.

ADVERTISEMENT

De la această evoluție, mulți oameni de știință care au studiat virusul au declarat că nu există noi dovezi științifice care să indice o scurgere de laborator. O origine naturală este în continuare teoria cea mai probabilă, a declarat profesorul David Robertson, șeful departamentului de genomică virală și bioinformatică de la Universitatea din Glasgow.

“A existat o acumulare de dovezi (ceea ce știm despre biologia virusului, variantele apropiate care circulă la lilieci și locațiile primelor cazuri la om) care indică în mod ferm o origine naturală centrată pe piața Huanan din orașul Wuhan”, a declarat el săptămâna aceasta.

Luni, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, a declarat că președintele american Joe Biden susține “un efort la nivelul întregului guvern” pentru a descoperi cum a apărut Covid.

“Încă nu am ajuns acolo [la consens]”, a spus el. “Dacă avem ceva care este gata să fie informat poporul american și Congresul, vom face acest lucru.”

ADVERTISEMENT
Tags: