News

Un nou raport adâncește controversa privind originea Covid-19. Încă o instituție din SUA vorbește de o scurgere din laborator

Pandemia de Covid a apărut cel mai probabil în urma unei scurgeri de laborator, potrivit unui nou raport clasificat al serviciilor de informații
27.02.2023 | 16:28
Un nou raport adanceste controversa privind originea Covid19 Inca o institutie din SUA vorbeste de o scurgere din laborator
Agențiile de informații din SUA au păreri împărțite despre originea Covid-19 Foto: hepta / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Concluzia aparține Ministerului american al Energiei arată raportul furnizat recent Casei Albe și unor membri cheie ai Congresului. Schimbarea de opinie a Ministerului pentru Energie, care anterior era nehotărât cu privire la modul în care a apărut virusul, este consemnată într-o actualizare a unui document din 2021 emis de către biroul directorului Serviciului Național de Informații Avril Haines.

Originea Covid-19, subiect controversat în SUA

Noul raport evidențiază modul în care diferite părți ale comunității de informații au ajuns la judecăți disparate cu privire la originea pandemiei. Ministerul pentru Energie se alătură acum Biroului Federal de Investigații, afirmând că virusul s-a răspândit probabil prin intermediul unui incident într-un laborator chinezesc.

ADVERTISEMENT

Alte patru agenții, împreună cu un grup național de informații, consideră în continuare că a fost probabil rezultatul unei transmisii naturale, iar două sunt indecise.

Concluzia Ministerului pentru Energie este rezultatul unor noi informații și este semnificativă deoarece agenția are o expertiză științifică considerabilă și supraveghează o rețea de laboratoare naționale americane, dintre care unele efectuează cercetări biologice avansate.

ADVERTISEMENT

Ministerul Energiei a ajuns la această concluzie cu “încredere scăzută”, potrivit persoanelor care au citit raportul clasificat, citate de The Wall Street Journal (WSJ). FBI a ajuns anterior la concluzia că pandemia a fost probabil rezultatul unei scurgeri de laborator în 2021 cu “încredere moderată” și își menține în continuare acest punct de vedere.

FBI angajează un cadru de microbiologi, imunologi și alți oameni de știință și este sprijinit de Centrul Național de Analiză Bioforensică, care a fost înființat la Fort Detrick, Maryland, în 2004, pentru a analiza antraxul și alte posibile amenințări biologice.

ADVERTISEMENT

Oficialii americani au refuzat să ofere detalii despre noile informații și analize care au determinat Ministerul pentru Energie să își schimbe poziția. Aceștia au adăugat că, în timp ce Ministerul Energiei și FBI spun fiecare că o scurgere involuntară din laborator este cea mai probabilă, au ajuns la aceste concluzii din motive diferite.

Serviciile americane de informații, opinii diferite despre originea Covid

Documentul actualizat subliniază modul în care oficialii serviciilor de informații încă pun cap la cap piesele privind modul în care a apărut Covid-19. Peste un milion de americani au murit în pandemia care a început acum mai bine de trei ani.

ADVERTISEMENT

Consiliul Național de Informații, care efectuează analize strategice pe termen lung, și patru agenții, pe care oficialii au refuzat să le identifice, încă mai consideră, cu “încredere scăzută”, că virusul a apărut prin transmitere naturală de la un animal infectat, potrivit raportului actualizat.

Agenția Centrală de Informații (CIA) și o altă agenție pe care oficialii nu au vrut să o numească rămân nehotărâte între teoria scurgerilor din laborator și cea a transmiterii naturale, au declarat persoanele care au citit raportul clasificat.

În ciuda analizelor diferite ale agențiilor, actualizarea a reafirmat un consens existent între acestea, conform căruia Covid-19 nu a fost rezultatul unui program chinez de arme biologice, au declarat persoanele care au citit raportul clasificat.

Un oficial de rang înalt din cadrul serviciilor de informații americane a confirmat faptul că comunitatea de informații a efectuat actualizarea, a cărei existență nu a fost raportată anterior. Acest oficial a adăugat că a fost realizată în lumina unor noi informații, a unui studiu suplimentar al literaturii academice și a consultării cu experți din afara guvernului.

Actualizarea, care are mai puțin de cinci pagini, nu a fost solicitată de Congres. Dar legiuitorii, în special republicanii din Camera Reprezentanților și Senat, își continuă propriile investigații privind originile pandemiei și fac presiuni asupra administrației Biden și a comunității de informații pentru mai multe informații.

Nu se știe dacă va fi publicată o versiune neclasificată a actualizării

Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, a refuzat să confirme sau să infirme informația din WSJ într-o intervenție duminică la CNN. El a declarat că președintele Biden a ordonat în mod repetat fiecărei părți a comunității de informații să investească în încercarea de a discerne cât mai mult posibil despre originile pandemiei.

“Președintele Biden a cerut în mod special ca laboratoarele naționale, care fac parte din Ministerul Energiei, să fie implicate în această evaluare, deoarece dorește să folosească toate instrumentele pentru a putea afla ce s-a întâmplat aici”, a declarat Sullivan.

Există o “diversitate de opinii în cadrul comunității de informații”, a adăugat Sullivan. “O parte dintre ei au spus că pur și simplu nu au suficiente informații.”

Întrebat despre evaluarea Ministerului pentru Energie, senatorul republicanDan Sullivan a declarat duminică la NBC că Congresul trebuie să organizeze audieri extinse cu privire la originile pandemiei, adăugând că China a încercat să intimideze alte țări pentru a nu pune la îndoială faptul că virusul a apărut în mod natural. “Aceasta este o țară care nu are nicio problemă în a ieși și a minți lumea”, a spus el.

Virusul care cauzează Covid-19 a circulat pentru prima dată în Wuhan, China, cel târziu în noiembrie 2019, potrivit raportului de informații al SUA din 2021. Originea pandemiei a fost subiectul unei dezbateri viguroase în rândul academicienilor, al experților în informații și al legiuitorilor.

Apariția pandemiei a sporit tensiunile dintre SUA și China, despre care oficialii americani au afirmat că ar fi ascuns informații despre epidemie. De asemenea, a dus la o dezbatere aprinsă și uneori partizană în SUA cu privire la originea acesteia.

La început, opinia dominantă a fost că virusul a apărut probabil în mod natural atunci când virusul a sărit de la un animal la om, așa cum s-a mai întâmplat în trecut. Dar, pe măsură ce a trecut timpul și nu s-a găsit nicio gazdă animală, s-a pus mai mult accentul pe cercetarea coronavirusului în Wuhan și pe posibilitatea unei scurgeri accidentale în laborator.

Îngrijorări legate de biosecuritate, încă din 2018

Un purtător de cuvânt al Ministerului pentru Energie a refuzat să discute detaliile evaluării, dar a scris într-o declarație că agenția “continuă să sprijine munca minuțioasă, atentă și obiectivă a profesioniștilor noștri din domeniul informațiilor în investigarea originii COVID-19, așa cum a ordonat președintele”. FBI a refuzat să comenteze.

China, care a impus limite în ceea ce privește investigațiile Organizației Mondiale a Sănătății, a contestat faptul că virusul s-ar fi putut scurge dintr-unul dintre laboratoarele sale și a sugerat că acesta a apărut în afara Chinei.

Guvernul chinez nu a răspuns la solicitările de comentarii cu privire la faptul dacă a existat vreo schimbare în opiniile sale cu privire la originea Covid-19.

Unii oameni de știință susțin că virusul a apărut probabil în mod natural și a sărit de la un animal la om, aceeași cale pentru focarele de agenți patogeni necunoscuți anterior.

Analiștii serviciilor de informații care au susținut acest punct de vedere dau greutate “precedentului de noi focare de boli infecțioase din trecut care au origini zoonotice”, comerțului înfloritor cu un set divers de animale care sunt susceptibile la astfel de infecții și concluziei lor că oficialii chinezi nu au avut cunoștință de virus, se arată în raportul din 2021.

Cu toate acestea, nu a fost identificată nicio sursă animală confirmată pentru Covid-19. Lipsa unei surse animale și faptul că Wuhan este centrul cercetărilor extinse ale Chinei în domeniul coronavirusului, i-a determinat pe unii oameni de știință și oficiali americani să susțină că o scurgere de laborator este cea mai bună explicație pentru începutul pandemiei.

Cablograme ale Departamentului de Stat al SUA scrise în 2018 și documente interne chinezești arată că au existat preocupări persistente cu privire la procedurile de biosecuritate din China, care au fost citate de susținătorii ipotezei scurgerii din laborator.

Covid-19 nu a fost rezultatul unui program chinez de arme biologice

Wuhan găzduiește o serie de laboratoare, dintre care multe au fost construite sau extinse ca urmare a experienței traumatizante a Chinei cu epidemia inițială de sindrom respirator acut sever, sau SARS, care a început în 2002.

Printre acestea se numără campusurile Institutului de Virusologie din Wuhan, ale Centrului chinez pentru Controlul și Prevenirea Bolilor și ale Institutului de Produse Biologice din Wuhan, care produce vaccinuri.

Inițial, s-a crezut că un focar de infecție la o piață de fructe de mare din Wuhan a fost sursa virusului, dar unii oameni de știință și oficiali chinezi din domeniul sănătății publice consideră acum că este mai degrabă un exemplu de răspândire comunitară decât locul unde a avut loc prima infecție umană, se arată în raportul comunității de informații din 2021.

În mai 2021, președintele Biden a cerut comunității serviciilor de informații să își intensifice eforturile de investigare a originii Covid-19 și a cerut ca examinarea să se bazeze pe activitatea laboratoarelor naționale ale SUA și a altor agenții. Congresul, a spus el, va fi ținut la curent cu acest efort.

Raportul din octombrie 2021 spunea că a existat un consens că Covid-19 nu a fost rezultatul unui program chinez de arme biologice. Dar nu a rezolvat dezbaterea dacă acesta a rezultat în urma unei scurgeri de laborator sau a provenit de la un animal, spunând că este nevoie de mai multe informații din partea autorităților chineze.

8 agenții de informații din SUA investighează originea Covid

Comunitatea de informații din SUA este formată din 18 agenții, inclusiv birouri din cadrul departamentelor Energiei, de Stat și al Trezoreriei. Opt dintre acestea au participat la examinarea originii Covid, alături de Consiliul Național de Informații.

Înainte de acest raport, Laboratorul Național Lawrence Livermore al Departamentului pentru Energie a pregătit un studiu în mai 2020, concluzionând că ipoteza unei scurgeri în laborator era plauzibilă și merita o investigație suplimentară.

Dezbaterea cu privire la posibilitatea ca Covid-19 să fi scăpat dintr-un laborator a fost alimentată de informațiile furnizate de SUA potrivit cărora trei cercetători de la Institutul de Virologie din Wuhan s-au îmbolnăvit suficient de rău în noiembrie 2019 încât să solicite îngrijiri spitalicești.

Un raport al Comisiei de informații a Camerei a concluzionat anul trecut că această dezvăluire nu a întărit nici teoria scurgerii din laborator, nici teoria originii naturale, deoarece cercetătorii s-ar fi putut îmbolnăvi de o gripă sezonieră. Dar unii foști oficiali americani spun că cercetătorii bolnavi erau implicați în cercetări privind coronavirusul.

Legiuitorii au încercat să afle mai multe despre motivul pentru care FBI apreciază că o scurgere de laborator era probabilă. Într-o scrisoare din 1 august adresată directorului FBI, Christopher Wray, senatorul Roger Marshall, un republican din Kansas, a cerut ca FBI să împărtășească dosarele investigației sale și a întrebat dacă biroul l-a informat pe dl Biden cu privire la concluziile sale.

Într-o scrisoare din 18 noiembrie, directorul adjunct al FBI, Jill Tyson, a declarat că agenția nu a putut împărtăși aceste detalii din cauza politicii Departamentului de Justiție privind păstrarea “integrității investigațiilor în curs”. Ea l-a trimis pe senator la biroul lui Haines pentru informații despre ce ședințe de informare au fost organizate pentru președinte.

ADVERTISEMENT