News

Piața din Wuhan, legată de originea pandemiei de Covid, redeschisă în secret. Ce au descoperit oamenii de știință

Virusologii se declară îngrijorați de faptul că piața Huanan, suspectată ca punct de origine al coronavirusului care produce Covid-19, s-ar fi redeschis în secret.
02.09.2022 | 12:10
Piata din Wuhan legata de originea pandemiei de Covid redeschisa in secret Ce au descoperit oamenii de stiinta
Reluarea activității în piața din Wuhan îi îngrijorează pe specialiști Foto: Twitter, hepta, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Fotografii cu animale moarte pe acoperișul pieței chineze stârnesc temeri că s-a redeschis în secret. Oamenii de știință au observat animale sălbatice jupuite de piele atârnând pe suporturi de uscare în controversata piață Huanan din Wuhan.

Piața din Wuhan, legată de originea pandemiei de Covid, redeschisă în secret?

Imaginile au fost surprinse pe Google Maps în decembrie anul trecut – la aproape doi ani după ce piața a fost închisă din cauza temerilor că ar fi un teren propice pentru boli.

ADVERTISEMENT

Dar au apărut în spațiul public abia săptămâna aceasta, stârnind îngrijorarea că piețele umede din China revin la activitățile cobișnuite, în ciuda potențialului lor de a provoca pandemii.

Piața Huanan – care găzduia zeci de animale exotice în condiții sordide – este considerată una dintre cele mai probabile surse de Covid.

ADVERTISEMENT

Majoritatea cazurilor timpurii au vizitat sau au avut legături cu tarabele sale și se știa că acolo sunt ținute animale care pot găzdui virusul, inclusiv câini raton, pangolini și nurci.

În ianuarie 2020, oficialii chinezi au închis piața pe termen nelimitat și, mai târziu, în acel an au interzis vânzarea animalelor sălbatice pentru hrană, pe fondul criticilor tot mai mari.

ADVERTISEMENT

Dr. Angela Rasmussen, un virusolog american care a împărtășit noile imagini, le-a descris ca „ridicând semne de întrebare”. Alți experți au spus că sunt „foarte îngrijorați”.

Imaginile, disponibile pe Google Earth

Cele mai recente imagini arată mai multe rânduri de ceea ce par a fi mai multe specii de animale moarte agățate pe suporturi de uscare. Unele dintre cadavre par jupuite, iar altele par a fi eviscerate cu blana încă intactă.

ADVERTISEMENT

Fotografiile neclare arată, de asemenea, mai multe mese cu ceea ce arată ca piei de animale așezate pe ele.

Imaginile sunt disponibile pe Google Earth – care utilizează sateliți și avioane pentru a cartografi orașele – și sunt datate decembrie 2021.

Street View și alte servicii Google sunt interzise în China, ca parte a cenzurii generale a internetului de către Partidul Comunist.

Reacționând la imagini, profesorul Lawrence Young, microbiolog la Universitatea din Warwick, a declarat pentru Daily Mail: „Foarte îngrijorător este reacția mea. Ce trebuie să facă comunitatea internațională pentru a convinge guvernele de necesitatea de a controla piețele umede?

Știm că aproape toate infecțiile care au apărut în ultimii ani ca o amenințare pentru sănătatea publică umană au provenit de la animale. Cu toate acestea, pare să existe o prăpastie masivă între sănătatea publică veterinară și cea umană”.

„Este doar o chestiune de timp până să vedem o altă pandemie”

Profesorul Paul Hunter, expert în boli infecțioase la Universitatea din East Anglia, a declarat, la rândul său, că „dacă comerțul cu animale sălbatice va continua în orașele mari, atunci este doar o chestiune de timp până să vedem o altă pandemie”.

Piața de fructe de mare Huanan a fost închisă și dezinfectată în ianuarie 2020, când cercetătorii chinezi au recoltat probe de pe tarabe și alte suprafețe în căutarea urmelor de Covid.

Pe 11 decembrie 2020, Reuters a raportat că piața era încă goală și baricadată.

O echipă de oameni de știință condusă de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a vizitat piața umedă pe 31 ianuarie 2021, ca parte a unei investigații asupra rolului acesteia în pandemie.

Nu este clar când sau dacă piața s-a redeschis oficial.

Dar o interdicție impusă pe 22 ianuarie 2020, a făcut ilegală vânzarea produselor de animale sălbatice pentru hrană în Wuhan – motiv pentru care fotografiile provoacă îngrijorare în rândul oamenilor de știință.

Interdicție cu excepții

În februarie 2021, guvernul chinez a anunțat interzicerea comerțului și a consumului majorității animalelor sălbatice în toată China.

Aceasta a vizat animale de la șerpi la șobolani de bambus, care anterior puteau fi vânduți printr-un sistem complex de licențe.

Totuși le permitea oamenilor să mănânce anumite specii, cum ar fi căprioarele, care sunt crescute conform tehnicilor consacrate și prezintă un risc scăzut pentru sănătatea umană.

Interdicția nu a acoperit consumul de produse de animale sălbatice în medicina tradițională chineză, lăsând deschisă o posibilă lacună.

Noile imagini au fost dezvăluite într-un thread de Twitter de dr. Rasmussen, care le-a comparat cu fotografiile pieței în timpul pandemiei.

Fotografii aeriene făcute de Reuters în ianuarie 2021 – la un an după ce piața a fost închisă – arată rafturi de uscare goale pe aceeași parte a acoperișului.

Într-un al doilea set de fotografii făcute în luna februarie, un număr mic de piei de animale par să se usuce pe un suport. În mod curios, aceste imagini au fost surprinse în ultima zi a investigației pe piață a Organizației Mondiale a Sănătății.

Noi studii susțin teoria că piața ar fi punctul de origine al virusului

„Dar 10 luni mai târziu, în decembrie 2021, rafturile de uscare par să fie pline. Există și o masă cu ceea ce par a fi piei de animale așezate pe el. Dacă acestea sunt piei proaspete de animale, este surprinzător de ce ar fi acolo la un an după închiderea pieței”, a scris dr. Rasmussen pe Twitter.

„În mod clar, dacă animalele sălbatice sunt încă comercializate în apropiere, transmiterea de noi viruși la oameni rămâne o posibilitate. Piața a fost închisă pentru a reduce acest risc de transmitere, dar ar putea fi complet inutil dacă interdicția este încălcată acolo sau oriunde altundeva”, a declarat dr Simon Clarke, microbiolog la Universitatea din Reading pentru publicația britanică.

Apariția fotografiilor vine la doar câteva săptămâni după ce două studii cruciale au susținut teoria că piața Huanan a fost adevărata sursă a pandemiei.

A existat o dezbatere acerbă dacă Covid-ul a fost generat printr-un eveniment de răspândire naturală sau dacă virusul s-a scurs dintr-un laborator.

Piața umedă a fost inițial prezentată drept sursa pandemiei de Covid, când două treimi din primele 40 de persoane spitalizate cu virusul aveau legături cu tarabele sale.

Institutul de Virusologie din Wuhan, o altă posibilă sursă de SARS-CoV-2

Însă îngrijorările au început să crească când a apărut informația că Institutul de Virusologie din Wuhan (WIV) lucra intens asupra coronavirusurilor liliecilor la acea vreme.

Facilitatea biochimică de nivelul patru este situată la doar 12,8 kilometri distanță de piață, de cealaltă parte a râului Yangtze.

Experții de la WIV au lucrat intens pe lilieci și alte coronavirusuri animale și se știa că experimentează pe cele mai apropiate rude cunoscute ale lui Covid.

De asemenea, a desfășurat experimente controversate de câștig de funcție care implică manipularea virusurilor pentru a le face mai infecțioase sau mai mortale.

Niciodată nu a existat nicio dovadă directă pentru nici una dintre cele două scenarii, care să fi permis dezbaterii să continue.

Dar, în iulie, două studii au susținut că au schimbat balanța în favoarea unei origini naturale.

Unul a arătat pentru prima dată cum cele mai timpurii cazuri umane au fost grupate pe o rază mică în jurul Pieței de fructe de mare Huanan în iarna anului 2019.

O analiză mai precisă a probelor recoltate de pe podele, cuști și tejghele a urmărit virusul înapoi la tarabele din colțul de sud-vest al pieței.

Animalele care pot purta Covid au fost vândute pentru carne sau blană la acea vreme, adăugând greutate teoriei.

ADVERTISEMENT