News

Concursuri de angajare cu dedicație în sistemul sanitar. O categorie de personal va fi permanentizată pe posturi

Personalul sanitar angajat pe perioadă determinată pentru combaterea epidemiei de Covid-19 ar putea fi angajat definitiv, în urma unui examen.
27.10.2021 | 14:17
Concursuri de angajare cu dedicatie in sistemul sanitar O categorie de personal va fi permanentizata pe posturi
Personalul sanitar angajat temporar nu va avea concurență la definitivarea pe posturi/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Câteva zeci de parlamentari ai PSD au inițiat un proiect de lege prin care personalul angajat în sistemul sanitar în perioada stării de alertă va putea rămâne în sistem și după încetarea acesteia.

Prin Legea 55/2020, unităților sanitare li s-a permis să angajeze personal suplimentar pentru a face față  epidemiei de coronavirus, urmând ca acele contracte să înceteze în cel mult 30 de zile de la încetarea stării de alertă.

ADVERTISEMENT

Prin proiectul de lege depus la Senat, persoanele angajate astfel vor avea posibilitatea să transforme contractul pe durată determinată într-unul pe durată nedeterminată printr-un exament la care nu pot participa medici și asistente care nu sunt deja angajați.

Concursuri cu un singur candidat pe post

Practic, proiectul suplimentează permanent schema de personal a unităților sanitare chiar și după ce evoluția situației epidemiologice nu va mai justifica acest lucru.

ADVERTISEMENT

În plus, prin condiția ca doar personalul deja angajat pe durată determinată să poată participa la concurs este eliminată posibilitatea competiției și accesul unor tineri absolvenți sau al unor persoane cu competențe superioare. În consecință, concursul va fi unul cu un singur candidat pe post, fără o concurență reală.

Unitățile sanitare cu paturi, serviciile de ambulanță și direcțiile de sănătate publică pot organiza examen în vederea ocupării posturilor pe perioadă nedeterminată pentru personalul care, în perioada stării de alertă, a ocupat posturi de execuție de perioadă determinată”, prevede proiectul de lege.

ADVERTISEMENT

Inițiatorii invocă mai multe efecte pozitive pe care această măsură le-ar avea asupra sistemului sanitar din România:

-„se elimină intervalul de timp între vacantarea postului  ocupat pe perioadă determinată și ocuparea postului prin concurs, situție în care procedura de organizare a concursului durează cel puțin 30 de zile, timp în care unitățile vor trebui să acorde aceleași servicii medicale cu un număr de personal redus;

ADVERTISEMENT

-experiența profesională dobândită în perioada stării de alertă de personalul încadrat  pe perioadă determinată are efecte benefice atât asupra locului de muncă unde acest personal își desfășoară activitatea, cât și asupra pacienților.

Nu este menționată însă reducerea concurenței pe aceste posturi vacante prin faptul că se poate înscrie doar personal deja angajat pe durată determinată.

Concursurile vor trebui să aibă loc înainte de data încetării contractului individual de muncă pe perioadă determinată. Proiectul mai prevede că măsurile propuse nu sunt valabile și pentru personalul care a ocupat funcții de conducere.

Inițiativa legislativă a fost depusă la Senat, prima Cameră sesizată.

Angajările fără concurs  – o măsură extraordinară, pe timp limitat

Prin Legea 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 s-a dat posibilitatea ca instituțiile publice implicate în prevenirea și combaterea pandemiei să poată face angajări fără concurs, însă pe o durată determinată care nu poate depăși 30 de zile de la data încetării stării de alertă.

Până la încetarea stării de alertă, posturile vacante sau temporar vacante din cadrul Ministerului Sănătății și unităților aflate în subordinea și în coordonarea Ministerului Sănătății, inclusiv funcțiile publice de execuție și conducere, pot fi ocupate prin numire, fără concurs, de funcționari publici sau personal contractual care îndeplinesc cerințele de ocupare stabilite în fișa postului și în actele normative specifice domeniului de activitate, aplicabile categoriei de personal cu care este prevăzut a fi încadrat postul vacant, și criteriile prevăzute de statutele profesionale specifice”, prevede articolul 11 al Legii 55/2020.

Inițiatorii susțin că proiectul trebuie adoptat cât mai rapid cheltuielile presupuse trebuie prinse în proiectul bugetului de stat pe anul 2022.

ADVERTISEMENT