News

Condamnat la închisoare în 2020, fostul soț al lui Renate Weber are de achitat o sumă colosală. Gavrilaș Daniel este urmărit de Fisc

Renate Weber a preluat în iunie 2019 funcția de Avocat al Poporului, urmându-i în funcție lui Victor Ciorbea. Fostul soț al juristei, Daniel Weber Gavrilaș, a fost condamnat la închisoare și are proces cu Fiscul.
17.04.2022 | 18:00
Condamnat la inchisoare in 2020 fostul sot al lui Renate Weber are de achitat o suma colosala Gavrilas Daniel este urmarit de Fisc
Fostul soț al lui Renate Weber, actualul Avocat al Poporului, ae de achitat o sumă colosală Fiscului
ADVERTISEMENT

Multă vreme europarlamentar, Renate Weber (66 de ani) a fost numită în iunie 2019 în funcția de Avocat al Poporului, succedându-i fostului premier Victor Ciorbea. Într-un dosar din 2020, fostul soț al lui Renate Weber, Daniel Weber Gavrilaș, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare. Bărbatul este în prezent dat în judecată de Fisc, care încearcă să recupereze de la el mai multe sute de mii de lei.

Fostul soț al lui Renate Weber este urmărit de Fisc. Daniel Weber Gavrilaș a fost condamnat la închisoare cu suspendare în 2020

Renate Weber a terminat Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti (1979), devenind apoi avocat în cadrul Baroului Bucureşti, unde a activat până în decembrie 2004. Între 1993 și 2004, Weber a deţinut funcţia de redactor-şef al Revistei Române de Drepturile Omului, pentru ca ulterior să fie numită de Traian Băsescu în funcţia de consilier prezidenţial pe probleme constituţionale şi legislative.

ADVERTISEMENT

Pe 30 decembrie 2005, Renate Weber a demisionat din funcția deținută la Palatul Cotroceni din motive de sănătate, înscriindu-se în toamna lui 2007 în PNL și candidând pe listele partidului la alegerile europarlamentare. Aleasă în forul continental, Weber a repetat performanța și la următoarele două scrutinuri pentru Parlamentul European.

În august 2018, Renate Weber a anunţat că s-a înscris în ALDE, partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu. ”Am decis să mă alătur oficial partidului ALDE România, pentru că a face politică, a lupta pentru un ideal, a-ţi pune în practică un crez, toate sunt imposibile fără un partid care să te susţină şi să te ajute. ALDE a fost şi rămâne singura mea opţiune politică.

ADVERTISEMENT

Este singurul partid din România care se fundamentează pe valori în care cred şi pe care le împărtăşesc, pe principii liberale autentice. Pe respectarea şi protejarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale. Pentru mine asta este sfânt şi aşa ceva nu se tranzacţionează, nici măcar în politică”, amintea atunci Renate Weber într-un mesaj public.

Renate Weber a divorțat de Daniel Gavrilaș înainte de 2005

Fostul soț al Avocatei Poporului, Gavrilaş Weber Daniel, de care Renate Weber a divorțat înainte de 2005, este mai nou parte dintr-un dosar complex, care își caută soluționarea în justiție. În 2020, fostul soț al lui Renate Weber a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru evaziune fiscală în formă continuată.

ADVERTISEMENT

Inițial, Gavrilaş Weber Daniel (67 de ani) fusese achitat în dosar de Tribunalul Alba, dar Curtea de Apel a dispus rejudecarea cauzei, demarată în 2018, care avea în vedere infracțiuni comise în intervalul 2007-2010.

Pe 11 noiembrie 2020, la rejudecare, instanţa a pronunţat o altă decizie prin care l-a găsit vinovat pe fostul soț al lui Renate Weber, hotărând următoarele în cazul lui: 6 luni de închisoare pentru refuzul nejustificat de a prezenta organelor competente documentele legale şi bunurile din patrimoniu, în scopul împiedicării verificărilor financiare şi la 2 ani de închisoare pentru evaziune fiscală în formă continuată (6 acte materiale), respectiv ”omisiunea, în tot sau în parte, a evidenţierii, în actele contabile ori în alte documente legale, a operaţiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate”.

ADVERTISEMENT

Fostul soț al Avocatului Poporului are de achitat un prejudiciu de aproape 700.000 lei

Potrivit deciziei magistraților în cazul fostului soț al Renatei Weber, instanţa a contopit pedepsele în cea mai grea, de 2 ani de închisoare, pe care a suspendat-o condiţionat pe o perioadă de 4 ani. În plus, lui Gavrilaş Weber Daniel i s-a interzis dreptul de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a fi administrator de firmă.

În prezent, așa cum informează FANATIK, fostul soț al lui Renate Weber este ”pârât” într-un proces desfășurat la Tribunalul Alba, în care Fiscul încearcă să recupereze de la el suma de 668.698 lei, cu titlul de despăgubiri civile.

”Urmare a neînregistrării acestor facturi în evidenţele contabile ale societăţii, prejudiciul cauzat statului prin a fost calculat la suma de 668.698 lei, compusă din impozit pe profit de 340.828 lei şi TVA de 327.870 lei”, nota instanța despre prejudiciul imputat lui Daniel Weber Gavrilaș. Următorul termen în instanță a fost fixat pe 17 mai 2022.

 

 

ADVERTISEMENT
Tags: