News

Conducerea ANRE se întâlnește de urgență cu reprezentanții furnizorilor din energie, pentru a lămuri situația cererilor

Românii așteaptă cu sufletul la gură întâlnirea dintre conducerea ANRE și reprezentanții furnizorilor de energie din țara noastră.
14.12.2022 | 23:05
Conducerea ANRE se intalneste de urgenta cu reprezentantii furnizorilor din energie pentru a lamuri situatia cererilor
Contor curent electric. Foto: Electric.com
ADVERTISEMENT

Asta, în contextul în care există informații contradictorii referitor la cererile care ar trebui trimise furnizorilor pentru a beneficia de compensări la plata facturilor.

Conducerea ANRE se întâlnește cu reprezentanții furnizorilor

Până acum reprezentanții ANRE au transmis că ”cu siguranță” consumatorii nu trebuie să trimită nicio cerere, decât cei aflați în situații speciale, însă alți specialiști spun că toată lumea ar trebui să trimită cereri, pentru ca furnizorii să nu profite de această situație.

ADVERTISEMENT

Pe bună dreptate, furnizorii nu pot să știe câte locuințe are un român și unde e locația unde vrea să beneficieze fiecare de plafonarea prețurilor. Chiar și așa, vicepreședintele ANRE Zoltan Nagy Bege a transmis că se va întâlni de urgență cu reprezentanții furnizorilor pentru a lămuri, definitiv, situația cererilor care ar trebui, sau nu, trimise.

”În niciun caz consumatorii finali care au un singur loc de consum nu trebuie să depună cerere sau declaraţie pe proprie răspundere pentru a beneficia de plafonare. Absolut toţi cei care au un singur loc de consum vor beneficia automat, fără să facă absolut niciun demers, cu condiţia să se încadreze în tranşele de consum prevăzute în lege”, a transmis reprezentantul ANRE, conform Stiripesurse.ro.

ADVERTISEMENT

Mai mult, Zoltan Nagy Bege a transmis că ”toţi cei care au contract pentru locul de consum nu trebuie să facă nimic pentru a beneficia de plafonare, fiind trei categorii de consumatori care fără niciun dubiu, pentru a beneficia de plafonul 0.68 de bani pe kw, trebuie să depună cerere şi declaraţie pe proprie răspundere şi anume cei care folosesc dispositive medicale, familiile cu minim trei copii şi familiile monoparentale.

Deci ei trebuie să depună declaraţie şi cerere la furnizor, pentru că furnizorul nu are de unde să ştie. În cazul lor, plafonarea se va aplica în prima lună după depunerea cererii. Dacă reuşesc să depună cererea în decembrie, ei vor beneficia de plafon începând cu 1 ianuarie 2023. Dacă depun în ianuarie, vor beneficia din februarie”.

ADVERTISEMENT

A patra categorie care ar trebui să depună cerere, obligatoriu, e cea cu mai multe locuri de consum, transmite Bege.

”În cazul în care cineva are mai multe locuri de consum, furnizorul are obligaţia să îl încadreze la plafonare pentru locul de consum care corespunde şi cu adresa de domiciliu din buletin. Nu trebuie să facă nimic, dacă îi convine, doar în cazul în care vrea să beneficieze de plafonare în cazul altui loc de consum decât cel de domiciliu, de abia atunci trebuie să depună o cerere şi să specifice furnizorului pentru care loc de consum vrea plafonare”, a completat Zoltan Nagy Bege.

ADVERTISEMENT

Discuția de mâine cu furnizorii ar trebui să lămurească toate problemele iscate, crede Bege.

”Sper să lămurim aceste probleme şi să ajungă şi ei la concluzia că doar în anumite situaţii sunt obigaţi clienţii să depună declaraţii şi cereri. Dacă după discuţia de mâine ajungem la concluzia că ar fi nevoie de reglementare din partea ANRE, nu vom ezita să facem”, a concluzionat reprezentantul ANRE.

ADVERTISEMENT