Sport

Cum este văzut conflictul Ucraina – Rusia de fotbalişti: “Dacă începe războiul, plec şi nu mă mai întorc!” Ce club le-a interzis jucătorilor să vorbească despre invazie

Conflictul dintre Ucraina şi Rusia este subiectul cel mai intens dezbătut în ultimele zile, iar jucătorii şi oamenii de fotbal au oferit reacţii diverse pe această temă.
18.02.2022 | 13:51
Cum este vazut conflictul Ucraina  Rusia de fotbalisti Daca incepe razboiul plec si nu ma mai intorc Ce club lea interzis jucatorilor sa vorbeasca despre invazie
Ce spun jucătorii şi oamenii de fotbal despre conflictul Rusia - Ucraina
ADVERTISEMENT

Fotbalul din Ucraina este în pauza de iarnă, iar majoritatea echipelor din prima ligă sunt în Turcia, în cantonament. Campionatul ar trebui să înceapă la finalul lunii februarie şi, în ciuda conflictului cu Rusia, ucrainenii sunt convinşi că meciurile se vor desfăşura în mod normal.

În ultimele zile, fotbalişti, antrenori, oficiali sau patroni de cluburi au vorbit despre conflictul dintre Ucraina şi Rusia, iar mesajul unanim, al acestora, este un îndemn la calm. Cu toate acestea, doi fotbalişti de la Dinamo Kiev au susţinut că străinii se gândesc la plecare, în eventualitatea izbucnirii unui război. În plus, SC Dnipro-1, ocupanta locului 3 din prima ligă, le-a interzis jucătorilor să vorbească despre acest subiect.

ADVERTISEMENT

Fotbaliştii de la Şahtior Doneţk şi Dinamo Kiev vorbesc despre conflictul Ucraina – Rusia: “Nimeni nu merită un război”

Şahtior Doneţk şi Dinamo Kiev se luptă, ca în fiecare an, pentru titlul de campioană a Ucrainei. Înainte de reluarea campionatului, “minerii” ocupă primul loc, în timp ce formaţia lui Mircea Lucescu este pe poziţia secundă, distanţa fiind de două puncte. Carlos de Pena, unul dintre titularii lui Dinamo Kiev, a anunţat că este pregătit să plece dacă războiul între Ucraina şi Rusia va începe. Declaraţia este susţinut şi de spusele lui Benjamin Verbic, mijlocaşul campioanei.

“Încerc să obţin cât mai multe informaţii. Familia mea e în Uruguay, dar au bilete să vină în Ucraina pe 22 februarie. Acum totul este calm, dar lucrurile se pot schimba în fiecare zi. Dacă începe războiul, plec şi nu mă mai întorc. Întotdeauna am pus familia pe primul loc. Există un contract, dar sunt şi lucruri prioritare. Respect Ucraina, dar plec dacă se întâmplă ceva. Este o reacţie logică” – Carlos de Pena (Dinamo Kiev)

ADVERTISEMENT

“Sentimentul, atunci când te uiţi la televizor sau citeşti ştirile, nu este plăcut. De fapt, nici nu ştiu ce să cred… Nu-mi pot imagina nici în cele mai rele gânduri. Văd că războiul ar putea să fie aproape. Singurul lucru la care mai sperăm sunt acordurile diplomatice. Eu sunt în cantonament, dar familia mea este la Kiev. Mulţi dintre colegii mei se gândesc să părăsească Ucraina, pentru o perioadă, dacă va izbucni războiul. Situaţia pare suficient de calmă şi încă nu e panică la club. Există o tensiune, dar mulţi sunt de părere că nu va fi război” – Benjamin Verbic (Dinamo Kiev)

Junior Moraes, fostul atacant al Gloriei Bistriţa, joacă în prezent la Şahtior Doneţk şi şi-a adus aminte de începutul conflictului, din 2014, când Rusia a anexat Crimeea. Atunci, brazilianul juca la Metalurg Doneţk, echipă care s-a văzut nevoită să părăsească oraşul.

ADVERTISEMENT

“Noi, brazilienii, ne-am speriat de toate aceste ştiri. Suntem în alertă. A fost stresantă perioada din 2014. Am văzut cum a început totul şi nu vreau să se mai întâmple aşa ceva. Nimeni nu merită un război” – Junior Moraes (Şahtior Doneţk)

Mircea Lucescu nu se teme, Igor Surkis face apel la fani

Dinamo Kiev se apropie de finalul cantonamentului din Turcia, iar Mircea Lucescu a anunţat că nu ia deloc în calcul o eventuală plecare de la echipă. “Il Luce” şi-a adus aminte, la rândul lui, de situaţia din 2014, când o antrena pe Şahtior Doneţk.

ADVERTISEMENT

“Vom juca în toată Ucraina. La Şahtior Doneţk, în 2014, am stat până în ultimul moment. Nu mi-e frică de nimeni. Ne vom întoarce în Ucraina după ce terminăm cantonamentul” – Mircea Lucescu

Igor Surkis, patronul lui Dinamo Kiev, a anunţat că nu are de gând să părăsească Ucraina, după ce mai multe ziare occidentale au anunţat că oamenii de afaceri din zonă se pregătesc să plece.

“Nu am de gând să plec nicăieri. În astfel de momente este necesar să-ţi păstrezi calmul. Ai intrat în panică, ai pierdut. Suntem pregătiţi pentru orice scenariu. Cred că totul va fi bine şi îi învit pe fanii noştri în tribune, la primul meci. Echipa noastră are nevoie de sprijinul lor” – Igor Surkis

SC Dnipro-1 le-a interzis jucătorilor să vorbească despre o posibilă invazie. Antrenorul secund al lui Inhulets nu vrea să plece

SC Dnipro-1 este revelaţia sezonului în Ucraina, iar după 18 etape ocupă locul 3 în clasament. Oficialii echipei, la care evoluează şi Valentin Cojocaru, le-a interzis jucătorilor să vorbească despre o posibilă invazie sau despre conflictul dintre Ucraina şi Rusia.

“Clubul nu-mi permite să acord interviuri pe acest subiect” – Francisco Di Franco (SC Dnipro-1)

Mladen Bartulovic şi-a petrecut aproape întreaga de carieră de fotbalist în Ucraina şi a rămas în staff-ul ultimei lui echipe, Inhulets Petrove. Secundul antepenultimei formaţii din prima ligă ucraineană a anunţat că nu vrea să părăsească ţara, după ce s-a stabilit la Dnipro.

“Mă gândesc mult la această situaţie şi sufăr la fel ca toţi ceilalţi, dar nu am de gând să plec din Ucraina. Este casa mea, aici am familia. Locuiesc în Dnipro şi acolo voi rămâne. Acum sunt în cantonament, în Turcia, cu Inhulets, dar pe 24 februarie ne întoarcem acasă. Toată lumea scrie că situaţia în Ucraina este tensionată” – Mladen Bartulovic

Oficialii sunt siguri că prima ligă va începe la timp

Pe 25 februarie, prima ligă a Ucrainei ar trebui să reînceapă, cu meciul dintre Minaj şi Zorya. A doua zi, cele două contracandidate la titlu, Şahtior Doneţk şi Dinamo Kiev, ar urma să le întâlnească pe Inhulets Petrove, respectiv Metalist 1925 Harkov. Andri Pavelko, preşedintele Federaţiei Ucrainene de Fotbal a dat asigurări că fotbalul va reveni la data stabilită.

“Este necesar ca prin fotbal să le dăm oamenilor ceva pozitiv, să-i facem să înţeleagă că viaţa merge înainte. Ucraina este o ţară puternică, cu o armată puternică. Pacea în inimile şi familiile noastre este importantă acum. Nu văd să fie vreo problemă pentru reluarea campionatului” – Andri Pavelko

ADVERTISEMENT