News

Trei mercenari români, uciși în confruntări cu rebelii din Congo. Bărbații făceau parte din gruparea temutului Horațiu Potra

Confruntare sângeroasă între mercenarii români și rebelii din Congo. Trei soldați români au murit, iar alți 20 au fost răniți.
08.02.2024 | 12:20
Trei mercenari romani ucisi in confruntari cu rebelii din Congo Barbatii faceau parte din gruparea temutului Horatiu Potra
Trei militari români au murit în Congo după o confruntare cu rebelii grupării M23. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

În Republica Democrată Congo, trei cetățeni români și-au pierdut viața, iar alți 20 au suferit răni grave în urma confruntărilor violente cu rebelii în estul țării, la frontiera cu Rwanda.

Bilanțul tragic al unei confruntări sângeroase: trei mercenari români au murit și alți 20 sunt răniți

Acești oameni erau membri ai grupării de mercenari condusă de Horațiu Potra, un veteran al Legiunii Străine, cu o istorie veche în mai multe operațiuni de pe continentul african.

ADVERTISEMENT

Evenimentele tragice au avut loc în timpul unui conflict între mercenarii lui Potra, care sprijină guvernul congolez, și rebelii din gruparea M23. Situația s-a deteriorat când mercenarii au fost încercuiți de rebelii M23 în estul țării, aproape de granița cu Rwanda.

Aproximativ 90% dintre membrii companiei lui Potra sunt români, majoritatea fiind foști militari sau veterani ai Legiunii Străine. În ce privește rebelii din gruparea M23, aceștia au provocat numeroase victime în ultimele săptămâni, raportându-se că au ucis 20 de persoane, iar zeci de mii de oameni au fost nevoiți să-și părăsească casele pentru a scăpa cu viață de violențe.

ADVERTISEMENT

Cine este Horațiu Potra și de ce se află în Congo

La 53 de ani, Horațiu Potra, român originar din Mediaș, are o istorie variată în domeniul militar. A fost membru al Legiunii Străine și în anii ’90 a lucrat ca gardă de corp pentru emirul Qatarului.

Mai apoi, și-a desfășurat activitatea în Republica Centrafricană, unde s-a ocupat de antrenarea corespunzătoare a gărzilor de corp ale președintelui țării.

ADVERTISEMENT

În plus față de experiența sa anterioară, Potra este cunoscut pentru un contract pe care l-ar fi avut în Ciad, unde a instruit insurgenții. Ulterior, a fost recrutat de către omul de afaceri Frank Timiș pentru a superviza operațiunile sale de securitate din Africa.

Mai mult decât atât, numele lui Potra a fost, de asemenea, asociat cu mercenarii Wagner, conform unui reportaj realizat de jurnaliștii de la Deutsche Welle.

ADVERTISEMENT

Acest reportaj a evidențiat mobilizarea unor armate private din Europa de Est, coordonate de Potra, într-o zonă conflictuală din Republica Democrată Congo.

 

ADVERTISEMENT