News

Șeful mercenarilor din Congo, ales președinte la APP, fostul partid al lui Liviu Dragnea. Codrin Ștefănescu: ”Horațiu Potra e un patriot”

Mercenarul român Horațiu Potra, fost luptător în Legiunea Străină, a fost ales președinte al unei organizații locale a Alianței Pentru Patrie (APP), înainte să plece în Congo.
14.04.2023 | 19:23
Seful mercenarilor din Congo ales presedinte la APP fostul partid al lui Liviu Dragnea Codrin Stefanescu Horatiu Potra e un patriot
Horațiu Potra, șeful armatei de mercenari români din Congo, a fost ales președinte APP Mediaș / Colaj foto: Fanatik
ADVERTISEMENT

Horațiu Potra, cel mai cunoscut mercenar român, aflat în prezent la conducerea unei misiuni într-o zonă de conflict, în Republica Democrată Congo, se pregătește și pentru o carieră politică. El apare în mai multe fotografii alături de lideri locali ai APP (Alianța Pentru Patrie), realizate la începutul anului trecut. Organizația APP Mediaș a emis și un comunicat de presă prin care anunță că Horațiu Potra este noul președinte de filială.

Biografia lui Horațiu Potra, cel mai cunoscut mercenar român

Horațiu Potra are 53 de ani și este originar din Mediaș. El a luptat în Legiunea Străină, iar la sfârșitul anilor ’90 a activat ca gardă de corp a emirului Qatarului. Ulterior, a ajuns în Republica Centrafricană, unde a instruit gărzile de corp ale președintelui statului.

ADVERTISEMENT

Potra ar fi avut un contract și în Ciad, acolo unde i-a instruit pe insurgenți, după care ar fi fost angajat de milionarul Frank Timiș ca șef al securității operațiunilor sale din Africa.

De asemenea, numele lui a fost legat de cel al mercenarilor Wagner, într-un reportaj recent realizat de jurnaliștii de la Deutsche Welle, care au scris despre mobilizarea unor armate private din estul Europei, coordonate de Horațiu Potra, într-o zonă de conflict din RD Congo.

ADVERTISEMENT

Cum a ajuns Horațiu Potra președinte la APP Mediaș

În februarie 2022, Horațiu Potra s-a alăturat Alianței Pentru Patrie și a fost fotografiat strângându-i mâna fostului senator PSD, Nicolae Avram, președinte APP Sibiu, la acea dată.

Mercenarul Horațiu Potra, președinte al organizației APP Mediaș
Horațiu Potra a semnat adeziunea la APP în februarie 2022, în prezența fostului senator PSD Nicolae Avram

Într-un comunicat de presă care mai poate fi găsit pe unele pagini de Facebook asociate orașului Mediaș, se anunță că Potra este președintele organizației proaspăt înființate.

ADVERTISEMENT

”Joi, 3 februarie 2022, a avut loc la Mediaș Adunarea Generală de constituire a organizației municipale a Alianței Pentru Patrie. La evenimentul desfășurat în prezența unei delegații a organizației județene a respectivei formațiuni politice în frunte cu președintele APP Sibiu, Nicolae Avram, au fost prezenți mai mulți medieșeni care si-au manifestat interesul de a deveni membri acestui partid, recent constituit.

Președinte al APP Mediaș a fost ales Horațiu Potra care, pe lângă entuziasm și logistică, a venit și cu un nucleu de oameni valoroși care vor să facă un alt fel de politică îndreptată către români și pentru sprijinirea a tot ceea ce este autohton, tradițional.

ADVERTISEMENT
Horatiu Potra APP
Horațiu Potra, la o ședință APP Sibiu, în mai 2022

Sediul APP Mediaș se află începând de la data constituirii organizației municipale, în strada St.L.Roth nr. 16 (Blocul Curb), acolo unde sunt așteptați toți cei care se regăsesc în acest proiect politic și vor să semneze adeziuni, pentru a deveni membri”, se anunță în comunicatul de presă.

Horațiu Potra, mesaj pentru guvernanți, cu maceta în mână

Câteva zile mai târziu, Horațiu Potra a transmis un mesaj video clasei politice din România, ținând o macetă în mâini.

”Bună ziua, domnilor guvernanți, domnilor politicieni, care conduceți România de 30 de ani. Sau mai bine zis, ați furat România de 30 de ani. (…) Sunteți toți niște trădători de țară care serviți interesele străine. (…) Domnul Președinte, de ce doriți să trimiteți muniție și echipamente militare în Ucraina? Ce ne-au făcut nouă rușii, cu ce ne-au greșit pentru a fi împotriva lor? Neutralitatea nu este acceptabilă?”, a arătat Horațiu Potra într-o postare pe contul lui de socializare.

O altă serie de fotografii postate pe 19 mai, Horațiu Potra apare luând cuvântul la o ședință comună ale organizațiilor APP Sibiu și APP Mediaș, alături de liderii naționali ai partidului. ”Trebuie să reclădim corect structurile României: educația, economia, armata și politicul”, se arată pe pagina organizației.

Liviu Pop, președintele APP: ”Nu-l cunosc, dar e posibil să fie în partid”

Liviu Pop, președintele Alianței Pentru Patrie, spune că nu-și amintește de o persoană cu numele Horațiu Potra, însă nu exclude ca acesta să fi condus organizația de la Mediaș.

”Da, e posibil, organizațiile locale au autonomie totală. La Sibiu, după plecarea domnului Dragnea, și domnul Avram a părăsit partidul și a rămas un gol la conducere. Știu că la Sibiu nu există președinte acum, e cineva care face un interimat.

Din câte știu eu, prin septembrie 2022, a fost un conflict între cele două organizații, cea din Mediaș și cea din Sibiu.

Eu nu-l cunosc, dar e posibil să fie membru de partid. Doar dacă n-a plecat cu domnul Dragnea la Partidul România Suverană”, a declarat Liviu Pop pentru FANATIK.

Codrin Ștefănescu, președinte de onoare APP: ”În ianuarie, era în continuare președinte”

Codrin Ștefănescu, președinte de onoare la APP spune, în schimb, că-l cunoaște bine pe Horațiu Potra și că, din câte știe, a rămas în partid.

”Eu sunt sub tratament, nu mai sunt la curent cu ce se întâmplă în partid. În ianuarie, când am plecat eu, Horațiu era în continuare la APP Mediaș.

Eu îl cunosc ca pe un român adevărat și ca pe un profesionist desăvârșit. Specialitatea lui este să apere șefi de stat. Știu că a avut oferte să rămână în străinătate, însă a ales să se întoarcă la Mediaș, pentru că aici e familia lui și pentru că iubește această țară.

Sunt doar 7-8 oameni pe planetă la fel de specializați precum el, în probleme de securitate. Din câte l-am cunoscut eu, este un patriot adevărat, el s-a oferit să vină la noi”, a declarat Codrin Ștefănescu pentru FANATIK.

Din Congo, Horațiu Potra distribuie mesajele politice ale APP

Horațiu Potra pare, într-adevăr, să fi rămas fidel Alianței Pentru Patrie. În ultimele luni, deși se află departe de România și este într-o zonă de conflict, el a distribuit mai multe postări ale APP, inclusiv un interviu oferit de Liviu Pop unei publicații din Iași, pe 8 februarie. Cea mai recentă postare pe contul personal de Facebook datează din 2 aprilie 2023, atunci când a distribuit un apel al organizației de tineret APP pentru strângere de adeziuni.

Atunci când nu face politică, Horațiu Popa este președinte al asociației RALF, care reunește români care au luptat în Legiunea Străină. La mijlocul lunii ianuarie, DW a scris că mai mulți mercenari din România și Bulgaria au ajuns în Republica Democrată Congo, aceștia fiind coordonați de Horațiu Potra.

Ei au ajuns în Africa pe 22 decembrie, cu o aeronavă Boeing 737 aparținând companiei Hello Jets, deținută până de curând de Cristian Rada (fostul acționar majoritar al Blue Air). Luptătorii au fost cazați la hotelul Mbiza, în apropiere de aeroportul internațional Goma, care găzduiește, de obicei, oameni de afaceri și delegații guvernamentale. Potrivit relatărilor, hotelul este păzit non-stop de armata congoleză.

Cum a ajuns Horațiu Potra să fie asociat cu mercenarii Wagner

Prezența mercenarilor în Congo pare să fie legată de escaladarea luptelor din estul republicii, acolo unde rebelii tutsi din Mișcarea M23 au cucerit teritorii la granițele cu Rwanda și Uganda.

Apariția unor fotografii cu Potra, alături de militari congolezi, a dat prilejul unor voci din Rwanda (stat acuzat de ONU că sprijină rebelii M23) să lanseze zvonuri că mercenarii Wagner se află în Congo și pregătesc ofensiva împotriva lor.

horatiu Potra Congo
Horațiu Potra se află în Congo din decembrie 2022 / Sursă: Twitter

Gruparea Wagner, care a fost prezentă până recent în Mali sau Republica Centrafricană, reprezintă o reală ”sperietoare” pe continentul african. Confuzia a crescut și mai mult în condițiile în care denumirea generică a mercenarilor albi prezenți în Goma este de ”ruși”. Horațiu Potra a negat orice legătură cu gruparea Wagner.

Potra: ”Suntem în Congo să antrenăm armata”

”Noi avem un contract cu o firmă privată de aici, din Congo și, deși armata congoleză are ofițeri și subofițeri pregătiți și antrenați, au o lipsă de instructori. Și au făcut apel la foști legionari pentru a instrui o parte din armata congoleză. Și militarii români au o experiență militară, ca și legionarii. De ce nu pot să facă și ei aceeași treabă?”, a declarat Horațiu Potra pentru Știrile Pro TV.

Horațiu Potra este un personaj controversat, care a fost implicat în mai multe scandaluri cu iz penal. El a fost cercetat de DIICOT pentru trafic de droguri, însă a fost achitat, iar în urmă cu câțiva ani a fost acuzat că l-a amenințat cu moartea pe șeful Romgaz, Adrian Volintiru. Potra a scăpat de acest dosar, după ce Volintiru și-a retras plângerea. În schimb, Potra a primit o condamnare cu suspendare pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor.

ADVERTISEMENT
În Columbia toată lumea știe cine este soția lui Giovanni Becali. L-au eliberat...
În Columbia toată lumea știe cine este soția lui Giovanni Becali. L-au eliberat imediat dintr-o pușcărie din Bogota când au aflat cum o cheamă
Povestea nespusă a zilei când Reagan a fost împușcat. La Casa Albă domnea...
Povestea nespusă a zilei când Reagan a fost împușcat. La Casa Albă domnea haosul, în timp ce submarine rusești se apropiau periculos de Washington
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
Au auzit strigăte disperate de sub pământ, iar când s-au apucat de săpat...
Au auzit strigăte disperate de sub pământ, iar când s-au apucat de săpat au dat peste un om în viaţă. Bărbatul din Moldova fusese îngropat de viu de patru zile
Un cunoscut milionar român a ajuns la sapă de lemn, la fel ca...
Un cunoscut milionar român a ajuns la sapă de lemn, la fel ca Irinel Columbeanu! Ce spune fiica lui: Vorbeşte cu extratereştrii
Minodora nu mai doarme cu soțul ei, după o căsnicie de 20 de...
Minodora nu mai doarme cu soțul ei, după o căsnicie de 20 de ani: "Tot am mai încercat, dar nu pot!"
O româncă, vedetă la cea mai mare televiziune din Italia după ce ar...
O româncă, vedetă la cea mai mare televiziune din Italia după ce ar fi sedus și înșelat un bătrân din Milano. Imagini incredibile cu femeia și jurnaliștii italieni
Florin Răducioiu, distrus după relația cu fotomodelul Janine Sârbu. Cum a aflat că...
Florin Răducioiu, distrus după relația cu fotomodelul Janine Sârbu. Cum a aflat că e înșelat
Iubitul Cristinei Cioran, ''show'' grotesc și clipe șocante în centrul Capitalei. Drogat, i-a...
Iubitul Cristinei Cioran, ''show'' grotesc și clipe șocante în centrul Capitalei. Drogat, i-a speriat pe trecători. Imagini cu un PUTERNIC IMPACT emoțional! VIDEO
Cuantumul despăgubirilor cerute de victimele lui Vlad Pascu în dosarul tragediei din 2...
Cuantumul despăgubirilor cerute de victimele lui Vlad Pascu în dosarul tragediei din 2 Mai: cel puțin 33 de milioane de euro. Cine va plăti
Veste bună pentru 3 milioane de pensionari. Vor primi o nouă tranșă de...
Veste bună pentru 3 milioane de pensionari. Vor primi o nouă tranșă de 1400 de lei, pe cardul de energie. Când intră în posesia banilor