Artem (28 de ani) este doar unul dintre miile de tineri ucraineni care merg pe stradă ținând capul în jos și încercând să evite recrutarea. Artem este atent când iese afară și evită locuri precum stațiile de metrou, unde poliția verifică documentele, în căutarea persoanelor care se sustrag de la înrolarea în armată.
“Unii dintre prietenii mei sunt și mai paranoici – se ascund sau nu ies din casă”, a declarat Artem, pentru Politico. Artem chiar arată ca un fugar, scrie publicaţia. Poartă întotdeauna o șapcă de baseball care îi ascunde ochii, chiar și atunci când cerul este înnorat. Înainte de a intra într-o cafenea din centrul Kievului, se uită de jur împrejur pe stradă și vorbește în şoaptă, pentru a nu atrage atenția.
Când Rusia le-a invadat țara în urmă cu doi ani, ucrainenii tineri și bătrâni au inundat centrele de recrutare pentru a se alătura armatei. La vremea respectivă unii chiar erau frustrați că nu sunt recrutați imediat și s-au plâns în public de asta. Armata ucraineană nu a putut înrola pe toată lumea din cauza lipsei de resurse și echipamente, dar a reușit să improvizeze pentru a opri deplasarea coloanei blindate rusești către Kiev.
Dar această fervoare patriotică inițială a slăbit pe măsură ce războiul a intrat în al treilea an. Mii de soldaţi s-au întors acasă băgaţi în saci negri pentru cadavre, iar mulţi alţii au fost răniți și desfigurați. Pesimismul cu privire la viitorul conflictului este, de asemenea, în creștere, din ce în ce mai mulți oameni punând la îndoială faptul că Ucraina este capabilă să învingă Moscova.
Ucraina trebuie să recruteze mult mai mulți oameni pe care să-i trimită pe câmpul de luptă, dar autoritățile sunt încă în dubii dacă să aplice politica convingerii sau a constrângerii, temându-se de consecințele politice dacă o aleg pe cea din urmă. Aproximativ 9.000 de dosare le-au fost deschise celor care au evitat recrutarea, dar adevărata amploare a fenomenului este mult mai mare scrie Politico, publicaţia spunând că inventivitatea celor care încearcă să evite primirea avizelor de recrutare este foarte mare.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski admite că problema este sensibilă. Chiar și în săptămânile premergătoare invaziei Rusiei, din februarie 2022, el a rezistat apelurilor venite de la parlamentarii opoziției de la Kiev de a decreta o mobilizare generală.
Acum este necesar să se recruteze mai multe trupe care să poată fi dislocate de-a lungul liniei lungi de 1.000 de kilometri a frontului, înainte de o posibilă ofensivă majoră a Rusiei către Harkov, în nord-est, sau Odesa, în sud. O dată ce noroiul de iarnă începe să se usuce și se apropie primăvara, oficialii militari ucraineni se tem că o ofensivă rusă concentrată va începe în următoarele câteva săptămâni sau luni.
Vârsta medie a soldaților ucraineni de pe linia frontului este de 43 de ani – și există tot mai multe dovezi ale celor care fug de recrutare. BBC a scris recent că 650.000 de bărbați ucraineni cu vârsta eligibilă de a fi înrolaţi au fugit din țară în ultimii doi ani, majoritatea trecând în Polonia și Slovacia, unii cu documente de scutire false, care le-au permis să părăsească Ucraina, în ciuda interdicției de plecare a bărbaților aflaţi la vârste la care ar putea fi mobilizaţi.
Anul trecut, aproape 1.300 de “fugari” au fost aduși în fața instanțelor de judecată, dar oficialii recunosc că aceasta este doar o mică parte din cei care evită serviciul militar. Există un sistem de mobilizare, dar parlamentarii spun că este disfuncțional pentru că mii de contribuabili nu și-au înregistrat datele și locația. Aplicarea legii este întâmplătoare, depinde în mare măsură de verificările aleatorii ale documentelor de către poliție, care sunt mai zeloși în unele părți ale țării decât în alte regiuni.
În prezent există peste 400.000 de soldați ruși în interiorul Ucrainei, iar alți 100.000 de soldați sunt aproape de teritoriul ucrainean. Pe de altă parte, în total, Kievul are aproximativ 680.000 de militari activi, dintre care aproximativ 200.000 sunt în linia frontului. În luna decembrie, Zelenski a spus că va fi nevoie de 450.000 până la 500.000 de soldați suplimentari pentru a rezista Rusiei. De altfel, Parlamentul Ucrainei ia în considerare de o nouă lege a mobilizării, care ar reduce vârsta minimă de recrutare de la 27 la 25 de ani. Vârsta a fost redusă într-o lege separată în iulie anul trecut și aprobată de parlament, dar Zelenski nu a semnat-o niciodată.
Noul proiect de lege a fost modificat de mai multe ori și prevede înrolarea a încă 400.000 de militari ucraineni. Cu toate acestea, au existat dezbateri aprinse în Radu Supremă a Ucrainei, deoarece parlamentarii s-au opus unor măsuri punitive pe care le consideră neconstituționale, cum ar fi restrângerea drepturilor de proprietate ale persoanelor care evită armata, confiscarea mașinilor și înghețarea conturilor bancare.
Situaţia este confuză în ţară din această cauză, spune Mikola Kniajiţki, deputat al opoziţiei. “Oamenii cumpără apartamente, dar nu semnează un contract de vânzare-cumpărare pentru a evita înregistrarea oficială sau îl înregistrează pe numele unui prieten, pentru că se tem că le-ar putea fi confiscat ulterior. Alții își golesc conturile bancare în cazul în care legea este aprobată și banii lor ar fi astfel înghețați”, a mai spus acesta, pentru Politico.
Revenind la Artem, acesta spune că el și prietenii săi care evită mobilizarea se tem să nu rămână blocați pe front multe luni sau chiar ani. „Sunt tânăr și vreau să-mi trăiesc viața. E greu să merg acolo şi să nu știu când viaţa mea va reveni la normal. Am prieteni care s-au oferit voluntari la începutul războiului și încă mai luptă. Deci este ca un bilet doar dus”, şi-a exprimat Artem temerile.
Angajarea prelungită în prima linie atrage, de asemenea, plângeri din partea luptătorilor ucraineni obosiți, care cer demobilizarea sau insistă pentru o permisie îndelungată. Rudele lor vor același lucru. Duminică, zeci de membri ai familiilor soldaților s-au adunat în Piața Maidan din Kiev pentru a cere ca soții, tații și iubiții lor să se întoarcă din luptă, argumentând că și-au făcut partea lor de datorie și că acum trebuie să fie demobilizați. Dar acest lucru nu se poate întâmpla până când mai mulți ucraineni se înrolează în armată și sunt antrenați să lupte.
Pentru Artem, foarte puține sunt argumentele care l-ar putea convinge să se înroleze. „Mama mea este asistentă medicală și îi îngrijește pe mulţi dintre cei răniți în război. Mereu îmi spune ferm să nu mă amestec şi să evit să merg pe front”, este concluzia lui Artem.