News

Românul care luptă pe frontul din Ucraina, condamnat penal la noi în țară. Ce pedeapsă a primit Ovidiu Stoica după ce a dat foc unei cabane

Ovidiu Stoica, românul care luptă în războiul din Ucraina, despre care s-a răspândit vestea că ar fi murit, are probleme de natură penală la noi în țară.
25.03.2024 | 11:24
Romanul care lupta pe frontul din Ucraina condamnat penal la noi in tara Ce pedeapsa a primit Ovidiu Stoica dupa ce a dat foc unei cabane
Ovidiu Stoica a plecat în Ucraina după ce a fost condamnat penal în România. Colaj: FANATIK, Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Numele lui Ovidiu Stoica a apărut în prim-plan zilele trecute, când presa a preluat informația că ar fi decedat pe frontul din Ucraina, în timpul unei misiuni de extracție a răniților în zona orașul Harkov. Știrea s-a dovedit a fi, însă, falsă. Stoica face parte dintr-o unitate militară numită „Fight for Ukraina International Legion”, formată din voluntari străini.

Daunele au fost estimate la 135.000 lei

În România, Ovidiu Stoica a fost protagonistul unui episod violent, petrecut în primăvara lui 2019, când a dat foc unei cabane ce aparținea tatălui fostei sale iubite. Conform datelor consultate de FANATIK pe portalul instanțelor de judecată, Ovidiu Stoica figurează ca inculpat într-un dosar penal al cărui obicet este “distrugerea”, înregistrat pe 25 iunie 2019 la Judecătoria Alba Iulia, în timp ce parte civilă este L.M.S.

ADVERTISEMENT

În sarcina inculpatului Ovidiu Stoica s-a reţinut că, în noaptea de 30/31.03.2019, având asupra sa un bidon cu benzină, s-a deplasat la cabana pe care persoana vătămată o deţinea în oraşul Cugir (în spatele stadionului Parc din oraş) şi a incendiat-o, focul distrugând în totalitate construcţia, creând astfel victimei un prejudiciu de aproximativ 135.000 lei. Cu ocazia audierii, inculpatul a arătat că recunoaşte învinuirea aşa cum i s-a adus prin actul de sesizare al instanţei, fiind de acord ca judecata să aibă loc doar per baza probelor administrate în cursul urmăririi penale pe care nu le contestă.

În dosar se arată că între Ovidiu Stoica  şi fiica proprietarului cabanei a existat o relaţie de prietenie, care s-a încheiat la un moment dat, inculpatul continuând să o caute pe martoră. În data de 30.03.2019, martora a dezvăluit că a fost la cabană împreună cu alte două persoane, unde au stat până în jurul orei 23.00, oră la care a dus-o pe o amică acasă, iar în jurul orei 23.20 a primit un mesaj pe telefon de la inculpat .

ADVERTISEMENT

Fosta iubită a lui Ovidiu Stoica a menționat că era în maşină cu prietenul său, însă nu a citit acest mesaj. Ea mai spus că, atunci când Stoica consumă alcool, îi dă mesaje, inculpatul obişnuind ca de la despărţirea de ea, respectiv din ianuarie până în martie şi chiar după incendierea cabanei, să-i trimită mesaje de ameninţare. În data de 31.03.2019, ea a fost sunată de cealaltă martoră, care i-a spus că a ars cabana, astfel că s-a deplasat la faţa locului şi a constatat acest lucru, fapta stârnind stupoare, deoarece nu exista la cabană nicio sursă de incendiere.

Ovidiu Stoica a luat un bidon pe care l-a umplut cu benzină

Din discuţiile purtate cu poliţiştii, ea a înţeles că Ovidiu Stoica a recunoscut că a comis fapta. Referitor la modul de producere a incendierii, inculpatul Ovidiu Stoica, în seara zilei de 30.03.2019, în jurul orei 23.45, s-a deplasat la pompa de combustibil din incinta staţiei Petrom din Cugir, apoi s-a îndreptat spre locul faptei, iar în noaptea de 30/31.03.2019, a incendiat cabana pe care persoana vătămată o deţinea în oraşul Cugir, focul distrugând în totalitate construcţia, creând astfel victimei un prejudiciu de aproximativ 135.000 lei, aşa cum a fost estimat de persoana vătămată.

ADVERTISEMENT

Inculpatul a fost identificat de cele două martore în urma vizionării imaginilor surprinse de camerele de supraveghere din incinta staţiei Petrom din Cugir. Cu ocazia percheziţiei domiciliare efectuate la locuinţa inculpatului Ovidiu Stoica au fost găsite articole vestimentare similare celor pe care inculpatul le-a purtat în noaptea comiterii faptei – geaca cu glugă de culoare bleumarin şi pantaloni albaştri (blue jeans).

În dosar se arată că relevantă este şi declaraţia dată în calitate de suspect şi apoi de inculpat în faza de urmărire penală, prin care a declarat că a avut o relaţie de prietenie cu fiica persoanei vătămate, că la un moment dat cei doi s-au despărţit, dar era nemulţumit de faptul că i-a dat nişte sume de bani martorei, pe care Ovidiu Stoica dorea să-i fie restituiţi. Stoica a mai declarat că în noaptea de 30/31.03.2019, fiind sub influenţa alcoolului, în timp ce se deplasa pe stradă, a observat un bidon într-un container, pe care l-a luat, s-a dus la o benzinărie şi l-a umplut cu benzină, după care s-a dus la cabana persoanei vătămate şi i-a dat foc.

ADVERTISEMENT

Ovidiu Stoica a luat ostatici la o bancă din Spania

El a mai arătat că dorea să o sperie pe fiica persoanei vătămate pentru a-i restitui banii. Şi în faza de judecată, cu ocazia audierii, Ovidiu Stoica a arătat că recunoaşte învinuirea aşa cum i s-a adus prin actul de sesizare al instanţei, fiind de acord ca judecata să aibă loc doar pe baza probelor administrate în cursul urmăririi penale, pe care nu le contestă, menţionând în mod expres că faptele s-au petrecut în maniera descrisă în rechizitoriu şi că regretă fapta comisă, se arată în dosarul consultat de FANATIK.

Instanța a mai menționat că inculpatul Ovidiu Stoica a iniţiat demersuri de a se împăca cu partea civilă, oferind o despăgubire de 5.000 euro, fiind refuzat de aceasta. Pe 9 iunie 2020, Judecătoria Alba Iulia l-a condamnat pe Ovidiu Stoica la 2 ani de închisoare cu suspendare, stabilind un termen de supraveghere de 3 ani. Printre altele, Stoica era obligat să anunțe, în prealabil, schimbarea locuinței și orice deplasare care depășește 5 zile. Instanța l-a mai obligat pe Ovidiu Stoica la plata sumei de 128.000 lei cu titlu de daune materiale. Ovidiu Stoica, dar și persoana vătămată, au formulat apel, astfel că dosarul a ajuns la Curtea de Apel Alba Iulia.

Pe 1 aprilie 2021, instanța a mărit pedeapsa la 2 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare și la 4 ani durata termenului de supraveghere, dar a redus cuantumul despăgubirilor materiale la 88.934 lei. Între timp, s-a cerut revocarea suspendării executării pedepsei sub supraveghere pentru inculpatul Ovidiu Stoica, dosarul fiind înregistrat pe 24 octombrie 2023. Au existat mai multe termene amânate, deoarece inculpatul a lipsit. Următorul termen în dosar este programat pe 23 aprilie 2024. În 2004, Ovidiu Stoica a fost protagonistul unei întâmplări uluitoare, luând mai mulți ostatici într-o bancă din localitatea spaniolă Alcala de Henares, de lângă Madrid. El dorea să jefuiască banca pentru a face rost de 50.000 euro, fiind apoi imobilizat și arestat de autorități.

ADVERTISEMENT