News

Bombardamente de amploare în Ucraina. Kiev și Lvov, vizate de zeci de rachete rusești

Orașele Kiev și Lvov au fost atacate de către armata rusă cu zeci de rachete, în continuarea unor bombardamente care au început de vineri.
24.03.2024 | 09:46
Bombardamente de amploare in Ucraina Kiev si Lvov vizate de zeci de rachete rusesti
Crater produs de o rachetă rusească la Kiev/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Apărarea antiaeriană ucraineană a avut sâmbătă o zi grea, fiind nevoită să protejeze orașele Kiev și Lvov în fața unui val de atacuri cu rachete ale armatei ruse. Autoritățile ucrainene susțin că bombardamentele nu au produs pagube majore, scrie BBC, preluată de News.ro.

Atacurile au început duminică dimineață în jurul orei locale 05.00. Autoritățile de la Kiev au pus Ucraina sub alertă națională, avertizând că sunt atacate orașe cu rachete lansate din bombardierele strategice ruse.

ADVERTISEMENT

Orașele vizate au fost capitala Kiev și Lvov, situat în apropierea graniței cu Polonia. Din acest motiv, Centrul Operaţional de Comandă al Forţelor Armate Poloneze (RSZ) a anunțat că aeronave poloneze și aliate au fost ridicate de la sol. „Toate procedurile necesare pentru a asigura securitatea spaţiului aerian polonez au fost activate şi RSZ monitorizează continuu situaţia”,  a precizat RSZ.

Ulterior, Polonia a anunțat că spațiul său aerian a fost încălcat de una dintre rachetele lansate de Rusia. „Obiectul a intrat în spațiul aerian al Poloniei aproape de orașul Oserdow, timp de 39 de secunde”, a precizat armata poloneză.

ADVERTISEMENT

După bombardamente, Serghei Popko, şeful Administraţiei militare a Kievului, a precizat că mai bine de zece rachete ruseşti au fost distruse deasupra capitalei şi în împrejurimile sale. Deocamdată nu există informații privind victime sau pagube majore, mai ales că mulți dintre locuitorii capitalei s-au refugiat în stațiile de metrou.

Andrei Sadovîi, primarul din Lvov, a precizat că orașul în sine nu a fost lovit, dar 20 de rachete și șapte drone de atac au fost lansate în regiune țintele rachetelor lansate de ruși fiind reprezentate de „infrastructura critică”.

ADVERTISEMENT

Moscova nu comentat deocamdată atacurile cu rachete de duminică, însă acestea fiind în continuarea unor atacuri similare care au avut loc vineri, când un baraj ucrainean a fost distrus, iar aproximativ 1.000.000 de ucraineni au rămas fără energie electrică.

Pe de altă parte, și Ucraina a atacat obiective rusești din Sevastopol, în Crimeea anexată de Rusia. Sâmbătă seară, guvernatorul pro-rus Mihail Razvojaev a anunțat că zece rachete ucrainene au fost distruse deasupra orașului. Altele au distrus o clădire de birouri și o conductă de gaze, iar o femeie a fost rănită de un șrapnel.

ADVERTISEMENT

Crimeea este atacată frecvet de către armata ucraineană care încearcă să perturbe funcționarea lanțurilor logistice ale armatei ruse pe frontul din sud. De altfel, Kirill Budanov, șeful serviciului militar de informații (GUR), anunța în ianuarie că atacurile asupra peninsulei se vor intensifica.

ADVERTISEMENT