News

Nicolae Ciucă, ales președinte al PNL. „Principalul obiectiv este de a reda unitatea partidului și de a face din România o țară puternică”

Congresul extraordinar al PNL s-a încheiat cu victoria previzibilă a unicului candidat, Nicolae Ciucă. El a spus, înainte de vot, că românii „s-au săturat de gâlceavă”.
10.04.2022 | 07:55
Nicolae Ciuca ales presedinte al PNL Principalul obiectiv este de a reda unitatea partidului si de a face din Romania o tara puternica
Nicolae Ciucă este confirmat președinte al Partidului Național Liberal.. Sursa foto: Inquam Photos / George Calin
ADVERTISEMENT
10-04-2022
10:48

Ciucă: Principalul obiectiv este de a reda stabilitatea și unitatea partidului și de a dezvolta România

Vreau să le mulțumec tuturor participanților pentru votul de încredere acordat. Nu este deloc un privilegiu, dar este o noare și o mare responsabilitate pentru tot ceea ce ne-am asumat să facem”, a declarat Nicolae Ciucă la finalul congresului în care a fost ales președinte al PNL.

În acest moment vreau doar să precizez că mă bazez foarte mult pe ceea ce înseamnă coeziunea membrilor PNL, dar cel mai mult mă bazez pe oamenii PNL pentru a fi alături de noi ca să ne îndeplinim obicetivele. Principalul obiectiv este de a reda stabilitatea și unitatea partidului și de a dezvolta România, de a face din ea o țară puternică”, a mai spus premierul.

Am întâlnit foarte mulți tineri, am întâlnit unul de 13 ani, care spunea că împărtășește valorile liberale. Dacă ei ne transmit acest răspuns, daoria noastră este cu atât mai abitir aceea de a asigura acel fundament pe care să construiască mai bine decât am făcut-o noi”, a adăugat proaspătul președinte PNL.

Am fost impresionat de mesajul celor din diaspora, și sper să reușim să facem o Românie mult mai bună decât cea din care au plecat să-și caute norocul în alte țări. PNL va trece la a se ocupa de guvernare, aleșii locali se vor ocupa de administrarea comunităților lor”, a mai spus Ciucă.

El a precizat că nu vrea să vorbească despre candidatura pentru Cotroceni, întrucât alegerea candidatului aparține partidului.

Întrebat dacă va demisiona din cauza plagiatului din lucrearea de doctorat, Nicolae Ciucă a declarat: „Mai întâi de toate nu am plagiat, mi-am redactat teza între 1998 și 2001, am susținut-o în 2003 pentru că am fost plecat în Irak, acum lăsăm instituțiile să se pronunțe. Voi acționa în funcție de demnitatea și de onaorea mea”.

10-04-2022
10:30

Nicolae Ciucă este președintele PNL

S-a încheiat votul pentru alegerea președintelui PNL, în cadrul congresului extraordinar al formațiunii. Iată rezultatele:

Voturi valabil exprimate: 1120.

Voturi pentru: 1060

Voturi anulate: 60

Voturi neutilizate: 159.

Vă mulțumesc că ați venit aici, unii în ziua de Florii, Diasporei îi mulțumesc foarte mult”, a spus Nicolae Ciucă după anunțarea rezultatelor. El a mai spus că principala preocupare este cea față de tineri.

Să ne întoarcem la muncă. Să nu uităm niciodată că în centrul programului de guvernare și al moțiunii de astăzi este cetățeanul”, a mai spus Nicolae Ciucă

10-04-2022
10:13

S-a încheiat votul la congresul extraordinar al PNL. Rezultatele, în 20-30 de minute

Votul la congresul extraordinar al PNL, în care premierul Nicolae Ciucă este singurul candidat la președinția partidului, s-a încheiat.

Rezultatele vor veni în 20-30 de minute, au anunțat organizatorii.

 

10-04-2022
10:11

Florin Cîțu: Nu am fost niciodată de acord cu alianța cu PSD. Îmi pare rău că nu m-am retras atunci

Fostul președinte al PNL Florin Cîțu a declarat că nu a fost niciodată de acord cu alianța cu PSD și că a avut atunci ideea de a se retrage, dar totuși nu a făcut-o.

Am spus că dacă vom lua acele măsuri vom ajunge unde am ajuns acum, adică la inflație mare, la dobânzi mari la împrumuturile pe care le face statul”, a adăugat Florin Cîțu.

Am avut atunci instinctul să mă retrag, îmi pare rău că nu am făcut-o”, a mai spus fostul lider liberal.
Trebuia să mă retrag atunci

10-04-2022
09:59

A început votul la congresul extraordinar al PNL

După discursul premierului Nicolae Ciucă, unic candidat la președinția PNL după demisia fostului lider Florin Cîțu, delegații au început votul.

Potrivit președintelui interimar Gheorghe Flutur, la congres participă 1003 candidați, care vor vota pentru sau împotriva moțiunii „UNIȚI PENTRU
O ROMÂNIE STABILĂ ȘI PUTERNICĂ” a premierului Ciucă.

Situația în care o formațiune autointitulată liberală are un singur candidat pentru o funcție a fost ironizată de fostul președinte astfel: „Cred că trebuie să participăm toţi, că, dacă nu, nu o să fie ales. Adică e o singură moţiune şi suntem obligaţi să participăm, nu avem decât să votăm. Dacă nu votăm, nu avem preşedinte”.

Iar europarlamentarul Dan Motreanu a apărat, destul de timd, această candidatură invocând situația complicată de securitate și economică: „Atât războiul, cât și crizele succesive, mi se pare că se vor întinde pe o perioadă mult mai lungă. Așa se explică un singur candidat”. 

10-04-2022
09:19

Ciucă: Un guvern condus de un partid membru PPE este o garanție în plus că România va intra în Schengen

Premierul Nicolae Ciucă și-a expus, în discursul de candidat, în care și-a explicat și susținut moțiunea, principalele proiecte ca președinte al PNL. Unul dintre acestea este intrarea țării noastre în spațiul Schengen. 

Așteptăm aderarea României la Schengen. Și pentru acest obiectiv așteptăm și sprijinul Partidului Popular European, din care PNL face parte. Dar din PPE face parte și președinta comisie europene și mulți alți lideri europeni”, a mai spus Nicolae Ciucă.

Iar un guvern condus de un partid care este membru al Partidului Popular European este o garanție în plus că România va intra în spațiul Schengen”, a încheiat premierul.

10-04-2022
09:06

Nicolae Ciucă: Niciodată nu mă voi lăsa prizonier, chiar dacă nu am experiență politică

Premierul Nicolae Ciucă și-a început alocuțiunea la congresul extraordinar al PNL cerând un moment de reculegere pentru victimele invaziei Rusiei în Ucraina.

Apoi, candidatul unic la conducerea PNL le-a mulțumit celor care îi susțin moțiunea, precum Lucian Bode, Rareș Bogdan, Iulian Dumitrescu și Dan Motreanu, dar și fostului președinte al partidului și lider al Senatului, Florin Cîțu, pentru ceea ce a făcut în funcțiile politice și guvernamentale. 

„Aș vrea să îl salut pe Florin Cîțu, președinte al Senatului, și să îi mulțumesc pentru tot ceea ce a făcut în calitate de președinte PNL și președinte al Senatului”, a mai spus Ciucă.

Chiar în acele momente, fostul președinte al PNL ar fi părăsit lucrările congresului, împreună cu ministru demisionar al fondurilor europene, Dan Vîlceanu. 

Valorile PNL sunt valorile politicii de dreapta carea a modernizat România în trecut, o modernizează acum și o vor moderniza și în viitor: libertatea individuală, garantarea proprietății private, solidaritatea socială și grija față de semeni, antreprenoriatul care produce bunăstare, dar mai ales valorile tradiționale, familia, școala, biserica și armata țării, care ne dau stabilitate și integritate”, a spus Ciucă.

10-04-2022
09:00

Dan Motreanu, discurs glacial: Domnule Ciucă, vă doresc să obțineți încrederea partidului

Atât războiul, cât și crizele succesive, mi se pare că se vor întinde pe o perioadă mult mai lungă. Așa se explică un singur candidat și sunt sigur că domnul Ciucă își va pune toate energiile în slujba României”, a declarat europarlamentarul Dan Motreanu, la congres.

Partidul nu e un singur om, dar președintele e cel care ne reprezeintă, ne inspiră și ne mobilizează”, a adăugat el.

Mai important decât votul, decât votul formal pe care-l veți obține, este munca de zi cu zi de a obține respectul, încrederea și susținerea fiecătui membru, fiecătui consilier, fiecărui primar, fiecărui parlamentar”, a mai spus Motreanu.

Vă doresc să obțineți această încredere și vă doresc și îmi doresc ca la următorul congres să nu mai vorbim despre aceleași programe ca în trecut, despre modernizarea României, ci să vorbim de finalizarea modernizării”, a încheiat el.

10-04-2022
08:48

Rareș Bogdan: Acum poate înțeleg și cei care au fost supărați de ce avem nevoie de o largă coaliție

Trăim vremuri complicate și complexe, și trebuie să găsim soluțiile cele mai potrivite pentru o țară care se află în inima unui taifun”, a declarat prim-vicepreședintele PBL Rareș Bogdan.

Am făcut față pandemiei, și îi mulțumesc lui Marcel Vela pentru asta. Am rezolvat și criza energiei, și am dus o bătălie liberală mai mare decât cele cu PSD sau USR. Acum avem o provocare de securitate. Și poate acum înțeleg și cei care au fost supărați de ce aveam nevoie de o largă coaliție”, a mai spus europarlamentarul la congresul de alegere a președintelui PNL.

Iar Iulian Dumitrescu, vicepreședinte al partidului, a declarat: „Nu ne place că ne-am bătut joc de milioane de euro din fondurile europene, pe care a trebuit să le dăm. înapoi. (…) Infrastructură, energie, forță de muncă, NATO și UE, avem tot ce ne trebuie pentru a construi un viitor măreț”.

Nicolae Ciucă are o misiune mai grea decât cele din Irak și Afganistan. Guvernați bine, domnule prim-ministru, și toți vă vor urma”, a încheiat politicianul.

10-04-2022
08:34

Lucian Bode, elogiu pentru șeful său de la Guvern: Nicolae Ciucă este un „candidat credibil și echilibrat”

Prim-vicepreședintele PNL Lucian Bode a spus, la congresul de alegere a președintelui partidului, că Nicolae Ciucă este un „candidat credibil și echilibrat”.

Trebuie să generăm stabilitate, încredere și siguranță”, a spus Bode. „Avem un candidat credibil și echilibrat, care garantează eficiența guvernării într-o mare coaliție, în aceste condiții de criză”, a adăugat ministrul de interne.

Trebuie să ne asigurăm că există o sinergie între viziunea pentru viitorul României și viziunea pentru viitorul PNL”, a mai dceclarat politicianul, de la tribuna congresului, adăugând că „PNL a gestionat toate crizele majore ale României în istoria sa”.

Avem mai multe crize suprapuse, dar în fruntea Guvernului avem un premier care și-a sumat să treacă România cu bine peste acestea”, a încheiat Lucian Bode.

10-04-2022
08:13

Președintele interimar al PNL Gheorghe Flutur a mulțumit delegaților și filialelor pentru „dezbaterile liniștite”

Președintele interimar al PNL a mulțumit celor 1003 delegați ai partidului care au venit la congres.

Oana Ciopec și Anca Dumitrică au fost alese de delegați pentru secretariat tehnic.

Consiliul Național din 3 aprilie 2022 aproba convocarea congresului național de astăzi, sunt convins că vom fi foarte eficienți. Atunci când m-ați desemnat să preiau interimatul am început procedurile de organizare a congresului”, a spus Flutur.

El a mai mulțumit pentru dezbaterile liniștite din filialele partidului și l-a lăsat la conducerea lucrărilor pe Robert Sighiartău, secretarul general al PNL.

O să încerc eu exercițiul de sinceritate. A ne asuma că se poate și mai bine, este o virtute. În mai puțin de zece zile, după ce a venit o orientare din teritoriu, s-a ajuns la concluzia că trebuie îmbunătățite unele lucruri. Aceste lucruri trebuie să ne facă să recunoaștem și ce nu a mers și să schimbăm. În moțiunea domnului premier sunt două proiecte mari: care e strategia pentru PNL și a doua, ce vrem să facem cu România. PNL trebuie să fie factor de stablitate în coaliție, să nu o destabilizăm.  E nevoie de răspuns rapid la problemele oamenilor. Ne propunem să ajungem la media de PIB pe cap de locuitor  a UE”, a mai spus Flutur.

10-04-2022
08:04

Nicolae Ciucă: Faptul că sunt un om politic cu puțină experiență politică poate fi un atu

Sper ca prin acest demers pe care l-am asumat, PNL să-și găsească echilibrul. Nu va fi simplu, dar am impresia că PNL își va gasi un rost și o directie. Trăim o situație complicată și obiectivul nostru este să guvernăm țara”, a declarat Nicolae Ciucă înainte de începerea congresului pentru alegerea președintelui.

Sunt convins că, după această activitate, aleșii locali vor merge acasă și se vor ocupa de administrarea orașelor și satelor lor, iar noi, la București, ne vom ocupa de administrarea țării”, a adăugat premierul.

Cetățenii români s-au săturat de gâlceavă și de toate aceste discordii care apar în spațiul public”, a mai spus Ciucă.

Faptul că sunt un om politic cu puțină experiență politică poate fi un atu, România are nevoie de oameni politici noi, și cred că eu pot asigura stabilitatea guvernării. Am încredere în PNL”, a mai spus candidatul.

Întrebat cum i-a convins pe cei care acum șase luni îl votau președinte al PNL pe Florin Cîțu, Nicolae Ciucă a răspuns scurt: „rezultatele guvernării”.

10-04-2022
07:35

Robert Sighiartău: Rezultatele politice ale PNL vor depinde de rezultatele guvernamentale

Secretarul general al PNL, Robert Sighiartău, spune că, în această situație de criză, partidul are nevoie de coerență și stabilitate.

Avem nevoie de eficiență, firul de decizie trebuie să fie mult mai scurt. Faptul că președintele partidului e și prim-ministru e un lucru foaret bun în astfel de situații, cu război la granițele noastre”, a declarat Sighiartău înainte de a intra la lucrările congresului PNL.

Domnul Ciucă lucrează ierarhic. Iar accentul cade pe echipă. Trebuie să punem oamenii potriviți la locul potrivit”, a mai spus secretarul general al PNL, criticându-l, voalat, pe fostul lider al partidului, Florin Cîțu.

Rezultatele politice ale PNL vor depinde de rezultatele guvernamentale ale cabinetului Ciucă, dacă vom avea rezultate bune la nivel guvernamental va avea și rezultate politice”, a adăugat Sighiartău.

Nu ne mai interesează gargara politică” a mai spus el, cu referire la diferențele de doctrină politică dintre PNL și PSD, care au dus la nenumărate probleme în coaliție.

Nu cred că vor mai apărea conflicte, pentru că cine le provoacă va pierde. Dacă ceilalți se vor juca de-a politica în aceste momente grele e treaba lor”, a mai spus Robert Sighiartău înainte de congres.

10-04-2022
07:26

Platforma lui Nicolae Ciucă: PNL trebuie să susțină guvernarea și să exercite controlul parlamenar cu „bună credință”

Platforma cu care candidează la șefia PNL Nicolae Ciucă prevede, destul de străveziu, încolonarea partidului în spatele președintelui-premier. Partidul va avea „deciziile politice”, dar aplicarea acestora va ține de „opțiunile Guvernului și ale Prim-ministrului”. Aleșii PNL vor „exercita cu bună credință controlul parlamentar” și „vor acorda susținere programului legislativ al Guvernului”.

Fundamentul politic pentru această devenire și pentru o Românie puternică este dat de existența unui Președinte al României ce provine din PNL, a unui parteneriat între partid, Premier și Președinte și o Mare Coaliție care poate susține proiectele majore în momentele complicate pe care le traversăm. Înțelegerea depășirii rivalităților istorice între cele două mari partide de stânga și de dreapta este o dovadă de responsabilitate față de români și poate crea oportunitățile pentru un sprijin politic larg, prin stabilitate și echilibru. Noi rămânem de dreapta și credem că viitorul dezvoltării și modernizării României este liberal!”, se arată în document. 

PNL rămâne fidel programului de guvernare de Mare Coaliție asumat la preluarea conducerii Guvernului. (…) Eficiența guvernării este legată de decizii rapide, eficiente și coerente, în situații de criză, dar și de capacitatea de a revizui deciziile inițiale și de a le ajusta în funcție de evoluții”, se mai arată în platforma lui Nicolae Ciucă.

Acest fapt presupune o legătură rapidă între dezbaterea și decizia politică la nivelul PNL și a coaliției și acțiunea necesară la nivelul guvernării. În actuala formulă, perspectiva deținerii concomitente a funcției de Președinte și de Prim-ministru este un plus politic și o premisă care garantează eficiența guvernării în perioade de criză.

Deciziile și opțiunile politice rămân apanajul Partidului, în timp ce aplicarea acestor decizii ține de dinamica din coaliție, de dezbaterile și deciziile din interiorul organismelor de conducere ale Marii Coaliții și de opțiunile Guvernului și ale Prim-ministrului. Grupurile parlamentare vor exercita cu bună credință controlul parlamentar și vor aduce observațiile privind funcționarea diferitelor domenii și instituții în dezbaterile interne și într-un dialog constant și constructiv cu membrii Guvernului și cu Prim-ministrul – Președinte PNL. Parlamentarii PNL vor acorda susținere programului legislativ al Guvernului
necesar aplicării programului de guvernare aprobat de către Parlament”, se mai arată în documentul politic al actualului premier.

10-04-2022
07:06

Platforma lui Ciucă: Reunirea celor trei curente de dreapta, liberalism, conservatorism și creștin-democrație

Nicolae Ciucă, premier și candidat la președinția PNL, aflat la guvernare, își bazează candidatura pe situația specială produsă de invazia Rusiei în Ucraina. El vorbește, în introducerea platformei cu care candidează, despre „importanța valorilor și a încrederii în ele”. 

Situația geopolitică în care ne aflăm, crizele multiple, provocările cărora va trebui să le facem față, precum și obiectivele naționale majore pe care avem șansa și obligația să le realizăm, cer toate o bază de valori solide pentru Partidul Național Liberal. Poți să fii dezvoltat tehnologic, să ai performanțe economice – fără valori, fără oameni care cred în ele și le împărtășesc, ești vulnerabil”, scrie candidatul.

El spune însă explicit că PNL nu mai este un partid strict liberal, ci o formațiune de dreapta care se bazează pe „valori ale democrației clasice”.

În cazul PNL, este vorba despre toate valorile și curentele doctrinare ale Dreptei: liberalism, conservatorism și creștin-democrație”. Și explică astfel componentele din noua doctrină a partidului: „valorile libertății individuale și ale antreprenoriatului care produc bunăstare, garantarea proprietății private din liberalismul clasic, valorile creștin-democrației ce asigură solidaritatea societății și grija față de semeni, valorile conservatoare care dau identitate națională și respect față de înaintași, față de tradiții, pe care le-am văzut atât de importante în momentele de mare cumpănă”.

Obiectivul său este acela de a realiza, prin PNL, „unitatea politică a Dreptei și să atragă oamenii competenți cu opțiuni de dreapta”, dar și evitarea pericolelor extremismelor. „În acest moment de regăsire de sine a civilizației apusene, a solidarității Lumii libere, PNL este partidul capabil să își asume în România misiunea consolidării temeliei europene și euroatlantice, dezvoltării și modernizării țării, a sintezei dintre modernitatea occidentală și tradiția națională, dintre memorie și schimbare, echilibrul care acceptă toate modurile de viață liber alese de cetățeni, care respectă legea și nu ne duc în extreme”, se mai afirmă în platforma lui Nicolae Ciucă, care poate fi citită integral AICI.

10-04-2022
06:30

Ludovic Orban: Ciucă trebuia pus preşedinte prin decret prezidenţial. Nu poţi să pui la PNL un om care a trăit toată viaţa lui în logica „să trăiţi!”

Fostul președinte al PNL Ludovic Orban, care a părăsit formațiunea după ce a pierdut alegerile în fața lui Florin Cîțu, anul trecut, spune că actualul premier Nicolae Ciucă, singurul candidat la președinția partidului, „nu are nicio treabă cu liberalismul”. 

Eu nu înţeleg de ce ţin congres cei din PNL, Ciucă trebuia pus preşedinte prin decret prezidenţial. Iohannis trebuia să dea decret, prin care să îl pună preşedintele PNL pentru următorii trei ani pe Ciucă. (…) Ciucă nu are nicio treabă cu liberalismul. Nu poţi să pui ca preşedinte al Partidului Naţional Liberal un om care a trăit toată viaţa lui în logica ‘să trăiţi’, a executat ordinele superiorului şi le-a dat ordine celor inferiori în ierarhie”, a declarat actualul președinte al partidului „Forța Dreptei”.

Liberalismul înseamnă cu totul şi cu totul altceva, este anticazon, ca să spun aşa. Înseamnă libertate în primul rând, individualitate. Azi nu mai suflă nimeni în PNL. PNL astăzi este controlat de neliberali, este controlat de oameni care ascultă de comenzile sistemului, nu de oameni care ţin cont de voinţa cetăţenilor şi de regulile democratice”, a adăugat fostul lider PNL. 

El a povestit și că l-a avertizat pe Florin Cîţu că va fi și el schimbat, și de la conducerea partidului, și de la cea a Guvernului. „Eu i-am spus lui Cîţu când a propus excluderea mea din Biroul Executiv: ţine minte ce îţi spun, în curând nu vei mai fi prim-ministru şi peste alte câteva luni nu vei mai fi preşedintele PNL, te vor schimba ăştia care acum te aplaudă că propui excluderea mea. Deci se ştia, nu asta e problema, problema e că ei au nimerit din lac în puţ, l-au schimbat pe dracu cu tac-su. Cîţu avea aproape cinci ani vechime totuşi, iar el, dacă stai şi îi urmăreşti activitatea, a fost un om care a exprimat pe blogul lui diferite poziţii şi idei liberale”, a relatat Orban.

PNL, acum, nu mai are nici 16% cotă de încredere, mai spune fostul lider al formațiunii. „Eu am luat PNL de nicăieri, dintr-o groapă de potenţial, un partid decredibilizat, cu 16-17% intenţie de vot remanentă, datorată mai mult aleşilor locali şi l-am dus la victorie, l-am dus la guvernare. Or, cât de prost să fii să schimbi un preşedinte care te-a luat de jos şi te-a pus pe val? PNL nu mai are astăzi nici 16% cotă de încredere, nu mă refer numai la intenţie de vot, s-a topit ca identitate”, a încheiat Ludovic Orban.

Liberalii au fost convocați să-și aleagă președintele la mai puțin de șapte luni după precendetul congres, în care s-au înfruntat Florin Cîțu și Ludovic Orban. De data aceasta, pe buletinele de vot va figura o singură persoană, anume primul-ministru Nicolae Ciucă.

Derogare specială pentru Nicolae Ciucă

La reuniunea de la Palatul Parlamentului vor participa 1.300 de membri PNL, dintre 617 delegaţi de drept şi 683 delegaţi aleşi. De organizare s-a ocupat o comisie condusă de către deputatul Robert Sighiartău.

ADVERTISEMENT

Nicolae Ciucă și-a depus candidatura pe 6 aprilie, cu o moțiune intitulată „Uniți pentru o Românie stabilă și puternică”. „Acum nu e vorba de o persoană, ci e vorba de toată echipa liberală care trebuie să fie conştientă că de fiecare dintre noi depinde scorul electoral al partidului. PNL e cel mai mare partid de dreapta, are cei mai buni primari din ţară şi poate ajunge cel mai mare partid din România”, a declarat Ciucă, imediat după anunțul candidaturii sale.

Pentru a candida, Ciucă a avut nevoie de o derogare de la Statutul partidului, întrucât nu are o vechime de cel puțin 5 ani ca membru PNL, actualul premier înscriindu-se în PNL în octombrie 2020. Derogarea i-a fost acordată într-o ședință a Biroului Executiv al PNL care a avut loc marți, 5 aprilie. Până vineri seara, 39 de organizații județene ale PNL își dăduseră acordul pentru moțiunea lui Ciucă.

ADVERTISEMENT

Lucian Bode devine mâna dreaptă a lui Nicolae Ciucă

Este de remarcat faptul că Ciucă este al treilea președinte al PNL din ultimii opt ani care a ajuns în această funcție prin derogare de la vechime. Primul a fost chiar Klaus Iohannis în 2014 care avea atunci o vechime de numai un an în partid, iar al doilea a fost demisionarul Florin Cîțu care, în momentul alegerii sale din 25 septembrie 2021, rata ținta de vechime cu numai câteva luni.

Imediat după previzibila alegere a lui Ciucă în funcția de președinte al PNL, va avea loc o ședință într-un cadru ceva mai restrâns, în care urmează să fie ales noul secretar general, care-l va înlocui pe demisionarul Dan Vîlceanu. Și pentru această funcție există un singur candidat, ministrul de Interne Lucian Bode, care până acum a ocupat una dintre cele patru posturi de prim-vicepreședinte, în care a fost ales candidând în septembrie anul trecut în echipa lui Florin Cîțu.

ADVERTISEMENT

Congresul PNL survine într-un context cu totul neobișnuit în politica românească. Președintele ales în urmă cu numai șase luni, Florin Cîțu, a fost nevoit să demisioneze în urmă cu o săptămână, după presiuni făcute de un grup condus de trei prim-vicepreședinți: Lucian Bode, Rareș Bogdan și Iulian Dumitrescu. O altă victimă a puciului a fost secretarul general Dan Vîlceanu, un prieten al lui Cîțu.

Este treaba ca și hotărâtă (…) Scenariul a venit deja scris de la Cotroceni”, declara atunci pentru FANATIK un lider liberal. Acesta spunea încă din urmă cu o săptămână că noul tandem din fruntea PNL este deja stabilit: Nicolae Ciucă – președinte, Lucian Bode – secretar general. Mai mult, Ciucă era indicat drept potențialul candidat al PNL la alegerile prezidențiale din 2024.

ADVERTISEMENT

Evoluțiile din următoarele zile au confirmat acest scenariu, chiar dacă prim-vicepreședintele Gheorghe Flutur a fost desemnat să conducă partidul în scurta perioadă de până la Congresul extraordinar.

Cîțu, dat jos de aceiași oameni care l-au făcut președintele PNL

De remarcat este faptul că debarcarea după numai șase luni a survenit fără ca PNL să treacă prin alegeri al căror rezultat slab pentru liberali să justifice un asemenea demers. Lui Cîțu i s-a imputat faptul că a înveninat artificial relațiile cu aliații de la guvernare de la PSD și că ar fi încercat să-i impună premierului remanierea unei părți a miniștrilor.

Debarcarea lui Cîțu a fost realizată chiar de oamenii care au l-au ajutat pe acesta să obțină șefia partidului acum șase luni. De exemplu, prim-vicepreședintele Iulian Dumitrescu îl  lăuda, în septembrie 2021, pe Florin cîțu pentru multele calități pe care le-ar fi avut acesta, pentru ca în aceste zile să spună cu seninătate: „La Congresul de anul trecut am fost, din păcate, într-un fel de poveste Iliescu-Vadim, pe care sper să nu mai trăim vreodată în Partidul Naţional Liberal. Între două rele am ales răul cel mai mic”.

Lipsit de sprijinul majorității conducerii, Cîțu s-a resemnat să demisioneze, ironizând apoi faptul că PNL a ajuns să-și aleagă președintele printr-o candidatură unică. „Cred că trebuie să participăm toţi, că, dacă nu, nu o să fie ales. Adică e o singură moţiune şi suntem obligaţi să participăm, nu avem decât să votăm. Dacă nu votăm, nu avem preşedinte”, a comentat Cîțu cu un sarcasm abia disimulat.

De menționat este și faptul că, în afară de funcțiile lui Cîțu și Vîlceanu, nu sunt puse în joc și celelalte posturi din conducerea PNL, deși Statutul prevede clar ca, după alegerea unui nou președinte în Congres, Consiliul Național trebuie să desemneze noul Birou Politic Național.

ADVERTISEMENT