News

Congresul PPE cere protejarea infrastructurii României și UE de preluarea de către China. Mesajul vicepreședintelui Siegfried Mureșan

Siegfried Mureșan cere protejarea infrastructurii strategice a României și a UE de pericolul China. Ce s-a decis la Congresul PPE
07.03.2024 | 14:21
Congresul PPE cere protejarea infrastructurii Romaniei si UE de preluarea de catre China Mesajul vicepresedintelui Siegfried Muresan
„Nu trebuie să permitem creșterea influenței unor regimuri nedemocratice, precum China, în domeniile noastre strategice”, a spus Siegfried Mureșan / Foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Vicepreședintele PPE, europarlamentarul Siegfried Mureșan (PNL) ca precizat că PPE cere, în manifestul electoral adoptat la congresul de la București, ca infrastructura strategică a UE să fie protejată de tentativele de preluare ale Chinei.

China, pericol pentru infrastructura României și a UE

„Congresul PPE cere ca infrastructura strategică a Uniunii Europene să fie protejată de încercările de preluare din partea Chinei”, a scris Mureșan pe contul său Facebook.

ADVERTISEMENT

„Vrem să ne asigurăm că infrastructura noastră strategică, din România și din toată Uniunea Europeană, să fie mai bine protejată de încercările de preluare din partea Chinei”, a continuat el.

„Tocmai de aceea, în manifestul electoral al Partidului Popular European care a fost votat aseară la Congresul PPE de la București și care va sta la baza programului nostru politic pentru următorii cinci ani, propunem să întărim regulile europene pentru a ne asigura că infrastructura strategică, cum ar fi porturile, telecomunicațiile și facilitățile energetice, precum și cele mai inovatoare companii ale noastre, sunt protejate de preluări de către țări terțe, în special China”.

ADVERTISEMENT

Nu ne permitem creșterea influenței regimurilor nedemocratice

„Uniunea Europeană este un model global în ceea ce privește respectarea statului de drept, a democrației, promovarea drepturilor omului, a egalității de șanse, inclusiv drepturile lucrărilor din industrii, și promovarea tranziției spre o economie verde. De aceea, trebuie să luăm toate măsurile pentru a ne asigura că nu permitem creșterea influenței unor regimuri nedemocratice, precum China, în domeniile noastre strategice”, a rezumat Siegfried Mureșan.

În discursul său de anul trecut cu privire la starea Uniunii Europene, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen (desemnată, joi, drept candidata popularilor europeni la șefia executivului comunitar), sublinia că „concurența mondială este bună pentru afaceri”.

ADVERTISEMENT

Ancheta antitrust la Bruxelles

Dar „ concurența este utilă doar dacă este corectă. Mult prea des, companiile noastre sunt excluse de pe piețele externe sau cad victime ale unor comportamente de prădători. Ele sunt adesea depășite la preț de concurenți care beneficiază de subvenții publice uriașe”, a spus șefa CE, cu trimitere directă la China, ai căror producători sunt susținuți generos de Beijing.

De altfel, Ursula von der Leyen, nu s-a ferit să spună că piețele mondiale sunt „inundate” de mașini electrice din China, ieftine, pentru că „prețul acestora este menținut la un nivel scăzut în mod artificial prin subvenții publice masive”, și anunțând că executivul UE va deschide o anchetă  antisubvenție privind vehiculele electrice din China.

ADVERTISEMENT