Tragedie în Rusia: Soția unui membru al grupării teroriste „Wagner” și-a ucis soțul în timpul revoltei lui Prigojin, din teama că vor fi vânați. Teroristul rus a luptat alături de militanții Wagner în războiul din Ucraina.
În timpul revoltelor conduse de liderul militant Evghenii Prigojin, în apropierea orașului Volgograd din Rusia, o femeie și-a înjunghiat mortal soțul, membru al grupării teroriste „Wagner”.Cei doi s-au panicat, și-au creat scenarii că mercenarul va fi vânat în urma rebeliunii și au recurs la consumul excesiv de alcool.
Potrivit informațiilor difuzate de presa rusă, teroristul PMC „Wagner” a început să intre în panică pe 24 iunie din cauza revoltei lui Prigojin și a temut că va fi capturat. Astfel, el și soția sa au decis să se „elibereze de stres” prin consumul de alcool în timpul cinei.
După ce au băut, mercenarul din grupul Wagner a devenit agresiv și a început să-și agreseze soția. Femeia a decis să nu mai suporte violențele și l-a înjunghiat pe acesta cu un cuțit. Teroristul rus a sângerat până la moarte din cauza rănilor suferite.
Conform propagandei ruse, membrul grupării „Wagner” s-a întors în primăvara anului 2023 după luptele desfășurate în Ucraina. Potrivit jurnaliștilor ruși, în noaptea de 24 iunie, liderul grupului terorist Wagner, Prigojin, a anunțat că militanții săi se îndreaptă spre Moscova „pentru șefii” din conducerea militară a țării.
Cu toate acestea, după ce luptătorii se aflau la aproximativ 200 de kilometri de Moscova, Prigojin a afirmat că a reușit să negocieze cu conducerea Federației Ruse și să “prevină vărsarea de sânge”.
Evgheni Prigojin, liderul grupării mercenare Wagner, a anunțat retragerea coloanelor de luptă înainte de a ajunge în apropierea Moscovei, în ziua revoltei sale, din cauza pierderilor suferite. În același timp, au ieșit la iveală negocierile dintre Prigojin și autoritățile ruse, precum și discuțiile cu președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, care ar fi oferit un refugiu pentru liderul rebel.
Prigojin, cunoscut drept „creierul din umbră” al grupării mercenare Wagner, a declarat că momentul venise pentru ca „sângele să fie vărsat”, în contextul în care 13 piloți ruși ar fi fost uciși în ziua revoltei. Anterior, el acuzase conducerea Ministerului rus al Apărării că a bombardat mercenarii și amenințase că gruparea sa se va ocupa de cei responsabili pentru „distrugerea soldaților ruși”.
Surse apropiate Kremlinului au dezvăluit că autoritățile au încercat să intre în contact cu Prigojin încă de pe 23 iunie, când acesta a anunțat începerea „marșului justiției”. Cu toate acestea, negocierile s-au dovedit dificile, iar solicitările liderului rebel au fost vagi și contradictorii, inclusiv cereri de a-l înlătura pe ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu. Kremlinul a emis apeluri publice către guvernatori și politicieni pentru a denunța acțiunile lui Prigojin și a-l cataloga ca „trădător”.
La ora 10 dimineața, președintele rus Vladimir Putin a adresat națiunii un discurs televizat, acuzându-l pe Prigojin de „trădare” și „înjunghiere în spate”, eliminând orice posibilitate de rezolvare pașnică a situației. Prigojin a respins acuzațiile și a declarat că nimeni nu se va preda la cererea președintelui sau a Serviciului Federal de Securitate (FSB).