News

A doua zi după Apocalipsă. Ce se întâmplă în Moscova, duminică, 25 iunie 2023. Imagini LIVE

Grupul Wagner își părăsește pozițiile din Rusia. Evgheni Prigojin pleacă în Belarus. Kremlinul spune care va fi soarta mercenarilor.
25.06.2023 | 09:30
A doua zi dupa Apocalipsa Ce se intampla in Moscova duminica 25 iunie 2023 Imagini LIVE
Mercenarii Wagner se întorc pe front. A scăpat Putin de revolta lui Evgheni Prigojin? / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Forțele grupării paramilitare Wagner au început să părăsească pozițiile din Rusia la ordinul liderului lor, Evgheni Prigojin, care a făcut o întoarcere cu 180 de grade după o provocare frontală la adresa autorității președintelui rus Vladimir Putin.

Wagner a evitat „vărarea de sânge rusesc”

După o zi de rebeliune armată spectaculoasă, Evgheni Prigojin va pleca în Belarus, iar acuzațiile împotriva sa vor fi retrase, a anunțat Kremlinul. Duminică nu se știa unde se află Evgheni Prigojin, care cu o zi înainte promisese să „elibereze poporul rus” trimițând trupele sale spre Moscova. Dar, în ccele din urmă, Prigojin a dat înapoi pentru a evita vărsarea de „sânge rusesc”.

ADVERTISEMENT

„A fost în interesul tuturor să se evite o baie de sânge”, a declarat în cursul serii purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, salutând „o rezolvare fără alte pierderi” a crizei, în care președintele bielorus Alexandr Lukașenko a jucat rolul de mediator. Pe fondul rebeliunii grupului Wagner, Washington Post a început să monitorizeze în timp real ce se întâmplă la Moscova.

Kiev: Prigojin l-a umilit pe Putin

Potrivit lui Mihailo Podoliak, consilier al președinției ucrainene, „Prigojin l-a umilit pe Putin, a umilit statul rus și a arătat că nu mai există un monopol asupra violenței”. Această criză extraordinară și de scurtă durată nu va fi lipsită de consecințe pentru grupul Wagner și pentru liderul său, prevăd analiștii.

ADVERTISEMENT

„Trebuie să existe consecințe. În caz contrar, mesajul este că o forță militară poate contesta în mod deschis statul, iar ceilalți trebuie să înțeleagă că statul rus deține efectiv monopolul asupra violenței în interiorul țării”, a scris pe Twitter Samuel Bendett, cercetător la Center for Naval Analyses.

„Putin și serviciile de securitate vor încerca probabil să slăbească grupul Wagner sau să îl înlăture pe Prigojin”, a scris pe Twitter Rob Lee, cercetător la Institutul de Cercetare a Politicii Externe din Statele Unite. În opinia sa, „cele mai mari efecte vor fi resimțite în Orientul Mijlociu și în Africa, unde grupul Wagner are o prezență puternică”.

ADVERTISEMENT

Biden se consultă cu aliații francezi, germani și britanici

În cadrul unor consultări lansate în grabă, președintele american Joe Biden a discutat telefonic despre situația din Rusia cu omologul său francez Emmanuel Macron, cu omologul său german Olaf Scholz și cu omologul său britanic Rishi Sunak, potrivit Casei Albe.  Cei patru lideri „și-au afirmat sprijinul lor de neclintit pentru Ucraina”, dar s-au abținut să comenteze direct rebeliunea armată a lui Evgheni Prigojin, liderul grupului paramilitar Wagner.

Este prea devreme pentru a spune cine beneficiază de pe urma rebeliunii Wagner. Și există multe tentastive de a explica acțiunile lui Prigojin. Dar, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), nu a fost o punere în scenă.

ADVERTISEMENT

„Slăbiciuni grave la Kremlin”

Potrivit ISW, „Kremlinul s-a străduit să organizeze un răspuns rapid și eficient la avansurile grupului Wagner”. ISW consideră că „Kremlinul se confruntă acum cu un echilibru profund instabil. Acordul negociat de Lukașenko este o soluție pe termen scurt, nu una pe termen lung, iar rebeliunea lui Prigojin a scos la iveală slăbiciuni grave în cadrul Kremlinului și al Ministerului rus al Apărării”, scrie Le Monde.

Kremlinul nu-i va persecuta pe mercenarii Wagner

Trupele grupului Wagner se apropiaseră sâmbătă de capitala Rusiei aflată la mai puțin de 400 de km, după ce au cucerit în cursul dimineții cartierul general al armatei ruse din Rostov (sud-vest), centrul nevralgic al operațiunilor în Ucraina.

După ce au fost aclamați de zeci de locuitori, acești combatanți, cu liderul lor în fruntea convoiului, au părăsit în cele din urmă Rostovul, potrivit guvernatorului regional, în cursul nopții. „Coloana grupului Wagner a părăsit Rostovul și s-a îndreptat spre taberele sale”, a declarat Vassili Golubev pe Telegram.

Potrivit Kremlinului, nici unul dintre luptătorii din grupul Wagner, care joacă un rol-cheie alături de armata rusă în Ucraina, nu va fi urmărit penal pentru lovitura de stat. „Nimeni nu-i va persecuta (pe combatanți), ținând cont de meritele lor pe frontul ucrainean”, a dat asigurări Dmitri Peskov.

Lukașenko, mediatorul cheie?

În timp ce termenii acordului cu grupul Wagner rămân încă subiect de speculații, președintele Lukașenko, un aliat apropiat al lui Putin, pare să fi jucat un rol cheie în schimbarea de direcție a lui Prigojin. Potrivit biroului său, el a fost cel care i-a sugerat liderului mercenarilor Wagner să oprească avansul său în Rusia, scrie Le Point.

„Îi suntem recunoscători președintelui din Belarus pentru aceste eforturi”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Evenimentele au fost urmărite îndeaproape de guvernele occidentale. Potrivit Washington Post și New York Times, serviciile de informații americane au avertizat Casa Albă cu privire la iminența unei revolte iminente a grupului Wagner în Rusia, cu o zi înainte ca aceasta să izbucnească.

Confruntat cu cea mai mare provocare de la venirea sa la putere, la sfârșitul anului 1999, președintele Vladimir Putin a încercat să țină în frâu această rebeliune fără precedent, denunțând o „trădare” și evocând spectrul unui „război civil”.

Rebeliunea Wagner nu va afecta „operațiunea specială”

În același timp, Kremlinul a avertizat țările occidentale împotriva oricărei încercări de a „profita de situația internă din Rusia pentru a-și atinge obiectivele rusofobe”. Rebeliunea eșuată a mercenarilor Wagner nu va afecta „în niciun fel” ofensiva rusă în Ucraina, a afirmat în cursul serii purtătorul său de cuvânt.

Anumite măsuri excepționale de securitate luate în Rusia ca răspuns la avansarea lui Wagner au început să fie ridicate, în special în regiunea Lipețk, la sud de Moscova, unde pătrunseseră paramilitarii. Primarul Moscovei a cerut locuitorilor să limiteze călătoriile în oraș, descriind situația ca fiind „dificilă”, și a declarat ziua de luni zi de sărbătoare.

Putin: „O lovitură de cuțit în spate pentru țara și poporul nostru”

Nu se știe cum vor evolua relațiile dintre Putin și Prigojin, după o zi de sâmbătă punctată de declarații virulente din partea ambilor. Într-un discurs adresat națiunii sâmbătă dimineața, Vladimir Putin, îmbrăcat într-un costum negru, cu un aer grav și folosind un ton marțial, l-a atacat pe cel care a îndrăznit să îl provoace fără a-l numi, acuzându-i pe „trădători” și promițând să îi „pedepsească”.

„Aceasta este o lovitură de cuțit în spate pentru țara și poporul nostru”, a declarat Putin. „Cu ceea ce ne confruntăm acum nu este nimic mai prejos decât o trădare. O trădare provocată de ambițiile exagerate și de interesele personale” ale lui Prigojin.

Prigojin: „Nimeni nu se va preda la cererea președintelui”

Vladimir Putin „se înșeală profund”, iar „luptătorii mei nu se vor preda”, a replicat liderul Wagner, care critică de mai multe luni strategia militară a Rusiei în Ucraina. „Noi suntem patrioți. Nimeni nu se va preda la cererea președintelui, a serviciilor de securitate sau a altcuiva”, a promis el, atacându-l pentru prima dată direct pe președintele rus.

Vineri, în mai multe mesaje audio, șeful grupului Wagner a afirmat că loviturile rusești au provocat un „număr foarte mare de victime” în rândurile sale și l-a acuzat pe ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, că este responsabil de situație. Aceste acuzații „nu corespund realității și sunt o provocare”, a replicat Ministerul Apărării.

ADVERTISEMENT