News

Conservatorii britanici, în fața unui dezastru la următoarele alegeri. Scor catastrofal în sondaje în fața laburiștilor

Potrivit ultimelor sondaje de opinie, laburiștii au în continuare un avans masiv față de conservatorii aflați la putere, ce pierd în continuare încrederea britanicilor
08.10.2022 | 20:54
Conservatorii britanici in fata unui dezastru la urmatoarele alegeri Scor catastrofal in sondaje in fata laburistilor
Noul premier conservator nu și-a început fericit mandatul. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Cel mai nou sondaj YouGov arată că noul premier britanic, Liz Truss, nu doar că nu a reușit să repare imaginea dezastruoasă a guvernului conservator după conducerea lui Boris Johnson, dar a continuat să coboare partidul în ceea ce privește încrederea publicului.

Conservatorii britanici, în fața unui dezastru electoral

Partidul Laburist britanic, aflat în opoziție, și-a păstrat un avans uriaș în sondajele de opinie față de Partidul Conservator al premierului Liz Truss, care nu a reușit să-și revină după conferința sa anuală din această săptămână, potrivit unui sondaj de opinie dat publicității sâmbătă, transmite Reuters.

ADVERTISEMENT

Sondajul YouGov, realizat joi și vineri pentru cotidianul The Times și bazat pe un sondaj realizat pe un eșantion de 1.737 de adulți britanici, a arătat că sprijinul pentru laburiști este de 52%, cu două puncte mai puțin decât într-un sondaj realizat de aceeași organizație la sfârșitul lunii septembrie, în timp ce conservatorii au crescut cu doar un punct, la 22%.

Următoarele alegeri din Marea Britanie sunt așteptate să aibă loc în 2024.

Liderul laburist Keir Starmer a avut un avans covârșitor – de 43% față de 13% – față de Truss în ceea ce privește liderul de partid despre care alegătorii au considerat că ar fi cel mai bun prim-ministru, potrivit YouGov.

ADVERTISEMENT

Erori majore în politica fiscală

Sondajul a fost realizat după ce Truss, vorbind la prima sa conferință de partid de când a devenit lider conservator, la începutul lunii septembrie, și-a apărat decizia de a reduce impozitele, ceea ce a dus la creșterea bruscă a costului împrumuturilor și a divizat propriul partid.

Truss și ministrul său de finanțe, Kwasi Kwarteng, au renunțat ulterior la una dintre cele mai controversate măsuri, aceea de a elimina rata maximă a impozitului pe venit.

ADVERTISEMENT

Guvernul lui Liz Truss a renunțat la planul său de a elimina cota maximă de 45% din impozitul pe venit, într-o umilitoare întoarcere în sus, după o revoltă tot mai mare a conservatorilor și o reacție turbulentă a piețelor.

Anunțând decizia luni dimineața devreme pe Twitter, Kwasi Kwarteng a spus: “Am înțeles și am ascultat”.

ADVERTISEMENT

Acesta a declarat că decizia de a reduce impozitul pentru persoanele cu venituri de 150.000 de lire sterline sau mai mult “a devenit o distragere a atenției de la misiunea noastră principală de a aborda provocările cu care se confruntă țara noastră”.

El a continuat: “Ca urmare, anunț că nu vom continua cu eliminarea cotei de impozitare de 45p.”

ADVERTISEMENT