News

Cel mai bogat consilier al lui Klaus Iohannis a fost furat. Ce pedeapsă a primit bărbatul pe care Sandra Pralong l-a dat în judecată

Sandra Pralong este de aproape 7 ani consilierul lui Klaus Iohannis, fiind unul din oamenii de încredere ai președintelui. Anul trecut, politologul a fost victima unui furt.
15.03.2022 | 12:02
Cel mai bogat consilier al lui Klaus Iohannis a fost furat Ce pedeapsa a primit barbatul pe care Sandra Pralong la dat in judecata
Sandra Pralong, consilierul lui Klaus Iohannis, a fost jefuită
ADVERTISEMENT

Sandra Pralong este unul din cei mai vechi consilieri ai președintelui Klaus Iohannis. Doctor în științe politice, Pralong a fost numită în funcția de consilier de stat pe 27 august 2015, la aproape nouă luni de când Iohannis a obținut primul său mandat la Palatul Cotroceni. În prezent, funcția lui Pralong este aceea de consilier de stat la Administrația Prezidențială – Departamentul pentru românii din afara granițelor.

Sandra Pralong, consilierul lui Klaus Iohannis, a studiat în Franța, SUA și Elveția

Pralong a obținut titlul de doctor la Paris, în 2008, dar a absolvit și trei programe de master: în marketing (Elveția, la Universitatea din Lausanne, în 1981), în relații internaționale și diplomație (SUA, la Tufts University Boston, în 1985) și filosofie politică (SUA, Columbia University New York, în 1997).

ADVERTISEMENT

Sandra Pralong, care e născută în 1958, a emigrat împreună cu familia în anii ’70, locuind în Elveția și Franța. După Revoluția din 1989, Pralong a revenit în România, iar prima funcție deținută a fost aceea de director executiv și co-președinte al consiliului de administrație al Fundației pentru o Societate Deschisă George Soros.

Politolog și activist civic, Pralong a mai fost consultant pentru Banca Mondială și ONU, iar din 1998 și pînă în 2000 a ocupat funcția de consilier personal al președintelui României din acea perioadă, Emil Constantinescu. La alegerile legislative din 2012, Sandra Pralong a candidat pentru un mandat în Senat, din partea Alianței România Dreaptă, dar nu a obținut voturile necesare intrării în Parlament.

ADVERTISEMENT

Sandra Pralong și-a câștigat renumele de cel mai bogat consilier al lui Klaus Iohannis datorită averii pe care o deține, una consistentă. Conform ultimei declarații de avere, care a fost completată pe 14 iunie 2021, Pralong a notat că este proprietarul a două apartamente în București și câte unul în Constanța, Lausanne și New York.

Consilierul lui Klaus Iohannis a primit o despăgubire de peste 500.000 de euro

Consilierul lui Klaus Iohannis mai are două terenuri, unul din acestea fiind un teren forestier în Prahova, redobândit în 1999, în urma unui proces. Pralong mai deține bijuterii estimate la 30.000 de dolari și tablouri și sculpturi în valoare de 15.000 de dolari. În 2019, Pralong a vândut un apartament și o cotă parte dintr-un teren din Constanța pentru 160.000 de euro.

ADVERTISEMENT

Sandra Pralong a moștenit mai multe proprietăți ce au fost confiscate de comuniști. Când a revenit în țară, ea s-a judecat cu statul, iar în 2019, în urma unei sentințe judecătorești, a primit o despăgubire de 540.000 de euro din partea Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților.

Conform declarației de avere, Pralong are un depozit într-un fond de investiții în valoare de 106.000 de dolari, titluri cesionate de părinți, estimate la 450.000 de dolari și titluri deținute de mama ei, care a decedat în 2021, în valoare de 50.000 de dolari. Consilierul lui Klaus Iohannis a mai completat că încasează aproximativ 2.100 euro pe lună din închirierea a trei apartamente.

ADVERTISEMENT

Sentința în dosarul de furt al Sandrei Pralong s-a dat în decembrie 2021

Acum aproape un an, pe 24 februarie 2021, Sandra Pralong a fost victima unui furt. Consilierul prezidențial a făcut plângere, astfel că s-a deschis un dosar penal la Judecătoria Sectorului 1. Din cercetări a reieșit că vinovatul este un bărbat pe nume Elvis P., care, în momentul pronunțării sentinței, dată pe 23 decembrie 2021, era deja la închisoare, pentru că săvârșise o altă infracțiune.

”Condamnă pe inculpatul P. ELVIS, în prezent deţinut în Penitenciarul Bucureşti Rahova, la pedeapsa de 9 (nouă) luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de furt, faptă prev. şi ped. de art. 228 alin. (1) C.pen. (faptă din data de 24.02.2021).”, se arată în verdictul judecătorilor.

Această pedeapsă a fost contopită cu o alta, după cum reiese din dosarul consultat de FANATIK: ”În baza art. 39 alin. (1) lit.b) din Codul penal, aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea de 1 an şi 4 luni închisoare la care adaugă o treime din cealaltă pedeapsă aplicată prin prezenta sentinţă, respectiv un spor de 3 luni închisoare (1/3 din pedeapsa de 9 luni închisoare), inculpatul urmând să execute pedeapsa rezultantă de 1 (un) an şi 7 (şapte) luni închisoare”.

Conform documentelor examinate de FANATIK, Sandra Pralong a reintrat în posesia bunului furat de Elvis P.. “În baza art. 397 alin. (1) rap. la art. 25 alin. (1) din Codul de procedură penală, ia act că persoana vătămată nu s-a constituit parte civilă, prejudiciul fiind recuperat prin restituirea bunului. În baza art. 112 alin. 1 lit. e) C.pen., confiscă de la inculpatul P. Elvis suma de 550 de lei. În baza art. 274 alin. (1) Cod procedură penală, obligă inculpatul la plata sumei de 2.600 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat”, au hotărât judecătorii.

 

 

 

 

 

 

ADVERTISEMENT