Companiile investigate de Consiliul Concurenței sunt: ”Renault Technologie Roumanie S.R.L., Alten Si-Techno Romania S.R.L., Akka Romserv S.R.L., Bertrandt Engineering Technologies Romania S.R.L., Expleo Romania S.R.L., Fev Ece Automotive S.R.L. și Segula Technologies Romania S.R.L”, este menționat într-un comunicat al instituției.
La acest firme s-au descoperit practici ”no-poach”, adică s-au înțeles să nu angajeze persoane de la firmele implicate, pentru a elimina concurența dintre companii și pentru a atrage cât mai mult personal.
Prin acest demers, salariile se puteau menține la un nivel inferior. De altfel, investigația demarată a fost una în mod inopinat și autorizată de Curtea de Apel Bucureşti.
”Astfel, autoritatea de concurenţă deţine indicii privind o posibilă coordonare a comportamentului unor companii concurente cu scopul de a-și împărți piața forței de muncă calificată/specializată în domeniul activităților de inginerie automotive și de a impune un nivel minim al drepturilor salariale.
Practicile, numite „no-poach”, prin care companiile se înțeleg să nu contacteze, recruteze şi/sau angajeze persoane care lucrează şi/sau care au lucrat la vreuna dintre firmele implicate, elimină concurența reală între companii pentru atragerea angajaților, creând bariere artificiale pe piață, scăzând mobilitatea forței de muncă, chiar ținând-o captivă.
Practic, aceste acorduri au drept consecință menținerea nivelului salariilor pentru respectivele specializări la un nivel artificial, inferior celui real”, transmite Consiliul Concurenței.
De asemenea, printr-un astfel de acord de a nu-și împărți angajații, companiile auto menționate și-au crescut puterea de cumpărare și au redus costurile din forța de muncă.
Practica de tip ”no-poach”, mai menționează Consiliul Concurenței, a fost investigată în ultimii ani și în țări precum Lituania, Polonia, Portugalia sau Ungaria.
”Prin acordurile de a nu concura pentru anumite categorii de angajaţi şi de a îşi împărţi angajaţii, companiile îşi coordonează achiziţia de forţă de muncă cu scopul de a creşte puterea de cumpărare şi de a reduce astfel costurile cu forţa de muncă.
Activitatea de recrutare de forţă de muncă reprezintă un parametru concurenţial între părţile implicate, fiind aplicabile aceleaşi reguli privind concurenţa ca atunci când întreprinderile comercializează bunuri sau prestează diverse servicii.
În ultimii ani, autoritățile naționale de concurență europene, precum cele din Lituania, Ungaria, Polonia sau Portugalia, au început să investigheze și să sancționeze acorduri de tipul „no-poach” și de fixare a salariilor”, mai transmite Consiliul Concurenței.
Una dintre companiile auto vizate, Segula Technologies Romania S.R.L, a primit o amendă de 441.494,13 lei refuzând controlul Consiliului Concurenței. Mai exact, nu a permis accesul în contul de e-mail al administratorului.
Consiliul Concurenței are în vedere să mai facă astfel de investigații inopinate și în următoarea perioadă. Firmele descoperite cu nereguli riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri.