News

Construcţia metroului până la Aeroportul Henri Coandă intră în linie dreaptă. A fost semnat contractul pentru lotul 2, de la Mall Băneasa la Otopeni

Sorin Grindeanu a anunţat cine va construi metroul aeroporturile Băneasa şi Otopeni. Tronsonul va avea şase staţii şi o lungime de 7,6 km.
28.02.2023 | 16:24
Constructia metroului pana la Aeroportul Henri Coanda intra in linie dreapta A fost semnat contractul pentru lotul 2 de la Mall Baneasa la Otopeni
Metroul până la Otopeni ar trebui să fie gata până în 2028
ADVERTISEMENT

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunţat marţi câștigătorul contractului pentru construcția celei de-a doua jumătăţi de secţiune din Magistrala 6, care va face legătura între municipiul Bucureşti şi Aeroportul Internaţional Henri Coandă.

Unde vor fi amplasate cele şase staţii

În total, magistrala 6 va avea 12 staţii de metrou, un capăt fiind în cartierul Pajura, iar celălalt la Otopeni. Lungimea tronsonului este de 14,2 km, primul lot (1 Mai -Tokyo) fiind de 6,6 km (Tokyo-Aeroportul Otopeni), iar cel de-al doilea, la care a făcut referire ministrul Grindeanu, are 7,6 km.

ADVERTISEMENT

“A fost desemnat câștigătorul contractului pentru construcția unui nou sector al liniei de metrou M6 care va asigura legătura cu Aeroportul Internațional Henri Coandă. Contractul pentru proiectarea și execuția secțiunii Tokyo – Aeroport Otopeni a fost atribuit unei Asocieri de constructori și proiectanți din Turcia. Contractul are o valoare de 1,27 miliarde de lei (fără TVA)”, a anunţat Sorin Grindeanu, într-o postare pe Facebook.

Finanțarea contractului este asigurată din fonduri de la bugetul de stat și fonduri externe rambursabile, iar lucrările sunt programate să dureze 48 luni de la data emiterii Ordinului de Începere. Vor fi realizate 6 stații de metrou: Washington, Paris, Bruxelles, Otopeni, Ion I.C. Brătianu, Aeroport Otopeni.

ADVERTISEMENT

Câștigătorul procedurii de atribuire este Asocierea Gülermak Ağir Sanayi Inşaat Ve Taahhüt A.S.-Somet SA, precizează Metrorex într-un comunicat de presă. Informarea privind rezultatul procedurii de atribuire a fost transmisă astăzi, 28 februarie 2023, ora 14.30 în Sistemul de Achiziții Publice (SEAP), mai spun reprezentanții Metrorex.

Cât priveşte staţiile de metrou ale acestei secţiuni, trebuie spus că staţia Aeroportul Otopeni va fi amplasată sub carosabilul din faţa Aeroportului Otopeni, în dreptul parcării adiacente terminalului pentru plecări şi în dreptul căilor de ieşire din terminalul de sosiri. Staţia IC Brătianu va fi situată sub amplasamentul Staţiunii pentru mecanizarea agriculturii, la intersecţia dintre Calea Bucureştilor şi Strada Zborului, din Otopeni.

ADVERTISEMENT

Staţia Otopeni va fi aplasată la intersecţia dintre Calea Bucureştilor şi Strada 23 August, din Otopeni. Staţia Bruxelles va fi amplasată lângă podul rutier de la intersecţia dintre Şoseaua Bucureşti-Ploieşti şi centura Capitalei, iar staţia Paris va fi amplasată la intersecţia dintre Şoseaua Bucureşti-Ploieşti şi Strada Padina (lângă Liceul Francez Anna Noailles).

Ultima staţie care va fi construită de acest consorţiu turcesc va fi staţia Washington, care va fi amplasată adiacent Şoselei Bucureşti-Ploieşti, lângă podul rutier din dreptul Străzii Jandarmeriei, nu departe de Ambasada Statelor Unite ale Americii.

ADVERTISEMENT

În primăvara anului trecut, ministrul Grindeanu anunţa că Metrorex a semnat contractul pentru proiectarea și execuția lucrărilor de structură pentru primul lot (1 Mai -Tokyo) al Magistralei 6, care va avea o lungime de 6,6 km și va cuprinde 6 noi stații.

ADVERTISEMENT