News

Pentru ce servicii va plăti Metrorex aproape 75 milioane de euro. Compania a anunțat pierderi de 390 milioane lei pentru 2023

Compania Metrorex SA va parafa în curând două contracte prin care își va asigura energia electrică și serviciile de pază.
27.02.2023 | 12:34
Pentru ce servicii va plati Metrorex aproape 75 milioane de euro Compania a anuntat pierderi de 390 milioane lei pentru 2023
Compania Metrorex administrează activitatea a 64 stații de metrou și a 5 depouri Colaj: FANATIK Sursa foto: Facebook Metrorex
ADVERTISEMENT

Compania Metrorex SA încheie în acest an două contracte parafate în 2022, respectiv 2019, primul pentru furnizare de energie electrică, celălalt pentru servicii de pază. Metrorex a anunțat recent că nivelul pierderilor pe 2023 va fi de 390,77 milioane lei. Compania va înregistra venituri totale de 2 miliarde de lei și cheltuieli de 3,2 miliarde de lei. Veniturile încasate vor veni în majoritate din subvenția încasată din sectorul public, astfel că Metrorex urmează să primească venituri din subvenții de investiții cifrate la 1,63 miliarde de lei și 329 de milioane de lei venituri din activitatea de transport.

Factura la energia electrică pe un an a Metrorex va fi de 35 milioane euro

În ianuarie 2023 s-a anunțat că Metrorex a încheiat anul 2022 cu cu un profit de 1,8 milioane de lei, deși bugetul stabilit inițial stabilea o piedere brută de aproximativ 418 milioane lei. În proiectul de buget pentru 2022 se arăta că cheltuielile cu energie electrică, termică și apă au fost estimate în creștere în anul 2022 față de valorile preliminate/realizate ale anului 2021, cu 222,36 %, din cauza creșterii prețurilor practicate de furnizorii actuali de energie pe piața de profil. Cu toate acestea, Metrorex a beneficiat în 2022 de prețuri reglementate de stat care au ajutat compania să raporteze profit.

ADVERTISEMENT

Pe 25 februarie 2023, Metrorex a postat un anunț de participare pe platforma achizițiilor publice, e-licitatie.ro, consultată de FANATIK, pentru participarea la o licitație deschisă ce are ca obiect „Energie electrică pentru o perioadă de 12 luni”. Termenul limită pentru trimterea ofertelor a fost stabilit pentru 3 aprilie 2023, iar valoarea totală a contractului ce urmează să se deruleze între iulie 2023 și iulie 2024 a fost estimată între 159.410.469,66  si 173.580.289,18 lei (aproximativ 35 milioane euro).

„Încheierea unui contract de furnizare energie electrică pentru o perioadă de 12 luni, pentru necesarul Metrorex, aferent sistemului de alimentare ce include 36 locuri de consum (81 de puncte de măsurare a energiei electrice alimentate la medie tensiune (10 kV și 20 kV). Odată cu finalizarea lucrărilor de punere în funcție a locului de consum Tudor Arghezi – Magistrala 2 Anexa 2 – C.S., numărul locurilor de consum va deveni 37, iar punctele de măsură 83. Cantitatea de energie electrică pentru 12 luni este cuprinsă în intervalul: 180.000 MWh, reprezentând cantitatea minimă și 196.000 MWh, reprezentând cantitatea maximă”, se arată în descrierea achiziției.

ADVERTISEMENT

În caietul de sarcini se menționaeză că prețul de livrare al energiei electrice va asigura respectarea plafonului stabilit prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei, respectiv „c) maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul lunar realizat la locul de consum, diferenţa de consum lunar de energie electrică urmând a fi facturată la prețul de maximum 1,3 lei/kWh, cu TVA inclus, în baza declaraţiei pe propria răspundere a reprezentatului legal pentru următoarele categorii de consumatori”.

Metrorex va plăti 38,6 milioane euro pentru servicii de pază

Tot pe 25 februarie 2023, Metrorex a publicat un alt anunț de participare la o licitație dechisă pe platforma achizițiilor publice, obiectul acesteia fiind „Servicii pază 36 luni”, iar valoarea totală a contractului este estimată la 191.389.992,20 lei (aproximativ 38,6 milioane euro). Se arată că obiectivele beneficiarului care fac obiectul acestui caiet de sarcini sunt reprezentate de stațiile și depourile de metrou, respectiv 64 stații și 5 depouri.

ADVERTISEMENT

„Asigurarea serviciilor de pază se va face după un program astfel stabilit, încât să acopere atât intervalul orar în care stațiile și trenurile de metrou sunt disponibile (conform orarului/graficului de circulație) accesului publicului pentru efectuarea călătoriei, precum și pe timpul nopții acolo unde, prin concluziile sale, analiza de risc la securitate fizică și planurile de pază impun acest lucru”, se arată în caietul de sarcini.

Cantitatea de ore necesară prestării acestor servicii a fost estimată  la 230.426 ore/lună. “La stabilirea acestei structuri, s-au avut în vedere concluziile analizelor de risc la securitate fizică efectuate la METROREX S.A, stațiile de metrou aflate în exploatare la momentul achiziției, stațiile de metrou care urmează a fi date în exploatare pe întreaga perioadă de derulare a contractului, numărul de accese în/din stații, gradul de încărcare al acestora (din punct de vedere al numărului de călători, intensitate a traficului), numărul de trenuri noi care vor fi puse in funcțiune pe măsură ce vor fi achiziționate corespunzător perioadei contractuale de 3 ani”, se mai arată în document.

ADVERTISEMENT

Firma de pază va ajuta Poliția, Jandarmeria și I.S.U.

În caietul de sarcini consultat de FANATIK se menționează serviciile pe care prestatorul le va asigura: servicii de pază și monitorizare la obiectivele care constituie bunurile beneficiarului: stații, trenuri, depouri, remize, linii de probe, linii ferate industriale, instalații, etc; servicii de pază și însoțire a transporturilor de bunuri și valori (cartele de acces, bani); servicii de afluire/defluire a călătorilor în intervalele de vârf de trafic, precum și către/de la evenimente (cultural-artistice, sportive).

De asemenea, firma de pază care va câștiga contractul se va ocupa de asigurarea serviciilor de intervenție, atunci când situația le va impune; servicii de intervenții suport (de sprijin) pentru agenții de pază care își desfășoară activitatea în obiectivele beneficiarului cu mijloace tehnice și umane, fără costuri suplimentare pentru beneficiar; în potențiale situații de urgență (manifestări social-culturale, sportive de amploare, dezastre naturale, incendii, urgențe medicale); participarea și susținerea aplicațiilor desfășurate în obiectivele beneficiarului împreună cu Poliția, Jandarmeria și I. S.U.

Valoarea totală a celor două achiziții efectuate de Metrorex, energie electrică pentru 12 luni și servicii de pază pentru 36 luni, este de 364.970.281,38 lei, adică aproximativ 73,7 milioane euro. Actualul contract pentru servicii de pază a fost parafat pe 28 mai 2019, este valabil patru ani, adică până la finalul lunii mai 2023, și are o valoare de 175.241.068,8 lei (aproximativ 36 milioane euro).

ADVERTISEMENT