Life

Construcția misterioasă care a răsărit din apele unuia dintre cele mai celebre lacuri din România. Ce este, de fapt

Construcția misterioasă care a răsărit din apele unuia dintre cele mai renumite lacuri din țară. Rezistă de sute de ani.
18.10.2023 | 15:32
Constructia misterioasa care a rasarit din apele unuia dintre cele mai celebre lacuri din Romania Ce este de fapt
Povestea apariției lacului. Sursa foto: România TV
ADVERTISEMENT

În județul Hunedoara se găsește unul dintre cele mai renumite lacuri din țară, Cinciș, din ale cărui adâncuri ”a răsărit” o construcție misterioasă. Multă lume a rămas uimită, mai ales că după secole întregi de la ridicarea ei încă rezistă.

Biserica inundată de lacul Cinciș, dar care a rămas la suprafață

Lacul Cinciș este unul dintre principalele obiective turistice din Hunedoara, iar istoria formării lui este una tristă. A apărut în mod artificial, în anii 60, la ordinul autorităților, dar pentru asta s-au sacrificat locuințele a 500 de oameni.

ADVERTISEMENT

Mai multe sate de pe Valea Cernei, din județul Hunedoara, au fost înghițite de apă odată cu amenajarea lacului Cinciș. Cerna, Valea Ploștii, Baia Craiului, Moara Ungurului, Bălana, Ciuleni și Cinciș sunt locurile inundate. Sătenilor li s-a spus despre proiectul care avea să apară și au fost obligați să se mute și să-și dărâme casele.

Unii dintre localnici au refuzat să își abandoneze casele, în timp ce alții și-au luat cu ei tot ceea ce le era necesar. Totodată, au avut grijă să ia și de prin biserici toate obiectele sfinte, ducându-le pe dealul din vecinătatea barajului. Aici, în 1962, s-a construit în doar câteva luni satul Cinciș Cerna.

ADVERTISEMENT

De asemenea, unii săteni au mutat și trupurile decedaților, iar cei care nu au apucat au lăsat în urma lor sute de morminte în care se aflau cei dragi. La coada lacului Cinciș, o construcție pare că s-a încăpățânat, însă, să stea în picioare și să nu fie cufundată de tot.

Biserica Huniazilor de pe lacul Cinciș. Cum arată astăzi

O veche biserică romano-catolică, numită și biserica Huniazilor, a rezistat înghițirii de către lacul Cinciș, cu toate că acoperișul i s-a prăbușit aproape în totalitate, la fel și o parte a zidurilor, ferestrelor și tencuielii. În interiorul său se mai pot găsi doar ruine și o vegetație destul de la mare.

ADVERTISEMENT

Biserica Huniazilor se afla în satul Baia Craiului și ar fi fost ridicată la ordinul împărătesei Maria Tereza. Vreme de 50 de ani, i se mai putea zări doar o parte din ziduri și turla. Odată cu trecerea timpului, nivelul lacului a scăzut, iar acum biserica se poate vedea cu o parte din ce a mai rămas din ea.

”Înainte de construcția barajului, ortodocșii mergeau la biserica din Cinciș – cea despre care se spune că ar fi fost ridicată de Huniazi (…) Biserica Huniazilor a ajuns pe fundul apei odată cu vechiul sat. A fost demolată, iar oamenii au clădit una în satul Cinciș Cerna, unde au adus bunuri de la ea (…)”, a declarat pentru Adevărul un localnic, Rudolf Ungur, din satul Izvoarele.

ADVERTISEMENT

Rudolf Ungur și alți vecini de ai lui au fost botezați în biserica Huniazilor, de la coada lacului Cinciș, înainte de a fi părăsită și înghițită de apă. Aproape jumătate de secol lăcașul sfânt a fost parțial cufundat în lac și puteai intra în ea cu barca, pe ușă.

”Apa ajungea până la peste un metru și puteai intra cu barca pe ușa bisericii, în interiorul ei. Și acum vedem pe zidurile ei urmele lăsate de apă în perioada în care biserica era inundată”, a mai relatat Rudolf Ungur pentru publicația amintită.

În apropiera bisericii Huniazilor, lacul Cinciș a devenit precum un râu. De la an la an lățimea i s-ar reduce, fiind înconjurat de mlaștini și tufișuri. De altfel, pe suprafața lui s-a format o mică pădure, iar cei care trec prin zonă spun că ar fi bântuită de sufletele celor care au fost înghițiți de apă.

ADVERTISEMENT
„Ai bani”. Cristi Borcea l-a impresionat pe Mourinho cu suma pe care a...
„Ai bani”. Cristi Borcea l-a impresionat pe Mourinho cu suma pe care a cheltuit-o la dineul Generației de Aur
Udrea comentează cazul Coldea: Stăpânul Cătușelor iese pe ușa DNA. Sper că va...
Udrea comentează cazul Coldea: Stăpânul Cătușelor iese pe ușa DNA. Sper că va duce și la căderea lui Kovesi
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar...
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar banii!”. Atac devastator la adresa ”Baciului” înainte de meciul Generației de Aur
Dosarul Coldea-Dumbravă. În ce două dosare celebre ar fi intervenit foștii șefi din...
Dosarul Coldea-Dumbravă. În ce două dosare celebre ar fi intervenit foștii șefi din SRI
Cu ce se poate ocupa fiul Romaniţei Iovan, la doar 17 ani: La...
Cu ce se poate ocupa fiul Romaniţei Iovan, la doar 17 ani: La 2-3 dimineața, mi-a venit ideea. M-am băgat în ceva greu
O mai ții minte pe Lola de la Gospodar fără pereche? Uluitor cât...
O mai ții minte pe Lola de la Gospodar fără pereche? Uluitor cât de mult s-a schimbat Alexandra Mitruț, e de nerecunoscut
DECIZIE privind RECALCULAREA PENSIILOR. Ministrul Muncii a ANUNȚAT: PENSIONARII ADUC ACTELE
DECIZIE privind RECALCULAREA PENSIILOR. Ministrul Muncii a ANUNȚAT: PENSIONARII ADUC ACTELE
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul...
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul voia sa candideze pentru funcția de primar
Scandalul Coldea, văzut de Traian Băsescu: Un infractor pensionar
Scandalul Coldea, văzut de Traian Băsescu: Un infractor pensionar
Doliu în Generaţia de Aur la câteva ore după meciul de retragere. Anunţul...
Doliu în Generaţia de Aur la câteva ore după meciul de retragere. Anunţul trist, în urmă cu puţin timp
„S-a ținut Poliția după mine, cu girofar”. Miodrag Belodedici a rămas fără permisul...
„S-a ținut Poliția după mine, cu girofar”. Miodrag Belodedici a rămas fără permisul auto după meciul Generației de Aur
Mara Bănică, acuzații dure la adresa familiei lui Culiță Sterp: „Am văzut-o pe...
Mara Bănică, acuzații dure la adresa familiei lui Culiță Sterp: „Am văzut-o pe mama acestor Sterpi la Măruță. A crescut niște animale”