Life

Construcția uriașă din România unde s-au petrecut o mulțime de tragedii. Are o istorie sumbră

Construcția colosală din țară unde au avut loc o mulțime de tragedii. Istoria sumbră a locului. Unii spun că este blestemat.
09.01.2024 | 15:34
Constructia uriasa din Romania unde sau petrecut o multime de tragedii Are o istorie sumbra
Când a avut loc ultima tragedie în această zonă. Sursa foto: Ziarul Hunedoreanului
ADVERTISEMENT

O construcție uriașă din România este considerată un loc blestemat. Aici s-au produs mai multe tragedii în decursul anilor, precum sinuciderea unor tineri. Oamenii din apropiere cred că totul are legătură cu istoria sumbră a apariției zonei.

Construcția uriașă din România care ar fi blestemată. Aici s-au produs o serie de tragedii

Ultima tragedie din locul plin de mister s-a produs la începutul acestui an. În ziua de luni, 8 ianuarie, un tânăr în vârstă de 30 de ani, inginer, s-a aruncat de la peste 25 de metri înălțime. Trupul fără viață a fost identificat în jurul orei 4:00 dimineața.

ADVERTISEMENT

”Nu sunt suspiciuni de comitere a unei fapte penale”, au transmis reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara. Este vorba despre viaductul Luncoiu, de pe Valea Cernelei, ridicat la începutul anilor ’40, pentru calea ferată Deva-Brad.

Calea ferată Deva-Brad a fost construită în perioada 1939-1987, pe o lungime de 40 de kilometri. Însă, tronsonul feroviar, care străbate Munții Metaliferi, a fost disponibil pentru circulația trenurilor doar 10 ani. Motivul întreruperii căii feroviare a fost o alunecare de teren din 1997, din zona Stoieneasa, care a distrus câțiva zeci de metri din terasament.

ADVERTISEMENT

Viaductul, ridicat de români, prizonieri sovietici sau evrei

Cât despre viaductul Luncoiu de la intrarea în municipiul Brad a fost construit în intervalul 1939-1946, de către mii de oameni. Printre ei s-au numărat atât români, cât și prizonieri de război sovietici, dar și evrei obligați la ”munca de folos obștesc”, așa cum este specificat în arhivele din anii ’40.

Pentru construirea viaductului a fost nevoie de opt bolți din beton armat. Se întinde pe 217 metri de lungime, este construit în curbă, contracurbă, pe o rază de 300 de metri, iar rolul apariției lui a fost de a servi ca pasaj inferior pentru șoseaua Deva-Brad. Deasupra acesteia, viaductul se ridică la circa 25 de metri.

ADVERTISEMENT

După ce monumentul a fost abandonat, în zonă au început să se producă diferite accidente, iar unii oameni au venit până la fața locului pentru a se arunca în gol. De exemplu, în vara lui 2023, s-a mai aruncat o tânără de 24 de ani, iar în 2010, o adolescentă de 16 ani, din Brad, și-a luat viața tot aici, lăsând un bilet de adio în care și-a mărturisit dragostea pentru unul dintre dascăli.

Dincolo de istoria sumbră, viaductul Lincoiu rămâne una dintre cele mai apreciate construcții de epocă din Țara Zarandului. O mulțime de turiști vin să-l viziteze, cu mașina, cu bicicleta sau pe jos, fără niciun mijloc de transport.

ADVERTISEMENT

”Mulți turiști opresc sub viaduct și apoi urcă pe el pentru a face fotografii. De aici se deschide o priveliște impresionantă spre Brad și Luncoiu”, a spus un bărbat care locuiește în apropiere de viaduct, pentru Adevărul.

ADVERTISEMENT