News

Consumul de alcool, nociv pentru creier, dar bun pentru inimă? Ce spun specialiștii

Consumul de alcool dăunează creierului, indiferent de cantitate, în ciuda faptului că un consum moderat de alcool e benefic pentru inimă.
19.05.2021 | 18:44
Consumul de alcool nociv pentru creier dar bun pentru inima Ce spun specialistii
Consumul de alcool, nociv pentru creier, dar bun pentru inimă? Ce spun specialiștii Foto: Colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Potrivit unui studiu efectuat asupra a 25.000 de persoane din Marea Britanie, consumul moderat de alcool este legat de o densitate mai mică a materiei cenușii din creier.

Consumul de alcool, nociv pentru creier, dar bun pentru inimă? Ce spun specialiștii

Pentru creier nu există o cantitate sigură alcool ce poate fi consumată, băutul chiar „moderat” afectând negativ aproape fiecare zonă a acestui organ, a constatat un studiu realizat pe mai mult de 25.000 de persoane din Marea Britanie.

ADVERTISEMENT

Studiul, care este încă de evaluat de către colegi, sugerează că, cu cât este consumat mai mult alcool, cu atât este mai mic volumul creierului. De fapt, cu cât bei mai mult, creierul o duce mai rău.

Folosind UK Biobank, o bază de date substanțială concepută pentru a ajuta cercetătorii să decodeze factorii genetici și de mediu care determină unii oameni să dezvolte boli, în timp ce alții nu, cercetătorii implicați în acest studiu au analizat date de la 25.378 de participanți, cum ar fi vârsta, sexul, educația, consumul de alcool auto-raportat, dimensiunea și starea de sănătate a creierului din scanările RMN, informații despre vizitele la spital și consultațiile ambulatorii și testele de memorie.

ADVERTISEMENT

Un consum mai mare de alcool pe săptămână a fost asociat cu o densitate mai mică a materiei cenușii, alcoolul explicând o modificare de până la 0,8% a volumului de materie cenușie, chiar și după luarea în considerare a caracteristicilor biologice și comportamentale individuale.

Procentul ar putea părea unul mic, dar reprezintă un efect mai mare decât al oricăror alți factori de risc modificabili. De exemplu, este de patru ori mai mare decât efectul fumatului sau al indicelui de masă corporală (IMC).

ADVERTISEMENT

Au fost observate, de asemenea, asocieri negative pe scară largă între consumul de alcool și integritatea materiei albe, compusă din fibrele nervoase care asigură comunicarea dintre miliardele de neuroni care alcătuiesc substanța cenușie.

În plus, afecțiunile subiacente ale unui individ, cum ar fi hipertensiunea arterială și IMC ridicat, au făcut asocierea negativă dintre alcool și sănătatea creierului mai puternică, au descoperit cercetătorii.

ADVERTISEMENT

Spre deosebire de cercetările anterioare care au sugerat că există un beneficiu pentru consumul moderat de vin în comparație cu berea sau băuturile spirtoase, studiul nu a găsit dovezi care să sugereze că tipul de băuturi alcoolice conferă diferențe de riscuri pentru creier.

Consumul moderat de alcool, legat de un risc mai mic de deces din cauza bolilor cardiovasculare

Un studiu, publicat recent în Journal of the American College of Cardiology, indică faptul că un consum moderat de alcool este legat de un risc mai mic de deces din cauza bolilor cardiovasculare.

Consumul moderat de alcool a fost definit ca cel mult o băutură alcoolică pe zi pentru femei. Pentru bărbați, este echivalentul a două băuturi alcoolice pe zi. Datele au fost comparate cu cele obținute de la persoanele care fie nu au consumat alcool, fie au băut excesiv.

Acest studiu este primul care arată un beneficiu al consumului moderat de alcool pentru inimă prin reducerea stresului.

Cercetătorii au folosit datele din sondajul de asistență medicală generală de masă Brigham Biobank pentru a-și desfășura studiul. În total, au fost 53.064 de participanți la studiu cu o vârstă medie de 57,2 ani.

Participanții au fost împărțiți în grupuri cu consum redus, moderat și ridicat de alcool pe baza consumului de alcool auto-raportat.

Evenimentele cardiovasculare majore, cum ar fi infarctul și accidentul vascular cerebral, au fost determinate folosind coduri de diagnostic. Imagistica PET a fost utilizată pentru a analiza activitatea cerebrală în regiunile creierului asociate cu stresul.

Când au analizat datele, au descoperit că persoanele care au raportat consum moderat de alcool au șanse cu 20% mai mici de a avea un eveniment cardiovascular major, în comparație cu persoanele care au raportat un consum redus de alcool. Consumatorii de alcool în cantități moderate au avut, de asemenea, o activitate cerebrală mai mică legată de stres.

Alcoolul poate ajuta inima prin reducerea stresului

Când cercetătorii au făcut studii de imagistică a creierului, au descoperit că activitatea legată de stres a fost mai mare în creierul celor care s-au abținut complet de la consumul de alcool și, mult mai mare, în creierul celor care au un consum ridicat de alcool.

Consumul redus a fost considerat a fi mai puțin de o băutură alcoolică pe săptămână. Cei care au consumat mai mult de 14 băuturi săptămânal au fost considerați ca fiind mari băutori.

Autorul principal, Dr. Kenechukwu Mezue, specialist în cardiologie nucleară la Spitalul General din Massachusetts, a spus că teoria este că alcoolul în cantități moderate poate ajuta la relaxare și la reducerea stresului, care, la rândul său, ar putea reduce cumva apariția bolilor cardiovasculare.

Studiul nu intenționează să încurajeze consumul de alcool

În timp ce concluziile studiului sugerează că un consum moderat de alcool poate ajuta sănătatea inimii prin îmbunătățirea stresului, Mezue solicită prudență în ceea ce privește utilizarea alcoolului în acest scop.

„Studiul nostru nu intenționează să încurajeze consumul de alcool, deoarece consumul de alcool în exces este extrem de nociv și, chiar și consumul moderat de alcool este asociat cu un risc crescut de cancer și dependență. Excesul de alcool dăunează inimii, deoarece duce la insuficiență cardiacă (cardiomiopatie dilatată) și fibrilație atrială”, a precizat Dr. Kenechukwu Mezue, citat de healthline.

Cercetătorii speră că identificarea acestui mecanism potențial de reducere a evenimentelor cardiovasculare poate deschide ușile către noi terapii care pot optimiza reducerea stresului fără efectele nocive ale alcoolului.

ADVERTISEMENT