News

Consumul de droguri în România, scădere drastică în pandemie. Care sunt cauzele fenomenului

15.04.2021 | 23:57
Consumul de droguri in Romania scadere drastica in pandemie Care sunt cauzele fenomenului
Consumul de droguri în România, scădere drastică în pandemie. Care sunt cauzele fenomenului Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Consumul de droguri în România a suferit o scădere drastică în vremea pandemiei. Vă spunem mai jos care sunt cauzele fenomenului.

În special, consumul ocazional de stupefiante a scăzut în perioada în care viața ne-a fost dată peste cap de Covid-19. Acest lucru se datorează restricțiilor.

ADVERTISEMENT

Marijuana si ecstasy, droguri care se consumau în special în timpul unor evenimente mari, precum concertele, dar și în jurul școlilor au fost mai puțin utilizate. Și restricțiile de circulație i-au împiedicat pe dealeri să se întâlnească cu clienții. Astfel, rețelele s-au mutat mai mult în mediul online.

Consumul de droguri în România, scădere drastică în pandemie. Care sunt cauzele fenomenului

„Ceea ce a scăzut este consumul ocazional, de club, în rândul tinerilor. A scăzut și consumul de marijuana și de etnobotanice. Anul trecut, în august, se putea comanda orice de pe internet, inclusiv marfă,” a explicat medicul Adrian Abagiu, infecționist la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș din București, potrivit Ziare.com.

ADVERTISEMENT

„Scăderea e a ceea ce vedem, toate problemele pe care consumatorii le au acum, le au în particular. Totuși, când au fost opriți tineri în trafic, aceștia erau sub influență stupefiantelor. Ceea ce a crescut, în schimb, e consumul de alcool,” a adăugat acesta.

El a precizat că această situație este întâlnită și în restul statelor europene. „Au crescut prețurile drogurilor dar a scăzut calitatea,” a subliniat. Acest lucru se întâplă pentru că, odată achiziționate de pe internet, calitatea nu poate fi verificată.

ADVERTISEMENT

Același lucru l-a evidențiat și psihologul Mihai Copceanu: „a crescut foarte mult traficul pe internet, dealerii s-au văzut nevoiți să găsească metode noi de comercializare a drogurilor. Sunt însă mai multe cauze care au dus la scăderea acelui consum ocazional.”

El a explicat că interzicerea evenimentelor publice și a întâlnirilor au dus la scăderea consumului: „au fost interzise petreceri sau chefuri pentru tineri unde se consumau droguri recreaționale, asta a dus în mod direct și la o scădere a consumului. În plus de asta, poliția a fost foarte atentă, a intervenit la petreceri, chiar și la cele cu număr redus de oameni, și a dat amenzi, ceea ce a descurajat în primul rând organizarea unor astfel de manifestări de relaxare, de divertisment. De asemenea, interzicându-se întâlnirile între prieteni, a scăzut consumul. Oamenii nu s-au mai întâlnit pentru a consuma droguri recreaționale. A treia situație care a dus la scăderea consumului e legată de închiderea școlilor pentru o bună perioadă.”

ADVERTISEMENT

„Dealerii nu s-au mai întâlnit cu cei cu care obișnuiau și nu au mai creat noi rețele. Inclusiv concertele au fost interzise, și erau la rândul lor un prilej de a consuma și droguri, pe lângă alcool sau tutun. Pandemia a afectat și la nivel european tot ceea ce înseamnă consumul substanțelor psihoactive. Au fost multe concerte în Europa anulate. Sursă de divertisment fiind afectată, a fost descurajat consumul. Drogurile au un scop pur social. Sunt persoane care consumă individual, acasă, dar în mare parte drogurile au un profund caracter social,” a adăugat.

În schimb, a crescut numărul de supradoze la pacienții care se aflau sub tratament cu metadonă. „Recomandarea la nivel european a fost să le dăm pacienților care se află în tratament rețeta ca să vină de mai puține ori la centru. Or, mai ales la pacienții care nu erau foarte stabilizați, când s-au văzut cu multă metadonă pe mâna, a crescut numărul de supradoze și evident că au apărut probleme din această perspectivă,” a explicat Adrian Abagiu.

ADVERTISEMENT