News

Continuă audierile în dosarul în care este implicat Victor Pițurcă. Trei foști miniștri, așteptați la DNA

Trei foști miniștri ar urma să ajungă la DNA pentru a fi audiați în dosarul de corupție în care sunt implicați Victor Pițurcă și Gabriel Țuțu.
03.02.2023 | 09:42
Continua audierile in dosarul in care este implicat Victor Piturca Trei fosti ministri asteptati la DNA
DNA are în lucru 72 de dosare legate de fapte de corupție în pandemie Foto: hepta
ADVERTISEMENT

Direcția Națională Anticorupție (DNA) și-a îndreptat atenția către afacerile înfloritoare din timpul pandemiei, potrivit bilanțului ultimilor trei ani, prezentat joi.

Trei foști miniștri, așteptați la DNA în dosarul în care este implicat Pițurcă

Procurorii anticorupție au deschis peste 200 de anchete pentru achiziţii ilegale de măşti şi alte echipamente de protecţie, au precizat reprezentanții DNA.

ADVERTISEMENT

Într-unul dintre aceste dosare, cel în care sunt cercetați fostul antrenor al echipei naționale de fotbal, Victor Pițurcă, și şeful ROMARM, Gabriel Ţuţu, ar urma să fie audiați trei foști miniștri, scrie Observator News.

Potrivit procurorilor anticorupție, Victor Pițurcă ar fi distribuit prin intermediul mai multor firme pe care le controlează loturi întregi de măşti neconforme către MApN.

ADVERTISEMENT

Acest lucru a fost posibil cu ajutorul lui Gabriel Ţuţu, şeful ROMARM, care ar fi primit mită în valoare de 10.000 de euro. În acest caz procurorii au stabilit prejudiciul la peste 8 milioane de lei.

DNA cercetează zeci de persoane, printre care şi demnitari, în dosare similare deschise în perioada pandemiei, atunci când mai multe firme s-au reprofilat şi au început să producă măşti, mănuşi sau alte echipamente de protecţie.

ADVERTISEMENT

Până acum în ultimii trei ani, DNA a trimis în judecată peste 70 de astfel de dosare în care sunt cercetate peste 120 de persoane. Alte 90 de cauze se află încă în lucru, iar mai bine de o sută au fost deja clasate sau trimise către alte instanţe, se mai arată în bilanțul Direcției Naționale Anticorupție.

“Avem o situaţie mai aparte, pentru că am început să evidenţiem aceste cauze începând cu anul 2020 – cauze în legătură cu pandemia de Covid-19.

ADVERTISEMENT

S-au trimis în judecată 72 de dosare cu zeci de inculpaţi.

Şi, acum, pe rol încă în lucru 90 de dosare cu infracţiuni în legătură cu situaţia pandemică, în care sunt deja suspecte sau inculpate peste 122 de persoane. Prejudiciile estimate sunt enorme”, a declarat Crin Bologa, procurorul şef al DNA, cu ocazia prezentării bilanţului pe anul 2022.

Crin Bologa, a mai anunţat joi că instituţia pe care o conduce are în lucru dosare care vizează săvârşirea unor fapte de corupţie, în care prejudiciul total estimat este de peste 4,22 miliarde euro.

ADVERTISEMENT