News

Controlul parlamentar, făcut în bătaie de joc. Rapoartele de activitate ale instituțiilor subordonate au fost neglijate cu anii

Controlul parlamentar asupra instituțiilor din subordine a devenit unul iluzoriu, rapoartele de activitate fiind neglijate ani în șir.
24.10.2023 | 12:37
Controlul parlamentar facut in bataie de joc Rapoartele de activitate ale institutiilor subordonate au fost neglijate cu anii
Situație stranie la Parlament: deputatul Sorin Grindeanu a luat act de raportul pe care-l semnase ca șef al ANCOM acum patru ani/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În ședința plenului comun al Camerei Deputaților și Senatului din 10 octombrie au fost aprobate o serie de rapoarte anuale de activitate a unor instituții aflate sub control parlamentar. Printre ele, s-a aflat și un raport al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) aferent anului 2015. Practic, Parlamentul a ignorat timp de aproape opt ani activitatea acestei instituții, perioadă în care au fost totuși înființate două comisii parlamentare de anchetă pe tema energiei, mai mult pentru răfuieli între partide decât din interes față de domeniu. O situație similară se regăsește și la alte instituții, cum ar fi SRI și ANCOM.

Raport de activitate, ajuns la plen după 8 ani

Controlul parlamentar ar trebui să fie, potrivit Constituției, mecanismul prin care Legislativul cu membri desemnați de către popor prin alegeri libere ar putea verifica instituțiile din zona executivă privind modul în care își îndeplinesc atribuțiile și cheltuie banii contribuabililor. În realitate, Parlamentul român pare să fi abdicat de la această îndatorire, rapoartele anuale de activitate trimise de instituții fiind lăsate în sertare până se pune praful pe ele.

ADVERTISEMENT

Pe 10 octombrie, în cazul ANRE au fost adoptate rapoartele de activitate pe 2015, 2016, 2017, 2018 și 2020. Se pare că cel din 2019 încă nu are praf suficient pe el, iar cele din 2021 și 2022 sunt prea proaspete, după standardele Parlamentului. Vina în niciun caz nu aparține Autorității întrucât rapoartele au fost trimise la Parlament în termene rezonabile. De exemplu, raportul pe 2020 a fost trimis în iulie 2021, după care Birourile Permanente l-au trimis comisiilor de specialitate care au finalizat raportul propriu legat de raportul ANRE în decembrie 2021. De atunci, au trecut aproape doi ani fără să se întâmple nimic. Raportul din 2015 fusese trimis în 2016, dar comisiile și-au făcut propriu raport în iunie 2017, după care au urmat șase ani de neglijare a problemei.

Adică parlamentarii nu catadicsit să se intereseze ani de zile de activitatea ANRE citind rapoartele dar, cu toate acestea, au înființat două comisii speciale de anchetă care privind problemele din sectorul energiei. În perioada septembrie 2017-mai 2018 a funcționat o comisie de anchetă înființată la inițiativa PSD într-un context în care crescuse prețul la energie pe piață, cu costurile aferente pentru populație. S-a încercat scoaterea ca țapi ispășitori a șefilor Autorității, iar puterea a încercat să dea impresia că face ceva pentru nație.

ADVERTISEMENT

Ce am constatat eu e că vine iarna și, pentru că se apropie sfârșitul mandatului unor șefi de la ANRE, au zis să mai dea un tun și să mai mărească prețurile la energie și la gaze. Bineînțeles informația a fost: PSD mărește prețurile la energie și la gaze. Cu atât mai mult se justifică această comisie de anchetă pe ce s-a întâmplat la ANRE, ca să vedem și noi și tot poporul român cum s-au mărit prețurile în ultimii ani de către ANRE și ce fundamentări au stat, în afară de interesul imediat al unor companii care furnizează energie electrică. Să vedem care sunt justificările”, spunea președintele PSD Liviu Dragnea. Însă comisia și-a încheiat activitatea fără concluzii, mai ales că, între timp, expirase mandatul vechii conduceri, iar noul președinte era social-democratul Dumitru Chiriță.

Aceeași manevră a fost făcută și în septembrie 2021, cu înființarea unei comisii de anchetă care să vizeze ANRE în contextul scumpirilor de pe piața energiei. Bineînțeles că nici în acest caz nu s-a ajuns la un raport al acestei comisii, mai ales că între timp PNL s-a aliat cu PSD, iar atacul social-democraților la fostul ministru al Energiei, liberalul Virgil Popescu, ar fi înveninat inutil relațiile dintre partidele de la putere.

ADVERTISEMENT

Grindeanu, șeful ANCOM, controlat de deputatul Grindeanu

Tot în ședința de plen din 10 octombrie, au fost aprobate rapoartele de activitate ale Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) pentru 2019 și 2020, unul dintre acestea fiind semnat de către Sorin Grindeanu, pe vremea când era șeful Autorității.

Un raport de la ANCOM care a venit către Parlament în 23 aprilie 2020, trimis de către domnul preşedinte ANCOM, Sorin Grindeanu, colegului dânsului, Marcel Ciolacu. Deci actualul ministru al transporturilor a ajuns ministru, a fost… s-a plimbat, a ajuns parlamentar, şi noi acum, după 3 ani de zile, ajungem să discutăm despre rapoartele astea.Cineva a avut un interes să le ţină la sertar şi vreau să aflăm cine!”, a spus Ionuț Moșteanu, liderul de grup al USR din Camera Deputaților.

ADVERTISEMENT

Controlul parlamentar se face la fel de superficial și în ce privește activitatea Serviciului Român de Informații, de al cărui raport de activitate pe anul 2020 Parlamentul a luat act după trei ani. De altfel, în ședință s-a prezentat și raportul comisiei parlamentare de control SRI, bineînțeles tot pe anul 2020. Una dintre realizările comisiei din acel an a fost că au fost analizate rapoartele de activitate ale SRI pentru precedenții patru ani, 2016-2020! Deși nu se află sub control parlamentar propriu-zis, Consiliul Suprem de Apărare a Țării trimite anual rapoarte de activitate Parlamentului, dar se pare că CSAT se deranjează degeaba întrucât Parlamentul a luat act abia luna aceasta de rapoartele pe 2016, 2017 și 2018.

ADVERTISEMENT