News

Conversațiile din WhatsApp pot deveni secrete. Va fi nevoie de amprentă sau parolă pentru a le citi: ”Vor fi ascunse”

Conversațiile din WhatsApp pot deveni secrete. Va fi nevoie de amprentă sau parolă pentru a le citi, potrivit anunțului șefului Meta, Mark Zuckerberg.
15.05.2023 | 22:57
Conversatiile din WhatsApp pot deveni secrete Va fi nevoie de amprenta sau parola pentru a le citi Vor fi ascunse
Conversațiile din WhatsApp pot deveni secrete. Foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Conversațiile din WhatsApp pot deveni secrete. Va fi nevoie de amprentă sau parolă pentru a le citi, potrivit anunțului șefului Meta, Mark Zuckerberg. ”Noile chat-uri blocate în WhatsApp fac conversațiile tale mai private. Sunt ascunse într-un dosar protejat cu parolă, iar notificările nu vor afișa conținutul expeditorului sau al mesajului”, a transmis Zuckerberg pe Facebook.

Conversațiile din WhatsApp pot deveni secrete

WhatsApp a făcut un anunț similar în același timp, lăudând funcția Chat Lock, un instrument care va bloca anumite conversații, în speranța că ele vor deveni cu adevărat private și nu vor putea fi vizualizate de curioși.Blocarea unui chat scoate firul respectiv din căsuța de primire și îl plasează în spatele propriului dosar care poate fi accesat doar cu parola dispozitivului sau cu un element biometric, cum ar fi o amprentă digitală. De asemenea, ascunde automat conținutul acelui chat și în notificări”, a precizat WhatsApp.

ADVERTISEMENT

Mai mult, WhatsApp va adăuga noi funcții la Chat Lock ”inclusiv blocarea pentru dispozitivele însoțitoare și crearea unei parole personalizate”. Anunțul vine la doar câteva zile distanță după ce miliardarul Elon Musk critica dur WhatsApp și anunța că aplicația nu e sigură defel. Mai mult, WhatsApp și-ar spiona utilizatorii și i-ar înregistra fără acordul lor.

Anunțul lui Musk vine în paralel cu acuzele împotriva Microsoft, în contextul în care o persoană s-a plâns pe Twitter că WhatsApp a accesat microfonul telefonului său în timp ce dormea. Mesajul a devenit viral după ce Musk l-a distribuit pe Twitter cu nota ”Nu poți avea încredere”.

ADVERTISEMENT

De altfel, Elon Musk a obișnuit în ultima vreme să-l atace pe Zuckerberg. Cel mai recent, Musk l-a acuzat pe patronul Meta că îi susține pe democrați prin donații în campanii. Cu toate acestea, Meta a răspuns acuzațiilor lui Musk pe Twitter, și i-a asigurat pe utilizatori că problema cu microfonul e o simplă eroare în cazul telefoanelor care au sistem de operare Android.

”În ultimele 24 de ore am luat legătura cu un inginer Twitter care a postat o problemă cu telefonul său Pixel și WhatsApp. Credem că aceasta este o eroare pe Android care atribuie greșit informațiile din Tabloul de bord de confidențialitate și am cerut ca Google să investigheze și să remedieze.

ADVERTISEMENT

Utilizatorii au control deplin asupra setărilor microfonului Odată acordată permisiunea, WhatsApp accesează microfonul doar atunci când un utilizator efectuează un apel sau înregistrează o notă vocală sau o înregistrare video. Și chiar și atunci, aceste comunicații sunt protejate prin criptare end-to-end, astfel încât WhatsApp nu le aud. Privacy Dashboard este un serviciu deținut de Google care le permite utilizatorilor să vadă ce aplicații le accesează datele, care au permisiunea și când se întâmplă”, au replicat reprezentanții Meta.

Cu toate acestea, se pare că tot mai mulți utilizatori s-au plâns de această problemă și au raportat că microfonul le accesează fără voia lor telefonul și se menține activat pe fundal fără să fie cazul. Unii au găsit soluții aparent simple la problemă, cum ar fi repornirea telefonului, sau atingerea comenzii rapide de notificare de acces la microfon, pentru ca aceasta să fie dezactivată și apoi repornită.

ADVERTISEMENT

Conform datelor oficiale, peste 2 miliarde de oameni din 180 de țări folosesc WhatsApp pentru ”a ține legătura cu prietenii și familia, oricând și oriunde”. WhatsApp a fost considerat multă vreme cel mai sigur astfel de serviciu, însă multă lume a început să aibă bănuieli că Meta nu ar fi tocmai bine intenționată, moment în care oamenii au migrat spre servicii de genul Telegram.

ADVERTISEMENT
Tags: