News

Copiii ar putea primi o alocație în plus. Un proiect de lege prevede o nouă modalitate de calcul

Un proiect de modificare a Legii privind alocația pentru copii prevede modificarea datei de la care se acordă acest beneficiu.
28.11.2022 | 18:36
Copiii ar putea primi o alocatie in plus Un proiect de lege prevede o noua modalitate de calcul
Alocația din copii s-ar putea acorda de la data nașterii, nu din luna următoare/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Un grup de parlamentari ai USR a depus la Senat un proiect de lege prin care stabilirea dreptului de alocație să aibă ca termen de referință data nașterii, nu luna următoare. Inițiatorii susțin că astfel s-ar repara o nedreptate prin care copiilor li se știrbește dreptul la alocație.

Data nașterii, termen de referință pentru acordarea alocației

Legea nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii prevede că alocația se stabilește începând cu luna ulterioară nașterii, iar plata se face în luna ulterioară depunerii de către părinți a cererii de alocație. Inițiatorii proiectului susțin că această prevedere afectează un drept care derivă din articolul 49 al Constituției care stipulează că „statul acordă alocaţii pentru copii şi ajutoare pentru îngrijirea copilului bolnav ori cu handicap.”

ADVERTISEMENT

Pentru exemplificare, un copil născut pe data de 2 martie beneficiază de alocaţia de stat pentru copii începând cu data de 1 aprilie, iar părinţii săi vor primi alocaţia de stat pentru copii – în cazul în care depun cererea în aprilie – abia în mai. Acesta este calculul cel mai optimist, în realitate existând judeţe în care plata alocaţiei de stat pentru copii se face cu o întârziere şi mai mare. Astfel, în cel mai bun caz, părinţii unui copil născut pe 2 martie primesc, în numele copilului, banii pentru alocaţia de stat pentru copii în luna mai, iar suma de bani primită nu ia în calcul cele 28 zile aferente lunii martie în care copilul este în viaţă şi are, deci, dreptul la protecţia conferită lui prin Constituţie”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Invocând interesul superior al copilului și protecția copiilor ca principiu constituțional, inițiatorii susțin că interpretarea corectă a articolului 49 este aceea că dreptul la alocație se institutie încă de la naștere, astfel că alocația ar trebui stabilită în funcție de această dată.

ADVERTISEMENT

Dreptul la alocaţia de stat pentru copii se stabileşte începând cu prima zi de viaţă a copilului şi se implementează începând cu luna următoare celei în care s-a născut copilul, iar plata drepturilor se face începând cu luna următoare depunerii cererii, dar nu mai târziu de 30 zile de la data depunerii cererii. Calculul alocaţiei de stat pentru copii va include, dacă este cazul, şi perioada dintre ziua naşterii copilului şi ultima zi a lunii respective”, este forma nouă a legii, propusă de către USR.

Părinții, lăsați fără bani în perioada de după nașterea copilului

În ce privește impactul bugetar al măsurii, inițiatorii au luat în calcul media lunară a nașterilor din anul 2021, de aproximativ 15.000 pe lună. Pornind de la premisa că aceștia pentru aceștia se va calcula, în medie, un plus de jumătate de alocație, rezultă că impactul bugetar pe fiecare lună va fi de aproximativ 4.500.000 de lei, ceea ce reprezintă 54.000.000 de lei pe an.

ADVERTISEMENT

Inițiativa USR vine la în urma unei petiții online inițiate de către ONG-ul Declic, petiție în care se spune că statul întârzie, uneori chiar cu câteva luni, plata alocațiilor tocmai într-o perioadă în care părinții au nevoie mai mare de bani pentru a face față cheltuielilor apărute ca urmare a apariției noului membru al familiei.

Costurile cu un nou-născut nu sunt deloc mici, iar în această perioadă acestea au crescut și mai mult din cauza inflației. O cutie de lapte praf este aproximativ 40 lei, un consult la un medic pediatru pornește de la 100 lei, scutecele costă în jur de 30 lei. Toate acestea sunt doar lucrurile de bază pentru o săptămână, la care se mai adaugă un biberon, o suzetă, hăinuțe, iar lista poate continua. Pe lângă această întârziere, observăm faptul că pentru luna în care copilul a venit pe lume, statul nu oferă alocație. Conform statului român, în prima lună copilul nu consumă nimic”, se arată în petiție.

ADVERTISEMENT

Cei de la USR mai au în procedură legislativă un proiect care ar urma să fie simplifice procedurile birocratice privind acordarea alocației astfel încât cererea de acordare a alocației să poată fi depusă odată cu dosarul pentru înregistrarea nașterii.

ADVERTISEMENT