Un copilaș de doar un an și cinci luni se află internat, în stare critică, la secția de Anestezie și Terapie Intensivă a Spitalului Județean din Oradea după ce s-a înecat cu un măr la creșa la care mergea. După acest accident a ieșit la iveală că această unitate funcționa la negru, neavând nicio autorizație legală de funcționare.
Un copilaș de nici un an și jumătate a ajuns la spital în stare gravă după ce s-a înecat, în timp ce era la creșă, cu o bucată de măr. Accidentul s-a produs joi dimineață la o grădiniță privată din Oradea, copilul intrând în stop cardio-respirator.
Echipaje SMURD au intervenit la fața locului, oferind primul ajutor. Potrivit medicului Hadrian Borcea, șeful UPU SMURD Bihor, micuțul a trecut prin mai multe episoade de stop-cardio respirator, însă medicii au reușit să-l resusciteze de fiecare dată.
„Echipajul nostru de Terapie Intensivă l-a resuscitat în prima fază, iar apoi l-a transportat la Unitatea de Primire Urgențe, după care, pentru extragerea corpului străin din căile aeriene, probabil un fragment de măr, a fost dus în blocul operator. S-a reușit extragerea și a rămas internat, dar în stare critică”, a declarat, joi 18 ianuarie, medicul Hadrian Borcea.
A doua zi, medicii de la Spitalul Județean din Oradea au precizat că starea de sănătate a micuțului se îmbunătățise, însă prognosticul medical era în continuare rezervat. „Semnele vitale s-au mai îmbunătățit în această dimineață, însă prognosticul medical este în continuare rezervat”, de declarat pentru publicația locală Bihoreanul, purtătorul de cuvânt al spitalului.
Medicul ORL-ist Ciprian Venter de la spitalul din Oradea, cel care de altfel a extras bucata de măr cu care s-a înecat micuțul a explicat cum a decurs intervenția medicilor în acest caz și care sunt șansele micuțului să se facă bine.
„A fost o situație puțin spus particulară, în sensul că a venit în stop-cardio respirator. A aspirat bucățica de măr în timp ce mânca. Că a mușcat dintr-un măr mare, că a fost mărul mai mărunțit, nu știu, dar l-a aspirat și probabil că a făcut un bronho-spasm, urmat de stop respirator și după care stop cardio respirator.
Este tot în stare critică. Când o să răspundă la stimuli, nu știm. E în continuare intubat, ventilat mecanic. Colegii mei de la ATI au observat o ușoară revenire, în sensul că a început să funcționeze diureza. Colegii de la ATI iau aceasta ca un semn bun, promițător. E sondat. Are diureză, aceasta înseamnă că și-a recăpătat funcția renală. Nu știm însă cât e de afectat creierul. Așteptăm să vedem. Nu putem să spunem nimic, pentru că se poate întâmpla orice cu el, de la oră la oră. Starea sa este incertă, critică”, a spus medicul ORL, care a precizat că dacă în trecut astfel de cazuri erau trimise la Cluj, acum spitalul din Oradea dispune de aparatura necesară pentru astfel de intervenții.
După acest accident, Inspectoratul Școlar Județean Bihor a transmis că această unitate nu avea autorizație de funcționare. „Este o entitate privată, neînscrisă în rețeaua școlară. Este cel mai probabil o firmă sau o asociație.
Noi, la începutul fiecărui an școlar, publicăm pe site-ul nostru rețeaua școlară a unităților de învățământ de stat și cele private, acreditate sau autorizate. Părinții le pot consulta înainte de a-și înscrie copiii la școală”, a declarat inspectorul șef Horea Abrudan, pentru publicația Bihon.ro.
Pe de altă parte, administratorul firmei care administrează creșa privată din cartierul Europa din Oradea susține că documentele pentru autorizare sunt în pregătire. „Au intervenit două cadre medicale când s-a întâmplat nefericitul eveniment.
Avem două cadre medicale, dacă acestea nu interveneau, cu siguranță copilul nu era acum. Deci, s-a intervenit, cadre medicale avem. Deci, din punct de vedere medical și omenesc s-a făcut tot ce s-a putut. Am anunțat SMURD-ul imediat, s-au anunțat părinții imediat, iar medicii noștri au intervenit”, a declarat aceasta pentru presa locală.
Între timp, autoritățile au anunțat deschiderea unui dosar penal pentru vătămare corporală în acest caz.
„La data de 19 ianuarie, polițiștii Biroului Siguranță Școlară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor s-au sesizat din oficiu în cauză și efectuează cercetări sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă, pentru stabilirea cauzelor și împrejurărilor producerii evenimentului, urmând ca, în funcție de rezultat, să fie dispuse măsuri legale în consecință”, a transmis IPJ Bihor.