News

Copilul care tânjește după o salată de boeuf. „Am mâncat acum vreo 5 ani. Nu știu dacă am să mănânc vreodată, doar mamele știu să facă”

Un copil fără mamă își dorește de ziua lui salată de boeuf, nu alte cadouri. „Acum vreo 5 ani am mâncat salată de boeuf. De-aia aș vrea, doar mamele știu să facă”
03.02.2024 | 15:49
Copilul care tanjeste dupa o salata de boeuf Am mancat acum vreo 5 ani Nu stiu daca am sa mananc vreodata doar mamele stiu sa faca
Rențu își trăiește copilăria în lipsuri și umilință / Foto: captură, România TV
ADVERTISEMENT

Rențu, un copil din Oltenia săracă, este crescut de tatăl său, împreună cu cei doi frați. Întrebat ce cadouri și-ar dori de ziua lui, Rențu a enumerate doar alimente, cartofi, cârnați, o pizza. Și, dacă se poate, o salată de boeuf. Doar o singură dată a mai mâncat în viața lui salată de boeuf Rențu, un copil din țara UE România în anul 2024.

Abandonați în sărăcie și umilință

România a intrat în 2024 cu aceleași discrepanțe crunte, de țară bananieră, între săraci și bogați, între urban și rural, între discursuri politice indecente și realitatea care este o cămară goală pentru cei defavorizați.

ADVERTISEMENT

În această ultimă categorie, cei care pierd sunt mereu bătrânii și copiii, într-o țară UE, România, ținută prin Constituție să garanteze nevoile elementare pentru cei abandonați în sărăcie și umilință.

Această viață nedreaptă, de excludere, o trăiește și copilul numit mai sus, Rențu, în Oltenia, împreună cu cei doi frați ai săi. Toți sunt crescuți de tată și toți împart aceeași sărăcie. Rențu a devenit viral pe rețelele de socializare, într-o înregistrare video în care spune că de ziua lui și-ar dori alimente, nu altceva, potrivit România TV.

ADVERTISEMENT

Dialogul înregistrat dintre acest copil și un bărbat care s-a decis să îl ajute este un marker al realității din România. Scoate în evidență, așa cum face un test pentru droguri, câte parale face protecția socială. Fie și un copil să se culce flămând, și restul sunt vorbe goale. Îl prezentăm integral.

„Cartofi, cârnați, și o pizza mare, că e bună, bună”

„NEA CRISTI: Ia să-mi zici tu…ce vrei de ziua ta?
RENȚU: Păi, eu știu, nea Cristi…habar n-am.
NEA CRISTI: Păi?
RENȚU: De unde bani… Astăzi am avut de cartofi, mâine trebuie cumpărată pâine.
NEA CRISTI: Lasă, mă…ziceam de ziua ta.
RENȚU: Două plase de cartofi și niște cârnați. Și o pizza mare, că e bună, bună

ADVERTISEMENT

„Altceva v-aș cere dar mi-e rușine”

NEA CRISTI: Păi eu mă refeream la un lucru ceva.
RENȚU: Telefon avem datorită matale, altceva v-aș cere dar mi-e rușine.
NEA CRISTI: Zi, mă, ce e?

RENȚU: O bicicletă, măcar una să avem pentru toți trei.
NEA CRISTI: Și Bertu vrea la fel?
RENȚU: Păi..pe toți ne dor picioarele de la mers pe jos.
NEA CRISTI: Ce zici…dacă putem să vă ducem în excursie pe undeva, mergi?
RENȚU: Doar dacă ne luați pe toți trei că adormim cu lacrimi în ochi când auzim că alții se duc peste tot…Noi visăm să mergem la Filiași sau Craiova, să avem și noi ce să povestim când ieșim pe uliță.

ADVERTISEMENT

„Acum vreo 5 ani am mâncat salată de boeuf. Nu știu dacă o să mai mânânc vreodată”

NEA CRISTI: Ce mâncare preferată ai?
RENȚU: Acum vreo 5 ani am mâncat salată de boeuf. De-aia aș vrea, doar mamele știu să facă. Așa nu știu dacă am să mănânc vreodată…
NEA CRISTI: Și acum 5 ani cine v-a făcut?
RENȚU: Mama unui prieten…
NEA CRISTI: Și v-a plăcut așa mult?
RENȚU: Da, că avea carne și cartofi, maioneză și era colorată.
NEA CRISTI: Bravo, mă. Păi nu facem și noi?
RENȚU: Păi nu e prea scumpă?”

 

 

ADVERTISEMENT