News

Coreea de Nord a lansat primul submarin pentru un atac nuclear tactic. Kim Jon Un ameninţă cu mai multe astfel de nave

Coreea de Nord susţine că primul său submarin capabil să lanseze rachete nucleare este acum operațional. La lansare a participat şi dictatorul Kim Jong Un.
08.09.2023 | 12:19
Acesta este primul submarin nuclear al Coreei de Nord
ADVERTISEMENT

Coreea de Nord a lansat primul său submarin tactic de atac nuclear operațional și l-a alocat unei flote care patrulează în apele dintre Peninsula Coreeană și Japonia, a informat vineri presa de stat de la Phenian.

Noul submarin are zece tuburi de lansare

Liderul nord-coreean Kim Jong Un, care a participat la ceremonia de lansare, a declarat că este nevoie urgentă de a dota marina cu arme nucleare și a promis mai multe submarine echipate cu arme nucleare tactice, transmite agenția nord-coreeană de presă KCNA.

ADVERTISEMENT

Submarinul nr. 841, botezat după figura istorică nord-coreeană Hero Kim Kun-ok, va fi unul dintre principalele „active ofensive subacvatice ale marinei nord-coreene”, a declarat Kim la ceremonia de lansare care a avut loc miercuri.

Liderul nord-coreean a adăugat că „realizarea dezvoltării rapide a forțelor navale este o prioritate care nu poate fi amânată, având în vedere mișcările agresive recente și acțiunile militare ale inamicului”.

ADVERTISEMENT

Nu se știe cu ce rachete va fi înarmat noul submarin nord-coreean și nici dacă Phenianul a dezvoltat pe deplin producția de focoase nucleare adecvate necesare pentru a monta astfel de rachete, după cum relatează Reuters.

Pe baza comentariilor lui Kim Jong Un și a fotografiilor din presa de stat nord-coreeană, este probabil că submarinul să fie acelaşi pe care dictatorul l-a inspectat în 2019, în timp ce se afla în construcție. La acea vreme experții l-au evaluat ca pe un efort al regimului de a converti într-un submarin nuclear un submarin existent din clasa Romeo.

ADVERTISEMENT

Submarinul pare să aibă cel puțin 10 tuburi de lansare – patru dintre ele aparent mai mari decât celelalte șase – care sunt posibil concepute pentru rachete. “Acest submarin, deși a fost puternic modificat, se bazează pe tehnologia de origine sovietică din anii 1950 și va fi destul de limitat. Cu toate acestea, în ceea ce privește provocările cu care se vor confrunta SUA și aliații săi, submarinul va servi scopurilor Coreei de Nord”, a declarat Ankit Panda, expert la Carnegie Endowment for International Peace.

Anterior, Coreea de Nord avea un singur submarin cunoscut capabil să tragă o rachetă, dar acela are un singur tub de lansare, iar analiştii l-au considerat a fi o platformă de testare. În total, Coreea de Nord are aproximativ 70-90 de submarine cu motor diesel, una dintre cele mai mari flote de submarine din lume. Acestea sunt însă în mare parte submarine vechi, capabile să lanseze doar torpile și mine, nu şi rachete.

ADVERTISEMENT

Programele de arme nucleare și rachete balistice ale Coreei de Nord sunt interzise de rezoluțiile Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, iar lansarea unui nou submarin a fost condamnată ferm de Coreea de Sud și Japonia.

La rândul său, în luna iulie, SUA a andocat un submarin cu rachete balistice cu capacitate nucleară în Coreea de Sud, pentru prima dată din anii 1980.

ADVERTISEMENT