News

Ucraina declanșează foamea Rusiei de muniții din Coreea de Nord. Kim Jong-un, noul Prigojin al lui Putin?

Kim Jong-un, în Rusia pentru a-i vinde arme lui Vladimir Putin. Coreea de Nord, atrasă în „clubul„ anti-Occident înființat de Moscova.
05.09.2023 | 15:17
Ucraina declanseaza foamea Rusiei de munitii din Coreea de Nord Kim Jongun noul Prigojin al lui Putin
Se așteaptă ca liderul de la Phenian, Kim Jong-un, să fie un negociator dur privind munițiile dorite de Putin / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

După ani de zile în care a sprijinit sancțiunile ONU care vizează programul de arme nucleare al Coreei de Nord, Rusia cere acum ajutorul vecinului său. Războiul din Ucraina a forțat Kremlinul să își reevalueze relația cu Phenianul, în timp ce încearcă să obțină arme pentru a-și înlocui propriile stocuri epuizate.

Coreea de Nord, racolată în frontul anti-Occident

O posibilă întâlnire între președinții Vladimir Putin și Kim Jong-un ar avea loc la sfârșitul acestei luni, în orașul Vladivostok, în estul Rusiei. Același oraș care, în perioada 10-13 septembrie, găzduiește cel de-al 8-lea Forum Economic Estic, organizat de Kremlin.

ADVERTISEMENT

Având în vedere că Rusia își epuizează rapid munițiile pe armata Kievului, se așteaptă ca Putin să se bazeze pe recentele schimburi diplomatice la nivel înalt, inclusiv pe o vizită în Coreea de Nord a ministrului său al Apărării, Serghei Șoigu, pentru a securiza proiectilele de artilerie și rachetele antitanc nord-coreene. În schimb, Coreea de Nord speră să primească valută străină valoroasă pentru a continua să finanțeze dezvoltarea rachetelor balistice intercontinentale – atuul său în încercarea de a obține concesii și recunoașterea ca stat nuclear legitim din partea SUA.

Totuși, legăturile mai strânse dintre Moscova și Phenian se extind dincolo de trocul cu muniții. Izolarea crescândă a Rusiei a trimis-o într-o direcție nouă, îngrijorătoare, în timp ce încearcă să construiască un front unit împotriva unui Occident „ostil” care include China și acum, se pare, Coreea de Nord și armata sa de un milion de oameni, scrie The Guardian.

ADVERTISEMENT

Șoigu: „De ce nu, ei sunt vecinii noștri”

Pe măsură ce au apărut știri despre posibila călătorie a lui Kim la Vladivostok, mass-media a raportat că Nordul ar putea participa la exerciții navale comune cu Rusia și China. „De ce nu, aceștia sunt vecinii noștri”, a declarat Șoigu săptămâna aceasta, întrebat despre aceste exerciții, potrivit agenției ruse de presă Interfax. „Există un vechi proverb rusesc: nu îți alegi vecinii și este mai bine să trăiești cu ei în pace și armonie”, a filosofat Șoigu.

Decizia Rusiei de a apela la Coreea de Nord pentru armament este un semn al schimbării rapide a dinamicii în relațiile dintre cele două țări, de când bunicul lui Kim Jong-un, Kim Ir-sen, a fondat Nordul, în 1948, cu sprijinul Uniunii Sovietice, punând bazele singurei dinastii comuniste din istorie.

ADVERTISEMENT

Ulterior, Coreea de Nord a primit sprijin de la Beijing și Moscova în timpul războiului inter-coreean din 1950-53 și a fost puternic dependentă de ajutorul sovietic timp de decenii. Prăbușirea Uniunii Sovietice în anii 1990 a contribuit – previzibil – la o foamete de proporții în Nord, căreia i-au căzut victime până la trei milioane de oameni.

Phenianul sprijină deplin invazia lui Putin în Ucraina

În anii de după ce Kim Jong-un a venit la putere, după moartea tatălui său, Kim Jong-il, la sfârșitul anului 2011, atât Moscova, cât și Beijingul au sprijinit sancțiunile ONU menite să îl forțeze pe liderul nord-coreean să renunțe la programele sale balistice și nucleare. Abia după ce Nordul a efectuat ultimul său test nuclear, în 2017, Kim a început să repare legăturile, întâlnindu-se cu Putin pentru prima dată în 2019, în timp ce speranțele pentru un progres diplomatic privind armele nucleare s-au transformat în resemnare după ce Kim și Donald Trump nu au reușit să își rezolve divergențele privind reducerea sancțiunilor.

ADVERTISEMENT

Într-un mesaj adresat lui Putin pentru a marca ziua națională a Rusiei în luna iunie a acestui an, Kim a promis „sprijinul deplin” al regimului său pentru invazia Ucrainei și a promis să „se țină de mână” cu liderul rus în obiectivul lor comun de a construi „o țară puternică”. Coreea de Nord este, de asemenea, unul dintre cele două state membre ale ONU, pe lângă Rusia, care a recunoscut independența regiunilor ucrainene revendicate de Moscova.

Kremlinul va plăti mult pentru armele Nordului

„Operațiunea militară specială a Moscovei în Ucraina a inaugurat o nouă realitate geopolitică în care Kremlinul și Phenian ar putea deveni din ce în ce mai apropiați, poate chiar până la punctul de a resuscita relația de cvasi-alianță care a existat în timpul Războiului Rece”, a scris Artyom Lukin, profesor la Universitatea Federală a Orientului Îndepărtat din Vladivostok, într-un raport pentru 38 North (publicație a Stimson Center de analiză politică a afacerilor interne și externe ale Coreei de Nord).

Dacă întâlnirea va avea loc, Putin s-ar putea trezi confruntat cu un negociator dur, potrivit lui John Everard, ambasadorul Marii Britanii în Coreea de Nord între 2006 și 2008. Phenianul știe că Moscova este disperată după muniții, a declarat Everard pentru BBC, adăugând că se așteaptă ca Nordul să ceară un preț „extrem de mare”.

Ultima dată când trenul blindat al lui Kim a ajuns la Vladivostok, în urmă cu patru ani, liderul de la Phenian a fost întâmpinat tradițional cu pâine și sare. Dar războiul lui Putin în Ucraina înseamnă că, la următoarea sa vizită, Kim va fi cel care va aduce cadouri.

SUA confirmă foamea Rusiei de muniții nord-coreene

Și Casa Albă a declarat luni că liderul nord-coreean intenționează să viziteze Rusia pentru a discuta cu președintele Vladimir Putin despre vânzările de arme de la Phenian către Moscova, pentru războiul din Ucraina. „Așa cum am mai spus, negocierile privind furnizarea de arme între Rusia și Coreea de Nord progresează în mod activ”, a declarat Adrienne Watson, purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională de la Casa Albă.

Și „știm că Kim Jong-un dorește ca aceste negocieri să continue, inclusiv un schimb diplomatic la cel mai înalt nivel în Rusia”, a adăugat ea. Săptămâna trecută, purtătorul de cuvânt principal al Consiliului de Securitate Națională, John Kirby, se declarase deja alarmat de evoluția rapidă a acestor negocieri privind viitoarele livrări de arme de la Phenian către Moscova și avertizase regimul comunist să „înceteze” aceste discuții, scrie Boursorama.

Kirby a dezvăluit că „prin aceste potențiale acorduri, Rusia ar putea primi cantități semnificative” de armament, în special muniții de artilerie, precum și materii prime pentru industria sa de apărare. Aceste arme ar urma să fie „folosite împotriva Ucrainei”, a adăugat ambasadorul american la ONU, Linda Thomas-Greenfield.

Acel misterios tren blindat

Potrivit New York Times, Kim Jong-un ar urma să călătorească la Vladivostok, pe coasta de est a Rusiei, într-un tren blindat. De asemenea, un oficial din cadrul Ministerului sud-coreean al Unificării a declarat pentru AFP că există mai multe „indicii” că discuțiile dintre Phenian și Moscova privind viitoarele livrări de arme progresează. „Orice formă de cooperare între Coreea de Nord și țările vecine trebuie să se desfășoare în așa fel încât să nu submineze normele internaționale și pacea”, a adăugat el.

Deplasările liderului nord-coreean în străinătate sunt rare. În afară de călătoriile sale în Singapore și Vietnam în 2018 și 2019 pentru summituri cu președintele american de atunci, Donald Trump, Kim Jong-un a făcut patru vizite în China. De asemenea, el s-a întâlnit deja cu Putin la Vladivostok, în 2019.

De asemenea, The New York Times afirmă că Putin ar dori să obțină proiectile de artilerie și rachete antitanc nord-coreene. Între timp, se spune că Kim ar căuta tehnologie avansată pentru sateliți și submarine, precum și ajutor alimentar. Washingtonul a declarat săptămâna trecută că Coreea de Nord a furnizat Rusiei rachete de infanterie în 2022 pentru a fi folosite de grupul Wagner.

Luni, Casa Albă a denunțat din nou vizita lui Serghei Șoigu în Coreea de Nord, unde a participat la o paradă militară alături de Kim Jong-un, pentru a „încerca să convingă Phenianul să vândă muniții de artilerie Rusiei”. Săptămâna trecută, SUA, Marea Britanie, Coreea de Sud și Japonia au declarat că orice acord de creștere a cooperării dintre Rusia și Coreea de Nord ar încălca rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU care interzic vânzările de arme către Phenian, pe care Moscova însăși le-a aprobat.

Trei entități sancționate

Țările au declarat că, în urma vizitei lui Șoigu la Phenian, un alt grup de oficiali ruși a călătorit în Coreea de Nord pentru discuții ulterioare. Potrivit lui Cho Han-bum Cho, cercetător la Institutul coreean pentru unificare națională, sancțiunile internaționale nu vor împiedica nici un schimb de arme între Phenian și Moscova.

Rusia și Coreea de Nord „nu sunt îngrijorate” de sancțiuni, deoarece ambele țări sunt deja supuse acestora, consideră el, adăugând că o cooperare militară între cele două țări pare „inevitabilă”. Luna trecută, Washingtonul a impus sancțiuni împotriva a trei entități acuzate că au încercat să faciliteze vânzările de arme între Coreea de Nord și Rusia.

Acestea erau legate de un cetățean slovac deja sancționat de Trezoreria americană în luna martie pentru că a permis vânzări de arme între Phenian și Moscova, potrivit Departamentului Trezoreriei. Potrivit aceleiași surse, Rusia continuă să rămână fără muniție și să piardă echipamente grele în Ucraina, obligând-o să apeleze la ajutorul cercului său restrâns de aliați.

ADVERTISEMENT