News

Coreea de Nord a lansat un proiectil neidentificat, la o săptămână după testarea unei rachete hipersonice

La doar o săptămână de la testarea unei rachete supersonice, Coreea de Nord a lansat un proiectil neidentificat. Statul vecin bănuiește că ar fi vorba despre o rachetă balistică
11.01.2022 | 18:55
Coreea de Nord a lansat un proiectil neidentificat la o saptamana dupa testarea unei rachete hipersonice
ADVERTISEMENT

Coreea de Nord a lansat un proiectil neidentificat, la o săptămână după testarea unei rachete hipersonice. Anunțul a fost făcut de autoritățile din Coreea de Sud, care bănuiesc că ar fi vorba despre o rachetă balistică.

Coreea de Nord a lansat un proiectil neidentificat, la o săptămână după testarea unei rachete hipersonice

Reprezentanții armatei sud-coreene au declarat, marţi, 11 ianuarie, că Phenianul a lansat încă un proiectil neidentificat, la doar o săptămână de când Coreea de Nord a anunțat testarea unei rachete hipersonice.

ADVERTISEMENT

Aceștia spun că este vorba despre o rachetă balistică.

Lansarea proiectilului a fost confirmată şi de garda de coastă japoneză, care a văzut un obiect asemănător cu o rachetă balistică.

Corpul metalic explozic a fost tras înspre marea situată la est de peninsula coreeană la ora locală 07:27, când la noi era 22:27.

ADVERTISEMENT

Potrivit estimărilor inițiale făcute de autoritățile sud-coreene, racheta a călătorit peste 700 de kilometri, până la o altitudine maximă de 60 de kilometri. Viteza acesteia ar fi fost de până la zece ori mai mare decât cea a sunetului (12.348 kmh/).

“Evaluăm că aceasta este mai avansată decât racheta lansată de Coreea de Nord pe 5 ianuarie, deși autoritățile de informații sud-coreene și americane efectuează analize detaliate”, a precizat Coreea de Sud.

ADVERTISEMENT

În cazul ultimului proiectil lansat de Coreea de Nord, reprezentanții țării vecine au pus la îndoială capacitățile rachetei hipersonice, spunând că pare să reprezinte un progres limitat față de rachetele balistice existente ale Phenianului.

“Testul de astăzi ar putea avea scopul de a trimite un mesaj către Sud, după ce autoritățile de aici au spus că testul anterior a fost un eșec și nu a implicat o rachetă hipersonică”, a precizat Kim Dong-yup, un fost ofițer al Marinei din Coreea de Sud, care predă acum la Universitatea Kyungnam din Seul.

ADVERTISEMENT

Coreea de Nord, somată să încheie aceste lansări de proiectile

Coreea de Nord urmărește să dezvolte arme din ce în ce mai puternice. Aceasta a testat anul trecut un nou tip de rachetă balistică sub-lansată, o rachetă de croazieră cu rază lungă de acţiune şi o focoasă hipersonică.

Lansarea de marți a subliniat jurământul de Anul Nou făcut de liderul Kim Jong Un de a întări armata cu tehnologie de ultimă oră.

Autoritățile din Washington și Tokyo condamnă, însă, acțiunile Phenianului. Şase state, inclusiv Statele Unite şi Japonia, au cerut săptămâna trecută autorităților nord-coreene să pună capăt acţiunilor destabilizatoare înaintea unei reuniuni cu uşile închise a Consiliului de Securitate al ONU.

În ciuda solicitărilor Statelor Unite ale Americii, Coreea de Nord refuză să se angajeze într-un dialog.

ADVERTISEMENT