News

Coronavirus a ucis 2 milioane de oameni. Câți mor anual de foame, cancer și boli cardiovasculare

08.01.2021 | 07:00
Coronavirus a ucis 2 milioane de oameni Cati mor anual de foame cancer si boli cardiovasculare
Coronavirus a ucis 2 milioane de oameni. Câți mor anual de foame, cancer și boli cardiovasculare. Foto: colaj Hepta/Facebook
ADVERTISEMENT

Noul coronavirus a primit toată atenția planetei în ultimul an, dar decesele provocate de cancer, foame și boli cardiovasculare ar trebui să îngrijoreze pe toată lumea. 

Niciodată omenirea nu a lucrat pentru un singur scop atât de intens precum a făcut-o pentru a stopa pandemia născută în China. S-au investit și se investesc în continuare sume inimaginabile de bani în această luptă cu inamicul invizibil. Televizoarele au vorbit 12 luni doar despre Covid-19 și frica s-a instalat peste tot.

ADVERTISEMENT

Dar din acest peisaj morbid se pierd detalii importante, cum ar fi: de ce nu s-au găsit niciodată bani pentru cele 9 milioane de persoane care mor anual de foame sau de ce nu s-a făcut niciodată campanie agresivă împotriva produselor care sunt pline de substanțe nocive pentru organism? Fără a ignora și fără a diminua eforturile generale de stopare a noului coronavirus, FANATIK consideră că este important să cunoaștem și numărul de decese provocate de alte boli.

Cele mai frecvente cauze de deces sunt cancerul, foamea și bolile cardiovasculare. Coronavirus a ucis aproape 2 milioane de oameni.

Infecția Covid-19 a schimbat toate coordonatele umanității în 2020. Virusul, care se spune că a apărut într-o piață din Wuhan, a luat aproximativ 2 milioane de vieți într-un an. Evident, măsurile de restricție și mobilizarea generală au limitat impactul care putea fi mai devastator.

ADVERTISEMENT

Noul coronavirus s-a răspândit în toate colțurile planetei. Cele mai afectate țări au fost SUA, Brazilia, India, Mexic, Marea Britanie, Italia și Franța.

foto: captura worldmeters.info

Primul caz de coronavirus a fost depistat în luna decembrie a anului 2019 în China.  O lună mai târziu erau raportate infectări în Japonia, Thailanda, Coreea de Sud și SUA. Primul deces în Europa a avut loc în luna februarie. Ulterior, toată planeta s-a închis treptat, au început restricțiile, obligativitatea măștii și nimic n-a mai fost ca înainte. Daunele totale nu pot fi cuantificate în acest moment. Suntem încă într-un război. Va trebui să mai treacă mult timp până când vom putea trage concluziile exacte despre ce s-a întâmplat în 2020. Așa cum, abia peste mulți ani, vom trage linie și vom calcula ceva mai precis unde s-au dus toți banii apăruți din neant în anul anterior.

ADVERTISEMENT

Câți oameni mor de foame în fiecare an? Cifre înspăimântătoare

Foto: Facebook

Un copil se stinge din viață la fiecare 10 secunde din cauză că nu are ce să mănânce. Conform theworldcounts, aproximativ 3 milioane de copii mor anual de foame. Pe toată planeta, peste 800 de milioane de persoane suferă de malnutriție.

Așadar, în timp ce omul de oraș se plânge că stă la coadă la supermarket sau că chipsurile preferate nu mai sunt la raft și nu știe ce să aleagă din cele 10 variante rămase, un om din nouă nu are nici măcar strictul de nutrienți necesari de zi cu zi.

ADVERTISEMENT

Un om din nouă se culcă flămând

Foto: cnn

Există o îmbunătățire în ultimele decenii, dar suntem departe de țelul propus de liderii mondiali. Atingerea obiectivului „ZERO FOAME” până în 2030 este pusă la îndoială, conform unui raport ONU.

Numărul de persoane care suferă de malnutriție, evoluție de-a lungul anilor:

  • 1990: 1011 milioane
  • 1995: 989 milioane
  • 2000: 900 milioane
  • 2005: 945 milioane
  • 2010: 821 milioane
  • 2015: 784 milioane
  • 2016: 804 milioane
  • 2017: 821 milioane
  • 2018: 822 milioane

Conform Unicef, Asia găzduieşte cel mai mare număr de persoane subnutrite (381 de milioane), Africa se află pe locul al doilea (250 de milioane), urmată de America Latină şi Caraibe (48 de milioane).

La nivel mondial, raportul Organizației Națiunilor Unite preconiza că pandemia de Covid-19 ar fi urmat să ducă încă 130 de milioane de persoane spre foamete cronică până la sfârşitul anului 2020.

Preţul celei mai ieftine diete sănătoase este de cinci ori mai mare decât preţul pentru o masă formată doar din alimente pe bază de amidon, indică același studiu. Lactatele, fructele, legumele bogate în nutrienţi şi alimentele bogate în proteine (de origine vegetală sau animală) sunt cele mai scumpe grupe de hrană existente la nivel global. Cele mai noi estimări arată că peste 3 miliarde de persoane (jumătate din planetă) nu-şi pot permite o dietă sănătoasă.

Coronavirus a ucis 2 milioane de oameni într-un an. Cancerul a luat de 5 ori mai multe vieți

Foto: Hepta.ro

Bilanțul pentru anul 2020 pentru cele mai periculoase boli încă se calculează și vor mai trece multe luni până vom ști cu exactitate cifrelele totale. Singurele date care sunt la zi sunt cele legate de coronavirus.

Conform datelor din ultimul deceniu, aproximativ 10 milioane de persoane mor în fiecare an din cauza diferitelor forme de cancer. Aproape jumătate dintre persoanele decedate în 2017 aveau peste 70 de ani, potrivit ourworldindata.

În 2018, doar în SUA au murit 600.000 de oameni. În întreaga lume sunt aproximativ 26.000 de decese din cauza cancerului în fiecare zi.

Poluare masivă în București și Cluj-Napoca
Foto: Pixabay

Poluarea, E-urile din rafturi, merele de plastic sau zaharul care se află într-un suc acidulat care se găsește în casa fiecărui om. Toți acești factori contribuie din plin. O altă cauză importantă este, evident, stresul.

50.000 de români mor de cancer în fiecare an

Conform Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), în România, în 2018, au murit 50.902 persoane din cauza diferitelor forme de cancer. Asta înseamnă o medie de 140 de persoane care pierd lupta cu boala în fiecare zi.

Cancerul reprezintă a 2-a cauză de morbiditate şi deces în Europa, cu estimări ce depășesc 4,5 milioane de cazuri noi, peste 2 milioane decese şi circa 13 milioane de cazuri existente, în anul 2018, potrivit sursei citate.

Număr de cazuri noi în 2018 

Număr de decese în 2018

Coronavirus a ucis 2 milioane de oameni. Bolile cardiovasculare iau cele mai multe vieți

Peste 17 milioane de persoane se sting din viață în fiecare an din cauza bolilor cardiovasculare. Conform datelor publicate de IHME, cancerul este pe locul 2 în lume. Urmează bolile pulmonare, infecțiile căilor respiratorii, demența și bolile aparatului digestiv. Tuberculoza, sinuciderile și diabetul se regăsesc de asemenea în top 15.

Tabel, cauze decese 2017:

foto: ourworlddatain.org/IHME

Potrivit acestor date și adăugând și foametea care ia peste 9 milioane de vieți anual, observăm că în primul lui an de existență, noul coronavirus s-ar clasa pe locul 7 în clasamentul cauzelor de deces la nivel mondial.

Există speranțe că în 2021 infecția cu Covid-19 va coborî și mai mult în clasament și viețile tuturor vor putea reveni la normal. De asemenea, poate se va investi mai multă atenție în încercarea de a ameliora și alte cauze pregnante.

ADVERTISEMENT
Tags: