News

Coronavirusul a mutat întreaga viață în online! Joburi, spectacole, filme, muzee, cursuri la mari universități și încurajări de la personalități. Gratis pe internet

18.03.2020 | 14:15
Coronavirusul a mutat intreaga viata in online Joburi spectacole filme muzee cursuri la mari universitati si incurajari de la personalitati Gratis pe internet
ADVERTISEMENT

Anul 2020 rămâne, în mod categoric, în istorie drept anul în care coronavirusul a mutat întreaga viață în online! Virusul care a izbucnit în China s-a împăștiat destul de repede în lume și pandemia a dat totul peste cap. Fără să vrem ne-am trezit și mai dependenți de internet, într-o viață în care oricum acesta înlocuise diverse meserii.

Coronavirusul a mutat întreaga viață în online!

În primul rând au fost joburile. Locurile de muncă au avut de suferit din plin și oamenii au fost trimiși acasă. Unii au continuat să lucreze din propria sufragerie, departe de mijloacele de transport în comun sau locuri care le puteau pune viața în pericol.

ADVERTISEMENT

Au făcut-o, în mod evident, cu ajutorul internetului. Vorbim despre bănci, jurnaliști, mari corporații, IT și multe alte domenii. Cu toții s-au îngrămădit pe un cablu de internet care a reprezentat chiar salvarea. Cel puțin, așa spun angajații pentru care nu a fost posibil acest lucru.

Joburi, spectacole, filme, muzee, cursuri la mari universități și încurajări de la personalități

Zeci de mii de români sunt deja acasă, dar în șomaj tehnic, pe bani mai puțini. Și asta, deși la scadență, ratele rămân la fel. Autoritățile promit multe, deocamdată tot ce se întâmplă e mai degrabă instaurarea panicii. Oamenii stau cu greu în case și par mai preocupați să se lupte pentru conserve și medicamente.

ADVERTISEMENT

Câteva organizații vin cu tot felul de soluții. Unii solicită gratuitate pentru curent, alții pentru apă, mai toți doresc o înlesnire a îndatoririlor într-o perioadă în care omul și așa este supus unei presiuni extraordinare, măcar prin ineditul situației.

Între timp, majoritatea instituțiilor de cultură, din România și din lume, și-au închis porțile din cauza restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus. Și totuși, acestea au găsit o portiță, una care oferă un zâmbet pe buze oamenilor, o alinare.

ADVERTISEMENT

Și vorbim evident de mediul online, acolo unde s-au mutat peste noapte o mulțime de spectacole. Mai multe instituții au luat decizia în ultimele ore să ofere gratuit acces la producțiile lor. Culmea, vorbim chiar și de universități care, deși s-au închis, paradoxal au deschis larg porțile pe internet.

Universități americane din topul mondial, precum Brown, Harvard, Cornell, Princeton, Dartmouth, Yale, Columbia și Pennsylvania, dar și din Marea Britanie sau Canada, oferă cursuri gratuite în cele mai diverse domenii. Sunt cursuri la capătul cărora se primește o diplomă de absolvire, cursuri care altădată costau o avere.

ADVERTISEMENT

Toți cei interesați pot da click AICI, dar și AICI, unde găsim coursera.org, probabil cea mai mare rețea de cursuri online. Atât de simplu este, atât de folositor a ajuns internetul. Nu se termină aici pentru că postul franco-german Arte pune gratuit la dispoziția publicului peste 1300 de materiale video, inclusiv cursuri de limbi străine, prin intermediul platformei sale Educ’Arte

Pentru cei pasionați, pentru tinerii jurnaliști și nu numai, a fost pusă la dispoziție o colecție cu adevărat remarcabilă de reportaje şi jurnale de ştiri realizate de British Pathé. Aceastea au fost filmate între anii 1910 şi 2008. Alte câteva mii de filmări din colecţia istorică a agenţiei de ştiri Reuters, pot fi vizionate gratuit, online. Dacă ești interesat, click AICI

Mari muzee ale lumii, precum British Museum in London, the Van Gogh Museum din Amsterdam, the Guggenheim din New York City, oferă tururi virtuale gratuite. Așadar, tot ceea ce ai de făcut dacă vrei să te plimbi prin muzee prin care unii nici măcar nu visează să ajungă, este să intri AICI.

Milioane de imagini 2D și 3D din colecțiile Smithsonian sunt disponibile online AICI. Pasionații de filme n-au fost uitați nici ei. Cine dorește să urmărească diverse ecranizări are la dispoziție nu mai puțin de 1,150 de filme şi seriale. Acestea pot fi vizionate gratuit AICI.

Melomanii au și ei la dispoziție un adevărat „Festival Internațional George Enescu online”. Acesta va începe pe www.festivalenescu.ro, din data de 18 martie 2020, ora 9.00

O veste senzațională a venit și de la Opera din Paris. Instituția, în partenariat cu site-ul Culturebox, a propus publicului său, în vremea pandemiei, să urmărească de marţi, ora 19.30, gratuit, mai multe spectacole din arhiva instituţiei.

Același lucru se întâmplă și cu Opera de Stat din Viena. Austriecii transmit spectacolele din program online, gratuit, până pe 2 aprilie. Metropolitan Opera New York merge pe aceeași idee și și-a mutat în online, gratuit, spectacolele din ultimii 14 ani.

Berliner Philharmoniker oferă acces gratuit, cu voucherul BERLINPHIL, până pe 31 martie la concertele lor.  Alte spectacole de Operă via OperaVision, proiect susținut de programul european Creative Europe sunt oferite pe o rețea de socializare, chiar AICI. Opera Națională din Cluj transmite și ea online, începând de vineri 20 martie cele mai frumoase spectacole din reperteriorul său.

Opera Națională din Iași nu s-a lăsat mai prejos și continuă transmiterea online a unor producții proprii, cu ”Spărgătorul de nuci”, de Piotr Ilici Ceaikovski (miercuri 18 martie, de la 18.30) și ”Lucia di Lammermoor”, de Gaetano Donizetti (sâmbătă, 21 martie, tot de la 18.30)

În mod evident, nu sunt uitați nici copiii. Radio România Cultural anunță că, în fiecare zi, de la ora 12:00, cei mici, dar și părinții acestora pot asculta, pe toate frecvențele naționale cele mai frumoase povești de teatru radiofonic, multe dintre acestea fiind adaptări ale unor opere aflate în manualele școlare.

Spectacolele unteatru pot fi urmărite  de asemenea online, pe site-ul teatrului. Și muzeele din România oferă tururi virtuale. Detalii AICI. Mai mult de atât, o serie de vedete și-au pus talentul la liber pe rețelele de socializare. De la poezii recitate de Maia Morgenstern, până la adevărate concerte susținute de trupe internaționale celebre, totul s-a mutat în online. Totul, adică întreaga viață!

Să ne revedem cu bine! Om cu om!

 

 

 

 

ADVERTISEMENT