Sporturi

Coronavirusul a schimbat complet sportul în 2020: a anulat Olimpiada de la Tokyo și Europeanul de Fotbal

31.12.2020 | 15:20
Coronavirusul a schimbat complet sportul in 2020 a anulat Olimpiada de la Tokyo si Europeanul de Fotbal
ADVERTISEMENT

Pandemia de coronavirus nu a ucis sportul, dar l-a schimbat poate pentru totdeauna. Organizatorii de competiții, publicul și sportivii au fost cu toții obligați să se adapteze la realitățile unui an 2020 cumplit.

Ce spectacol sportiv se anunța pentru 2020! Jocurile Olimpice de la Tokyo. Campionatul European de Fotbal cu Bucureștiul printre orașele gazdă. Simona Halep gata să lupte pentru un nou titlu de Grand Slam…

ADVERTISEMENT

Iar 2020 începuse chiar tare pentru iubitorii sportului din România. Halep – semifinalistă la Australian Open și câștigătoare la Dubai. CFR Cluj – egala Seviliei în dublă manșă, chiar dacă spaniolii au obținut calificarea în drumul lor spre un nou titlu în Europa League. Naționala de fotbal se pregătea de barajul pentru calificarea la Euro 2020. Barajul a venit mai târziu, calificarea deloc…

Pandemia a schimbat complet sportul în 2020. A provocat şi fotbalul răspândirea virusului în Europa?

Pe 19 februarie, zeci de mii de fani ai Atalantei au făcut scurta excursie de la Bergamo la Milano. Pentru un meci cu Valencia, în „optimile” Ligii Campionilor. Un 4-1 spectaculos şi o adevărată sărbătoare la întoarcerea în oraş. Despre această partidă s-a spus că a provocat o adevărată explozie a cazurilor în Italia şi Spania…

ADVERTISEMENT

Finalul lui februarie şi prima parte a lunii martie a adus multă confuzie în lumea sportului. Turneele de tenis de la Indian Wells şi Miami au fost anulate. În schimb, Liverpool a jucat cu 50.000 de oameni în tribune pe „Anfield”, contra lui Atletico Madrid. Pe 11 martie, când deja foarte multe competiţii erau anulate sau se jucau fără spectatori…

Cum i-a făcut pandemia pe pariori experţi în fotbalul din… Belarus!

Pe 13 martie, UEFA a făcut anunţul care i-a îngrozit pe toţi iubitorii fotbalului. Toate meciurile din Champions League se amână pe o perioadă nelimitată. Lucrurile au escaladat cu o viteză incredibilă. În mai puţin de o săptămână, se mai juca într-un singur campionat din Europa.

ADVERTISEMENT

Pentru mai bine de două luni, campionatul din Belarus a fost cea mai importantă competiţie fotbalistică. Pariorii erau cu ochii pe BATE Borisov, Dinamo Minsk şi ştiau tot ce se întâmplă într-un campionat despre care până atunci habar nu aveau că e în oferta caselor de pariuri.

Anunţurile lunii martie: fără Europeanul de Fotbal şi Jocurile Olimpice în 2020

Tot în luna martie, marile competiţii programate pentru 2020 au fost amânate cu un an. Pe 17 martie, s-a anunţat reprogramarea Campionatului European pentru aceleaşi date în 2021. În aceeaşi zi, s-a făcut anunţul şi pentru Copa America. Tot amânare de un.

ADVERTISEMENT

Pe 12 martie, a fost aprinsă flacăra olimpică, într-o ceremonie organizată fără spectatori. Dar tot mai multe ţări cereau amânarea Jocurilor Olimpice.  Pe 23 martie, Canada, Australia şi Marea Britanie au anunţat că se retrag din competiţie, în cazul în care nu va fi amânată. Iar anunţul mutării pentru vara lui 2021 a fost făcut doar o zi mai târziu.

Pe 17 martie, se anunţa şi schimbarea datelor de competiţie pentru Roland Garros. Pentru prima dată din 1947, French Open renunţa la perioada sa tradiţională de disputare. Şi se muta în toamnă. Apoi, pe 1 aprilie, se făcea anunţul că ediţia din 2020 a turneului de la Wimbledon a fost anulată.

Revenirea la viaţă şi sportul jucat în bule

Bundesliga a fost primul campionat important care a revenit după lock-down. Se juca fără spectatori şi cu un set de măsuri pentru prevenirea răspândirii virusului. Au urmat campionatele din Spania, Anglia şi Italia. Toate reluate în iunie. În vreme ce Liga Campionilor a repornit în august, cu un format schimbat, astfel încât să aibă loc mai puţine meciuri.

NBA a revenit cu restricţii chiar mai dure. S-a creat o bulă, în Orlando, pentru ca meciurile din play-off să se poată disputa. Un model care a fost preluat şi în competiţiile de tenis, inclusiv la Roland Garros. La începutul lunii decembrie s-a decis ca pentru meciurile din Premier League să fie acceptat un număr limitat de spectatori. Lumea sportului a fost serios zguduită în anul pandemic 2020. Dar dă semne că este gata să câştige această luptă. Chiar dacă se anunţă numeroase restricţii şi pentru prima parte din 2021.

„Mulţi mă întreabă cum mă simt să stau izolat în aceste bule în timpul competiţiilor. Le spun doar că este anul 2020. Nimic nu este normal în 2020. Nimic nu mai este cum a fost şi cine ştie dacă va mai fi”Lebron James

Experimentul lui Novak Djokovic la Adria Tour, fiasco total

Novak Djokovic a fost cel care a dorit să dea semnalul pentru revenirea tenisului. Doar că Adria Tour, competiţia organizată de el în Balcani, a fost un adevărat fiasco. Pe 13-14 iunie a avut loc primul turneu, la Belgrad. Cu arenele pline de spectatori, fără respectarea regulilor de distanţare. O săptămână mai târziu, competiţia s-a mutat în Croaţia, la Zadar.

Dar finala dintre Djokovic şi Rublev a fost anulată, după ce Grigor Dimitrov a anunţat pe 21 martie că s-a infectat cu noul coronavirus după participarea la competiţie. Au fost anulate şi etapele care urmau, în Muntenegru şi Bosnia Herţegovina. O zi mai târiu, Borna Coric a anunţat şi el că a fost testat pozitiv. Victor Troicki şi soţia sa însărcinată, Novak Djokovic şi soţia, iar apoi Goran Ivanisevic au fost şi ei testaţi pozitiv.

ADVERTISEMENT