News

Corupţie masivă la graniţă, aproape 50 de angajaţi ai Vămii Nădlac au fost ridicaţi de procurorii DNA. Cum funcţiona circuitul şpăgilor

Aproximativ 50 de vameși sunt suspectați că au luat mită mii de euro. DNA a descins în mai multe orașe și face percheziții de amploare.
13.02.2024 | 11:28
Coruptie masiva la granita aproape 50 de angajati ai Vamii Nadlac au fost ridicati de procurorii DNA Cum functiona circuitul spagilor
Operațiune de amploare a DNA. 46 de vameși sunt acuzați că au luat mită mii de euro. Sursa foto: Colaj foto / Hepta.ro
ADVERTISEMENT

DNA a descins la 46 de angajați ai Vămii Nădlac, acuzați că au luat mită între 600 și 12 mii de euro pentru a permite intrarea în țară a bunurilor contrafăcute sau fără documente.

Mii de euro mită pentru angajații de la Vama Nădlac II

În această dimineață, pe data de 13 februarie 2024, au avut loc percheziții în București, Ilfov, Dâmbovița și Giurgiu, coordonate de către Direcția Generală Anticorupție (DGA), într-un amplu dosar ce privește luarea de mită și traficul de influență.

ADVERTISEMENT

Potrivit unor surse judiciare citate de G4Media.ro, acțiunea a vizat ridicarea a 46 de suspecți de la Agenția de Control și Încasare Nădlac II, care ar fi acceptat sume de bani între 100 și 150 de euro, sub formă de mită, în schimbul facilitării intrării în țară a bunurilor contrafăcute sau a celor lipsite de documente.

„La data de 13.02.2024, lucrători de poliție judiciară din cadrul Direcției Generale Anticorupție – serviciile anticorupție din județele Arad, Bihor, Timiș, Caraș-Severin, Alba, Hunedoara, Mehedinți, Gorj, Dolj, Sibiu și DGA – Structura Centrală, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad, pun în executare 2 mandate de percheziție domiciliară la tonetele I și II, sens ieșire din țară în ACI Nădlac 2.”, a transmis DNA.

ADVERTISEMENT

Suspecții, angajați ai CNAIR

Suspecții, care se pare că erau angajați ai Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Direcția Regională de Drumuri și Poduri Timișoara, gestionează drumurile naționale și autostrăzile din județele Arad, Timișoara, Caraș-Severin, Hunedoara și parțial Alba.

În comunicat, s-a mai menționat că în cauză, ancheta este coordonată de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad, iar activitățile procedurale sunt desfășurate cu sprijinul lucrătorilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Arad și al Grupării de Jandarmi Mobilă Timișoara.

ADVERTISEMENT

CNAIR (Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere) a confirmat, printr-un comunicat de presă, investigația desfășurată de către DGA, subliniind că acțiunea se înscrie în decizia conducerii de a avea o toleranță zero față de actele de corupție.

„Ca urmare a unor sesizări ale CNAIR prin DRDP Timoșoara, DGA Arad a declanșat astăzi verificarea activității mai multor angajați ai ACI (Agenția de Control și Încasare ) Nădlac 2.

ADVERTISEMENT

Persoanele în cauză, care au fost conduse la sediul DGA Arad, sunt suspectate de săvârșirea unor acțiuni asimilate faptelor de corupție, situații descoperite în urma mai multor verificări derulate de structurile de control ale CNAIR.”, a transmis CNAIR.

Anchetă de amploare a DNA

De asemenea, s-a subliniat că, suspecții beneficiază pentru moment de prezumția de nevinovăție, până când noi informații vor fi furnizate de către unitatea de parchet.

Ancheta procurorilor DNA continuă pentru a analiza în detaliu faptele de corupție, iar concluziile sesizărilor CNAIR vor fi transmise de către organele de cercetare penală.

ADVERTISEMENT
Tags: