Polițiști de la Vama Sculeni, bănuiți de luare de mită. Procurorii DNA (Direcția Națională Anticorupție) au organizat șapte percheziții, miercuri, 22 noiembrie, în mai multe locații din județul Iași.
Una dintre acțiuni a avut loc la sediul unei instituții publice. Celelalte șase s-au desfășurat la locuințele unor persoane fizice. Este vorba despre o anchetă privind suspiciuni de infracțiuni de corupție, conform anchetatorilor.
Conform surselor judiciare citate de Agerpres, printre cei vizați se numără polițiști de frontieră de la Vama Sculeni. Se pare că aceștia sunt bănuiți de luare de mită. Faptele ar fi avut loc în cursul acestui an.
„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Iaşi efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie, comise de către funcţionari publici în legătură exercitarea atribuţiilor de serviciu, în cursul anului 2023.
În cursul zilei de 22 noiembrie 2023, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, sunt efectuate percheziţii în 7 locaţii situate pe raza judeţului Iaşi, din care una este sediul unei instituţii publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice”, se arată într-un comunicat de presă transmis de DNA.
Așa cum am precizat, instituția respectivă este Vama Sculeni. Polițiștii și vameșii sunt suspectați că ar fi primit mită de la cetățeni din Republica Moldova, care ar fi intrat pe teritoriul României fără a le fi verificate mașinile.
De asemenea, sursa citată precizează că cei care ofereau bani funcționarilor publici de la Vama Sculeni ar fi șoferi care aduceau marfă cu diverse colete din Republica Moldova. Cercetările sunt în curs de desfășurare.
Cu o zi în urmă, procurorii DNA au organizat percheziții și la Vama Calafat. Vizați au fost tot polițiștii de frontieră și vameșii care ar fi primit șpagă de la șoferi pentru a trece de punctul de frontieră.
Mai multe persoane au fost reținute și duse la audieri. Este posibil ca acțiunile Direcției Generale Anticorupție să vizeze traficul ilegal cu țigarete, însă, deocamdată nu se știe cu exactitate despre ce fel de mărfuri este vorba.