News

Cosette Chichirău a demisionat din USR. Cum și-a justificat gestul: ”Motorul e cam gripat și nu mai trage”

USR a rămas fără Cosette Chichirău, membru cunoscut al partidului, nemulțumită de faptul că ”motorul” partidului nu mai trage așa cum ar trebui.
04.09.2023 | 17:18
Cosette Chichirau a demisionat din USR Cum sia justificat gestul Motorul e cam gripat si nu mai trage
Cosette Chichirău a demisionat din USR. Foto: Facebook
ADVERTISEMENT

În consecință, Cosette Chichirău nu a mai văzut motive pentru a rămâne alături de un partid în cădere liberă și a prefer să demisioneze pentru a candida la primăria Iași din postura de independent. ”Astăzi mi-am dat demisia din USR. Mişcarea reformistă a generaţiei noastre trebuie continuată şi revigorată, iar la USR motorul e cam gripat şi nu mai trage. Rămân deputat şi candidez la Primăria Iaşi”, a transmis Chichirău.

Cosette Chichirău a demisionat din USR. Cum și-a justificat gestul

Deputatul consideră că a venit timpul să investească într-un proiect mai ”inteligent și mai dinamic”. ”Rămân deputat şi candidez la Primăria Iaşi. Cum am anunţat acum un an, nu voi mai candida la parlamentare, de la niciun partid, nici măcar de la unul nou”, a completat Chichirău. Potrivit sondajelor de opinie, USR se află undeva puțin peste 10% din opțiunile de vot ale românilor.

ADVERTISEMENT

”Astăzi mi-am dat demisia din USR. Mişcarea reformistă a generaţiei noastre trebuie continuată şi revigorată, iar la USR motorul e cam gripat şi nu mai trage. Când faci aceleaşi lucruri cu aceleaşi metode şi aceiaşi oameni ani de zile şi nu obţii rezultate, e cazul să încerci altceva. N-am vrut să renunţ la USR prea devreme, dar s-au acumulat destule dovezi că acum nu mai este prea devreme.

Poate chiar puţin cam târziu. Avem nevoie sa regăsim vigoarea şi dinamismul anilor trecuţi. Avem nevoie de un partid suplu, cu structuri minime în teritoriu, cu candidaţi aleşi pe sprânceană, ca în 2016, cu un proiect simplu şi clar de reforme anti-corupţie şi pro-dezvoltare”, a scris Cosette Chichirău pe Facebook.

ADVERTISEMENT

Deputatul a subliniat că USR s-a transformat într-un partid ca oricare altul, astfel că simte nevoia de schimbare. ”Partidele în sine, prin statutul lor care prevede nenumărate organe de conducere, ierarhii, funcţii etc, se degradează şi osifică – aşa e de sute de ani în toate ţările iar soluţia este să avem o organizaţie care e partid doar juridic, dar organizaţional, să fie ceva orizontal, fără prea multe funcţii, cu limite de mandate, parlamentari – un singur mandat”, a transmis fostul membru USR.

Deputatul crede că actualul sistem e defect și ar trebui schimbat din temelii, însă rămâne de văzut cine îl poate reforma. ”Serveşti patria 4 ani şi apoi mergi înapoi de unde ai venit. Dacă ai fost candidat de la acest partid, se presupune că ai venit dintr-un loc foarte bun unde te poţi întoarce fără probleme. Primari şi consilieri locali – două mandate. La nivel local, ai nevoie de mai mult timp să construieşti ceva. În felul ăsta, nu se formează o “elită” inamovibilă a partidului, care rămâne acolo pentru funcţii, chiar dacă ia decizii proaste / dezastruoase.

ADVERTISEMENT

Candidaţii ştiu dinainte că nu se vor căpătui din politică şi că nu vor face o carieră din asta. Venim, servim patria, lăsăm pe alţii. Între timp, cei care au fost primari sau parlamentari devin mentori pentru cei noi”, a mai spus ea. Cosette Chichirău afirmă că aşa vede ea generaţia în politică, ”un demers onest, autentic, suplu şi adaptabil, multe partide noi care să facă pragul şi să experimenteze noi moduri de organizare şi metode electorale”, a completat Chichirău.

În concluzie, fostul deputat al USR crede că USR e un simplu ”partiduleț de 10%” care nu poate reîmprospăta vechea clasă politică, dominată de PSD. ”Nu poţi reîmprospăta vechea clasă politică (mamuţi politici care au 55-65% combinat) cu un singur partiduleţ de 10%. Dacă ai 5-10 partide noi, cu orientări ideologice diferite, dar democratice şi oneste, atunci poate 2 se desprind şi fac peste 15% fiecare şi încep reînnoirea clasei politice în mod serios şi semnificativ. Mă frământă chestiunea asta de mult timp, dar mai intens de vreo doi ani, de la ieşirea USR de la guvernare.

ADVERTISEMENT

Au fost ceva speranţe post-guvernare, post-Cioloş, post-defuzionare, dar nu s-au materializat. Asta e. Nu e timpul de văicăreală, chiar dacă mă întristează teribil această despărţire. E timpul pentru acţiune! A venit timpul să investesc într-un proiect nou, mai suplu, mai inteligent, mai dinamic. Rămân deputat şi candidez la Primăria Iaşi. Cum am anunţat acum un an, nu voi mai candida la parlamentare, de la niciun partid, nici măcar de la unul nou. Două mandate sunt arhi-suficiente, dar sunt gata să fiu mentorul altora. Dincolo de asta, hai să vedem cum construim ceva mai mare şi mai adaptabil. Vă invit la conversaţie pe cosettechichirau.ro”, a completat deputatul pe Facebook.

ADVERTISEMENT
Tags:
Celebra prezentatoare TVR rupe tăcerea despre idila cu Ioan Neculaie, fostul patron de...
Celebra prezentatoare TVR rupe tăcerea despre idila cu Ioan Neculaie, fostul patron de la FC Brașov: „A înșela înseamnă să fii cu sufletul în altă direcție”
10.000.000 € pentru Mircea Lucescu! Nu a stat pe gânduri și a luat...
10.000.000 € pentru Mircea Lucescu! Nu a stat pe gânduri și a luat decizia imediat
Ce tehnică avea asistenta din Galați pentru a nu fi prinsă făcând cumpărături...
Ce tehnică avea asistenta din Galați pentru a nu fi prinsă făcând cumpărături cu carduri furate din spital
Gestul unui american care trăiește în Marea Britanie, atunci când a aflat că...
Gestul unui american care trăiește în Marea Britanie, atunci când a aflat că vorbește cu români. Toată lumea a rămas fără reacție
Cine lucrează cele mai multe ore pe săptămână în Europa
Cine lucrează cele mai multe ore pe săptămână în Europa
Schimbări majore la permise. Cine va fi obligat să îl reînnoiască la 2...
Schimbări majore la permise. Cine va fi obligat să îl reînnoiască la 2 ani
După cât timp poți urca la volan dacă ai băut un pahar de...
După cât timp poți urca la volan dacă ai băut un pahar de țuică de 40 de grade. Experiment inedit cu etilotestul VIDEO
Un lanț românesc de restaurante renunță la toți angajații străini. ”Trebuie învățați să...
Un lanț românesc de restaurante renunță la toți angajații străini. ”Trebuie învățați să se spele pe mâini, sunt un dezastru”
Toți românii trebuie să știe asta. Când vor intra pensiile recalculate. Anunțul făcut...
Toți românii trebuie să știe asta. Când vor intra pensiile recalculate. Anunțul făcut de Marcel Ciolacu
La un pas de o mare descoperire. Cum arată Soarele de fapt
La un pas de o mare descoperire. Cum arată Soarele de fapt
Oana Roman, mesaj pentru familia lui Pepe, după înmormântarea Mioarei Roman. 'Fără voi..'
Oana Roman, mesaj pentru familia lui Pepe, după înmormântarea Mioarei Roman. 'Fără voi..'
Răzvan Fodor, DEVASTAT de SEPARAREA de Irina Fodor. Ce mesaj i-a transmis în...
Răzvan Fodor, DEVASTAT de SEPARAREA de Irina Fodor. Ce mesaj i-a transmis în momentul despărţirii FOTO
Operațiunea a 8-a casă. Iohannis trebuia aruncat la coșul istoriei, nu propus la...
Operațiunea a 8-a casă. Iohannis trebuia aruncat la coșul istoriei, nu propus la NATO
Ce este „Privilegiul Doamnelor”, tradiția care se respectă doar pe 29 februarie 2024....
Ce este „Privilegiul Doamnelor”, tradiția care se respectă doar pe 29 februarie 2024. Femeile profită de legendă atunci când e an bisect