News

Coșmarurile frecvente pot fi semnul unei boli grave. Ce afecțiune este legată de visele urâte

Adulții în vârstă care încep să experimenteze frecvent coșmaruri ar putea prezenta cele mai timpurii semne ale bolii Parkinson, arată un nou studiu. Coșmarurile au mai fost legate și de alte afecțiuni.
11.06.2022 | 17:15
Cosmarurile frecvente pot fi semnul unei boli grave Ce afectiune este legata de visele urate
Coșmarurile au fost legate de mai multe afecțiuni Foto: CC0 Public Domain
ADVERTISEMENT

Studiul realizat de cercetătorii de la Universitatea din Birmingham a arătat că, într-o cohortă de bărbați în vârstă, persoanele care s-au confruntat frecvent cu vise urâte aveau de două ori mai multe șanse de a fi ulterior diagnosticate cu Parkinson decât cei care nu au avut astfel de vise.

Coșmarurile frecvente pot fi semne de boală

Studiile anterioare au arătat că persoanele cu boala Parkinson experimentează coșmaruri și vise urâte mai frecvent decât adulții din populația generală, dar utilizarea coșmarurilor ca indicator de risc pentru boala Parkinson nu a fost luată în considerare anterior.

ADVERTISEMENT

Autorul principal al studiului publicat în eClinicalMedicine, dr. Abidemi Otaiku, de la Centrul Universității din Birmingham pentru Sănătatea Creierului Uman, a declarat: „Deși poate fi cu adevărat benefic să diagnosticăm precoce boala Parkinson, există foarte puțini indicatori de risc și mulți dintre aceștia necesită teste spitalicești costisitoare sau sunt foarte frecvente și nespecifice, cum ar fi diabetul.

Deși trebuie să efectuăm cercetări suplimentare în acest domeniu, identificarea semnificației viselor urâte și a coșmarurilor ar putea indica faptul că persoanele care experimentează schimbări în visele lor la o vârstă mai înaintată – fără niciun declanșator evident – ​​ar trebui să solicite sfatul medicului”.

ADVERTISEMENT

Echipa a folosit date dintr-un studiu de cohortă mare din SUA, care conținea date colectate de la 3.818 bărbați în vârstă care trăiesc independent pe o perioadă de 12 ani. La începutul studiului, bărbații au completat o serie de chestionare, dintre care unul includea o întrebare despre calitatea somnului.

Participanții care au raportat vise urâte cel puțin o dată pe săptămână au fost apoi urmăriți la sfârșitul studiului pentru a vedea dacă au mai multe șanse să fie diagnosticați cu boala Parkinson.

ADVERTISEMENT

Cercetătorii vor analiza legătura dintre coșmaruri și alte boli neurodegenerative

În perioada de urmărire, au fost diagnosticate 91 de cazuri de Parkinson. Cercetătorii au descoperit că participanții care se confruntă cu vise urâte frecvente aveau de două ori mai multe șanse de a dezvolta boala în comparație cu cei care nu au semnalat astfel de vise.

Cele mai multe dintre diagnostice au avut loc în primii cinci ani de studiu. Participanții cu vise urâte frecvente în această perioadă au avut de peste trei ori mai multe șanse de a dezvolta boala Parkinson.

ADVERTISEMENT

Rezultatele sugerează că adulții în vârstă care vor fi diagnosticați într-o zi cu Parkinson vor începe probabil să se confrunte cu vise urate și coșmaruri cu câțiva ani înainte de a dezvolta simptomele caracteristice ale bolii Parkinson, inclusiv tremor, rigiditate și lentoare a mișcărilor.

Studiul arată, de asemenea, că visele noastre pot dezvălui informații importante despre structura și funcția creierului nostru și se pot dovedi a fi o țintă importantă pentru cercetarea în neuroștiință.

Cercetătorii intenționează să folosească electroencefalografia (EEG) pentru a analiza motivele biologice ale modificării viselor. Ei vor analiza, de asemenea, replicarea descoperirilor în cohorte mai mari și mai diverse și vor explora posibilele legături dintre vise și alte boli neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer.

Coșmarurile, legate de anxietate și insomnie la pacienții cu boli de inimă

Pacienții cu boli de inimă cu coșmaruri săptămânale au șanse de cinci ori mai mari să se simtă deprimați sau anxioși și chiar mai probabil să aibă dificultăți de somn, comparativ cu cei fără coșmaruri frecvente.

Este concluzia unui studiu publicat în European Journal of Cardiovascular Nursing, un jurnal al Societății Europene de Cardiologie (ESC).

„Profesioniștii din domeniul sănătății ar trebui sa întrebe pacienții daca se confrunta cu vise urâte ca un semn de avertizare pentru depresie, anxietate sau probleme cu somnul”, a spus autorul studiului, dr. Takashi Kohno de la Facultatea de Medicină a Universității Keio, Tokyo, Japonia.

„Tulburările psihologice și insomnia sunt legate de dezvoltarea și progresia bolilor de inimă, iar visele supărătoare ar putea fi un indiciu că pacienții au nevoie de eforturi suplimentare de prevenire.

Studiul nostru arată asocieri puternice între depresie, anxietate, insomnie și vise urâte la pacienții cu boli de inimă.

Deoarece acesta a fost un studiu observațional, nu poate determina relația cauză-efect, dar poate fi bidirecțional. Cu alte cuvinte, depresia, anxietatea și insomnia pot provoca coșmaruri, iar coșmarurile ar putea duce la depresie, anxietate și insomnie”, a adăugat el.

Potrivit, cercetărilor anterioare, coșmarurile frecvente sunt asociate cu tulburările de somn și psihologice în populația generală. Acesta a fost primul studiu care a investigat această relație la pacienții cu boli de inimă. De asemenea, a examinat dacă medicamentele pentru inimă au fost legate de vise neplăcute.

Studiul a inclus 1.233 de pacienți internați cu diverse boli de inimă la Spitalul Universitar Keio. Vârsta medie a fost de 64 de ani și 25% erau femei.

Femeile, mai predispuse la vise urâte

Coșmarurile, somnul și caracteristicile psihologice au fost evaluate cu chestionare auto-raportate, iar apneea în somn (când respirația se oprește și repornește în timpul somnului) a fost măsurată folosind pulsoximetria peste noapte (măsurarea nivelului de oxigen din sânge).

Aproape 15% dintre pacienți au avut cel puțin un coșmar pe lună, iar 3,6% au avut cel puțin un coșmar pe săptămână (definit ca coșmaruri frecvente). Femeile aveau mai multe șanse de a avea vise neplăcute frecvente în comparație cu bărbații. Aproximativ 45,9% dintre pacienți au raportat insomnie, 18,5% au avut depresie, 16,9% au avut anxietate și 28,0% au avut tulburări de respirație în timpul somnului.

Coșmarurile frecvente nu au fost asociate cu medicamentele pentru inimă și cu tulburările de respirație în somn, dar au fost legate de depresie, anxietate și insomnie. Pacienții cu vise urâte săptămânale aveau șanse de cinci ori mai mari de a fi depresivi, de cinci ori mai multe șanse de a fi anxioși și de șapte ori mai multe șanse de a avea insomnie.

„Prevalența coșmarurilor și a coșmarurilor frecvente în populația generală, raportată de alte grupuri, este similară cu experiența pacienților cu boli de inimă din studiul nostru.

Am arătat că, la persoanele cu boli de inimă, femeile sunt mai predispuse decât bărbații a avea vise urâte persistente — acest lucru reflectă, de asemenea, constatările din publicul larg.

Asociațiile puternice dintre coșmaruri frecvente, insomnie și tulburări psihologice pe care le-am observat reflectă cercetările anterioare la oameni sănătoși, sugerând că aceste relații ar putea fi universale, indiferent de prezența bolilor de inimă”, a explicat dr. Kohno.

El a concluzionat: „Coșmarurile pot fi o alertă pentru problemele psihologice sau de somn care ar trebui abordate pentru a evita problemele cardiace noi sau care se agravează. Profesioniștii din domeniul sănătății ar trebui să includă o întrebare despre visele rele în evaluările lor”.

ADVERTISEMENT