Fotbal intern

Cosmin Contra, cel mai dezastruos mandat din carieră. Statistică de invidiat înaintea revenirii la Dinamo

27.10.2020 | 18:18
Cosmin Contra cel mai dezastruos mandat din cariera Statistica de invidiat inaintea revenirii la Dinamo
Cosmin Contra traversează cea mai neagră perioadă a carierei de antrenor. Odată cu eșecul de la Sf. Gheorghe, scor 0-2, cu Sepsi, tehnicianul lui Dinamo a înregistrat o contraperformanță greu de digerat. Sursa foto: sportpictures.eu
ADVERTISEMENT

Cosmin Contra traversează cea mai neagră perioadă a carierei de antrenor. Odată cu eșecul de la Sf. Gheorghe, scor 0-2, cu Sepsi, tehnicianul lui Dinamo a înregistrat o contraperformanță greu de digerat.

A fost pentru prima dată când, în cei zece ani de antrenorat, „Guriță” a suferit patru înfrângeri consecutive, indiferent că a stat pe banca unei echipe de club sau a naționalei României, iar acum se discută deja despre posibila sa plecare.

ADVERTISEMENT

Înainte să revină pe banca roș-albilor, Contra era un antrenor foarte greu de învins. FANATIK a făcut o retrospectivă a ceea ce însemna antrenorul în vârstă de 44 de ani înaintea erei spaniole din Ștefan cel Mare.

Record negativ pentru Contra. Antrenorul lui Dinamo a pierdut în premieră patru meciuri la rând

În luna august a acestui an, Cosmin Contra s-a întors la Dinamo cu misiunea de a le reda roș-albilor gloria de altădată. Fără titlu din 2007, absentă din play-off în ultimele trei sezoane și la un pas să retrogradeze în precedenta ediție de campionat, echipa din Ștefan cel Mare a intrat pe mâna unor conducători spanioli.

ADVERTISEMENT

În frunte cu Pablo Cortacero, noii investitori l-au readus pe banca tehnică pe Contra, cel care antrenase în „Groapă” și în perioada februarie 2017 – septembrie 2017. Fostul selecționer l-a înlocuit pe Gigi Mulțescu și a primit nu mai puțin de 14 transferuri, dintre care fotbaliștii cu salarii de peste 30 de mii de euro.

Momentan, rețeta nu dă roade și Dinamo pierde punct după punct în Liga 1. La finalul primelor opt etape, „câinii roșii” sunt pe locul 14 în Liga 1, cu doar cinci puncte. Sub Dinamo mai sunt doar FC Argeș, tot cu cinci puncte, dar cu un golaveraj mai slab, și Astra, cu patru puncte.

ADVERTISEMENT

În șapte din aceste opt meciuri, Dinamo l-a avut pe bancă pe Contra, iar ultimele patru au fost toate pierdute, cu UTA (0-1), FCSB (2-3), U Craiova (0-1) și Sepsi (0-2). A fost pentru prima dată când o echipă antrenată de „Guriță” a înregistrat patru eșecuri consecutive.

  • 1 victorie, 1 egal şi 5 înfrângeri este bilanţul lui Cosmin Contra la Dinamo în sezonul 2020-2021
ADVERTISEMENT

Start de vis în antrenorat

Cosmin Contra și-a început cariera de antrenor în 2010, la Poli Timișoara, din postura de antrenor-jucător. Atunci, fostul internațional a stat 14 meciuri pe banca bănățenilor și nu a pierdut niciunul disputat în Liga 1. Mai mult, primele sale cinci partide în calitate de tehnician au fost toate câștigate.

Singurul eșec al lui Contra în perioada petrecută la gruparea de pe Bega a venit într-un meci din sferturile Cupei României, la Brașov, scor 0-1.

  • 8 victorii, 5 egaluri și o înfrângere este bilanțul lui Cosmin Contra pe banca Politehnicii Timișoara

În iulie 2012, Contra a fost numit principal la Fuenlabrada, în Segunda Division, acolo unde a rezistat doar 11 meciuri. A fost și prima experiență în care a simțit cu adevărat gustul înfrângerii. La început de mandat, între august 2012 și septembrie 2012, Contra a pierdut trei meciuri la rând, unul în Cupă și două în campionat.

  • 5 victorii, 3 egaluri și 3 înfrângeri este bilanțul lui Cosmin Contra pe banca echipei spaniole CF Fuenlabrada

Revenire de senzație în Liga 1

Contra s-a întors în Liga 1 în octombrie 2012, la Petrolul, și a demonstrat că aventura de la Timișoara nu a fost întâmplătoare. Prezent la 58 de meciuri pe banca „lupilor galbeni”, Contra a pierdut doar cinci meciuri, pe primul, după patru la rând fără eșec. A fost sezonul în care ploieștenii au cucerit ultimul lor trofeu, Cupa României.

  • 33 de victorii, 20 de egaluri și 5 înfrângeri este bilanțul lui Cosmin Contra pe banca Petrolului

O nouă experiență spaniolă

Nici în La Liga nu i-a fost atât de greu lui Contra cum îi este acum la Dinamo. În primăvara lui 2014 a fost instalat pe banca lui Getafe, acolo unde a rezisat 29 de meciuri. În primele șase partide din mandat a suferit patru înfrângeri, dar niciodată mai mult de două la rând. La echipa de la periferia Madridului, lui Contra i-a mers cel mai rău în septembrie 2014, atunci când Getafe a pierdut de trei ori consecutiv, cu Sevilla, Valencia și Espanyol.

  • 10 victorii, 7 egaluri și 12 înfrângeri este bilanțul lui Cosmin Contra pe banca lui Getafe

În China, mai greu decât în Europa

De trei înfrângeri consecutive a mai avut parte și în China, la Guangzhou R&F, acolo unde a stat 30 de meciuri pe bancă, dar după ce și-a început mandatul cu trei victorii la rând în primele șase meciuri.

  • 9 victorii, 7 egaluri și 14 înfrângeri este bilanțul lui Cosmin Contra pe chinezilor de la Guangzhou R&F

Nici la Alcorcon nu a avut „Guriță” un start atât de prost precum cel de la Dinamo în acest sezon. Deși a stat doar 11 meciuri pe bancă, în primele șase avea două victorii, două remize și două eșecuri.

  • 4 victorii, 3 egaluri și 4 înfrângeri este bilanțul lui Cosmin Contra pe banca lui Alcorcon

Aventură de succes în Ștefan cel Mare

În 2017, Contra a fost antrenorul lui Dinamo la 28 de meciuri, el luptându-se la titlu cu echipa din Ștefan cel Mare până în ultima etapă a sezonului 2016-2017 și terminând pe locul 3. Începutul de mandat în Ștefan cel Mare a fost însă diametral opus celui din 2020.

Cu el pe bancă, Dinamo a avut atunci șapte meciuri consecutive fără înfrângere, dintre care primele patru au fost victorii.  Pe parcursul celor 28 de meciuri, Contra nu a pierdut niciodată de două ori la rând în Liga 1.

  • 15 victorii, 6 egaluri și 7 înfrângeri este bilanțul lui Cosmin Contra în primul mandat la Dinamo

Greu de învins și la naționala României

Înainte să revină la Dinamo, Cosmin Contra a fost selecționerul României. El a stat pe banca primei reprezentative la 24 de partide și nu a pierdut decât cinci meciuri. Două dintre înfrângeri au venit chiar la final de mandat, cu Suedia și Spania.

Experiența ca selecționer a fost cu un debut extrem de reușit. Până să bifeze al doilea eșec la cârma „tricolorilor”, Contra pierduse un singur meci din 14, și acela amical, cu Olanda. Mai mult, din martie 2018 până în iunie 2018, naționala lui Contra a înregistrat o serie de patru victorii consecutive.

  • 13 victorii, 6 egaluri și 5 înfrângeri este bilanțul lui Cosmin Contra ca selecționer al României
ADVERTISEMENT