Life

Ce spune Costi Ioniță despre scandalul iscat de piesa lui la Eurovision: „E ciudat. Poate fi o conspirație”

Costi Ioniță a reacționat după scandalul pe care piesa "România mea" l-a produs la Eurovision. Ce părere are artistul despre tot ce s-a întâmplat și cum comentează decizia comisiei TVR.
21.02.2022 | 18:27
Ce spune Costi Ionita despre scandalul iscat de piesa lui la Eurovision E ciudat Poate fi o conspiratie
Costi Ioniță reacționează după ce piesa lui a fost pe punctul de a fi descalificată de la Eurovision. Sursa: Instagram
ADVERTISEMENT

În urmă cu o săptămână a izbucnit un scandal la Eurovision, după ce piesa „România mea”, interpretată de Minodora, Cream, Diana Bușcă și compusă de Costi Ioniță risca să fie descalificată.

Melodia a fost lansată într-o altă orchestrație, în urmă cu 18 ani, iar acest lucru ar fi fost împotriva regulamentului, care presupune că piesele înscrise în concurs nu trebuie să fie lansate înainte de 1 noiembrie.

ADVERTISEMENT

O comisie TVR s-a întrunit pentru a discuta această problemă și a decis că „România mea” nu va fi scoasă din concurs, fiind considerată proiect nou.

Costi Ioniță a reacționat pe rețelele de socializare și s-a arătat destul de deranjat de cele petrecute. Producătorul e de părere că i se pun intenționat bețe în roate.

ADVERTISEMENT

Costi Ioniță a reacționat după scandalul produs de piesa lui la Eurovision

Pe conturile sale de pe rețelele sociale, artistul a publicat un filmuleț în care vorbește despre ceea ce s-a întâmplat. Este fericit că neînțelegerile s-au rezolvat, însă recunoaște că a ajuns să creadă că trăiește o conspirație.

Din punctul său de vedere, de fiecare dată când un român se mândrește public cu țara sa și face demersuri pentru a arăta acest lucru intervine ceva care îl oprește.

ADVERTISEMENT

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de COSTI (@costiofficial)

„Mă bucur că problema de la Eurovision a fost rezolvată și aceasta datorită faptului că există un juriu și o comisie de specialitate extraordinară, muzicologi și muzicieni desăvârșiți care au decizionat și, iată, că problema s-a rezolvat.

Dar vreau să atrag atenția unui alt fapt, și anume că, de fiecare dată când un român vorbește frumos despre țara lui, face un proiect extraordinar, laudă valorile românești, laudă acest popor trebuie să existe un astfel de fenomen.”,  a declarat artistul.

ADVERTISEMENT

„Putem să fim pe ultimul loc”

Costi Ioniță a adăugat ca va fi fericit dacă piesa lui va fi cea care va reprezenta România la Eurovision, la Torino, în luna mai a acestui an și că nu contează locul pe care țara noastră se va clasa.

„Trebuie să existe o reacție din partea nu știu cui de a denigra acest lucru, de a te duce în derizoriu, de a ne da în cap. Nu știu, poate o fi o conspirație. Nu cred în conspirații, dar iată că se întâmplă. De fiecare dată, de 30 de ani, când un român sau un grup de români patrioți vor să vorbească despre țara lor, se întâmplă astfel de fenomene, e ciudat.

Vreau să mai spun un lucru. Și dacă ajungem la Eurovision, la Torino, și mergem cu un astfel de mesaj și vorbim despre România noastră frumoasă (…) e de ajuns. Putem să fim pe ultimul loc.”, a spus Costi Ioniță.

Ce a decis comisia de soluționare a contestațiilor în privința piesei „România mea”?

Comisia TVR care s-a întrunit și a discutat contestația în privința piesei compusă de Costi Ioniță a decis că aceasta nu va fi descalificată.

„Refrenul piesei muzicale înscrisă în concursul Selecției Naționale Eurovision 2022 are o linie melodică diferită, în unele părți augmentată, în altele, diminuată sau cu motive total diferite.

Conform legislației în vigoare, adaptarea unei opere muzicale se consideră o nouă operă muzicală, cu o altă linie melodică și cu alt aranjament orchestral, adică o operă muzicală generatoare de noi drepturi patrimoniale de autor.

În această situație, membrii comisiei de contestații consideră, în unanimitate, că noua variantă a piesei muzicale înscrisă în concurs nu încalcă dispozițiile Regulamentului Selecției Naționale cu privire la perioada strictă de comunicare publică a cântecului, respectiv 1 Septembrie 2021″, a fost anunțul făcut de TVR.

ADVERTISEMENT